Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań.
Mamy ciekawe prace, które warto zobaczy ć : Dziwne, ciekawe zwierzę Glaucus atlanticus – błękitny smok morski Przepisy nasze i naszych kolegów z młodszych klas Wydarzenia z życia szkoły ciekawie opisane przez uczestników bloga
Nasza szkoła brała udział w konkursie „Stop zmianom klimatu” W dniu r., o godz zakończyliśmy II etap ogólnopolskiego konkursu "Aktywni dla Klimatu", będącego częścią kampanii edukacyjnej dla klimatu pt. "Zmieniaj nawyki - nie klimat!", poświęconej klimatowi i działaniom podejmowanym na rzecz jego ochrony! W konkursie brały udział zespoły z całej Polski, w trzech różnych kategoriach wiekowych: szkoły podstawowe, gimnazjalne i ponadgimnazjalne. Serdecznie gratulujemy wszystkim zespołom, które ukończyły obydwa etapy konkursu, a także opiekunom, którzy przez cały okres trwania konkursu wspierali młodzież i czuwali nad ich działaniami. Wszyscy wykazali się wielkim zaangażowaniem i włożyli wiele pracy w wykonanie zadań konkursowych, za co serdecznie dziękujemy!
Teraz pokażemy wam parę przepisów (naszych kolegów i koleżanek) z akcji „Our Food”
Krewetki Wojtka Wojtasika z 6a Składniki na dwie porcje: 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 40 g masła 3 łyżki oliwy extra vergine sól morska do smaku listki z 2 gałązek natki pietruszki opcjonalnie: 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej do podania: bagietka, np. domowa lub ciabatta, cytryna do skropienia
Przygotowanie: krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Posiekać czosnek, natkę i papryczkę Mrożone chili. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine, roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą morską i podawać z kawałkami bagietki.
Gofry Julii i Kamili z klasy 6b Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem Piec w gofrownicy na złoto przez około 2 – 3 minuty. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub owocami.
Bardzo staramy si ę o odznaki. Jak na razie mamy tylko 1. Chcemy oczywi ś cie zdoby ć ich wi ę cej ale do tego jest potrzebna jest ci ęż ka praca i godziny sp ę dzone przed komputerem.
Teraz pokażemy wam szybko naszą witrynę.