Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
Najdroższe grzyby świata
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kulinarne smaki Francji
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Przygotowała Jagoda Pacocha Podobnie jak dzień, nieznany jest dokładny rok narodzin Jezusa, ale wiadomo już prawie na pewno, że nie jest to rok tzw.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Matematyka jest wszędzie !!!
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kasze - bogactwo właściwości
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Do chleba rano wstawać trzeba.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań.

Mamy ciekawe prace, które warto zobaczy ć : Dziwne, ciekawe zwierzę Glaucus atlanticus – błękitny smok morski Przepisy nasze i naszych kolegów z młodszych klas Wydarzenia z życia szkoły ciekawie opisane przez uczestników bloga

Nasza szkoła brała udział w konkursie „Stop zmianom klimatu” W dniu r., o godz zakończyliśmy II etap ogólnopolskiego konkursu "Aktywni dla Klimatu", będącego częścią kampanii edukacyjnej dla klimatu pt. "Zmieniaj nawyki - nie klimat!", poświęconej klimatowi i działaniom podejmowanym na rzecz jego ochrony! W konkursie brały udział zespoły z całej Polski, w trzech różnych kategoriach wiekowych: szkoły podstawowe, gimnazjalne i ponadgimnazjalne. Serdecznie gratulujemy wszystkim zespołom, które ukończyły obydwa etapy konkursu, a także opiekunom, którzy przez cały okres trwania konkursu wspierali młodzież i czuwali nad ich działaniami. Wszyscy wykazali się wielkim zaangażowaniem i włożyli wiele pracy w wykonanie zadań konkursowych, za co serdecznie dziękujemy!

Teraz pokażemy wam parę przepisów (naszych kolegów i koleżanek) z akcji „Our Food”

Krewetki Wojtka Wojtasika z 6a Składniki na dwie porcje: 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 40 g masła 3 łyżki oliwy extra vergine sól morska do smaku listki z 2 gałązek natki pietruszki opcjonalnie: 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej do podania: bagietka, np. domowa lub ciabatta, cytryna do skropienia

Przygotowanie: krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Posiekać czosnek, natkę i papryczkę Mrożone chili. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine, roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą morską i podawać z kawałkami bagietki.

Gofry Julii i Kamili z klasy 6b Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem Piec w gofrownicy na złoto przez około 2 – 3 minuty. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub owocami.

Bardzo staramy si ę o odznaki. Jak na razie mamy tylko 1. Chcemy oczywi ś cie zdoby ć ich wi ę cej ale do tego jest potrzebna jest ci ęż ka praca i godziny sp ę dzone przed komputerem.

Teraz pokażemy wam szybko naszą witrynę.