Wiem, co jem ?! Autorzy projektu:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Norbert Konieczkowicz
Advertisements

DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
Skutki złego odżywiania.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Jak się odżywiamy?.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zasady Zdrowego żywienia.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Wiem, co jem ?! Autorzy projektu: http://www.canstockphoto.pl/m%C3%B3j-%C5%9Aniadanie-0276955.html Autorzy projektu: Grupa Dietetycy: Wiktoria Hołub, Zuzanna Tylka, Julia Grzybowska Grupa Lekarze: Paweł Krok, Norbert Szramowiat

Główne źródła pokarmowe BUDULCOWE ENERGETYCZNE REGULUJĄCE Białka - są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu. Węglowodany (cukrowce) i tłuszcze - są najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni. Witaminy i składniki mineralne – regulują procesy życiowe w organizmie. - jaja - ryż - owoce - ser biały twarogowy - kasza gryczana - warzywa - mleko - makaron - owoce morza ( małże ) ryby - miód - szczaw - wołowina - suszone owoce - ryby -mięso białe (drób) - ziemniaki - szpinak - kapusta włoska - płatki owsiane - kompoty owocowe - warzywa strączkowe - oliwa z oliwek - soki z warzyw i owoców

Co to jest nadwaga ? Nadwaga - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Nadwaga staje się typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej.

Co to jest otyłość ? Otyłość - Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

Co to jest BMI ? Wskaźnik masy ciała to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu czyli BMI = masa ciała (kg)/wzrost^2 (m). W celu wygodnego obliczenia BMI musisz znać swój wzrost i wagę . Aby obliczyć swój wskaźnik BMI skorzystaj ze strony: http://www.izz.waw.pl/pl/component/licznikbmi/?Itemid=32

zasady zdrowego żywienia 1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 2.Mięso spożywaj z umiarem 3.Pij wystarczającą ilość wody 4.Ograniczaj spożycie soli 5.Zachowaj umiar w spożyciu słodyczy i cukru 6.Nie pij alkoholu 7. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii 8.Zmniejsz spożycie tłuszczu. 9.Kontroluj masę ciała 10.Jedz dużo owoców i warzyw

Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem Nazwa Objawy Skutki nie leczenie Anoreksja silne skoncentrowanie się na kontrolowaniu wagi i chęć schudnięcia - niskie, nieregularne tętno i niskie ciśnienie krwi, - niski poziom cukru we krwi, - zatrzymaniem miesiączkowania u dziewcząt, - obniżenie ciepłoty ciała, Bulimia Brak kontroli nad napadami obżarstwa - poczucie podporządkowania się jedzeniu, - poczucie samotności w grupie, - zaburzenia obrazu własnej osoby,

Nazwa Objawy Skutki nie leczenia Cukrzyca „Wilczy głód”, wzmożone chudnięcie lub przybieranie na wadze przy braku zmian w nawykach żywieniowych, częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie. Nieleczona cukrzyca zmniejsza wytwarzanie cholesterolu, potrzebnego do działania mózgu . Niedobór lub brak insuliny powoduje niekorzystny, nadmierny wzrost stężenia glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca prowadzi do uszkodzenia wielu narządów. Osteoporoza Bóle kości długich pod wpływem obciążenia; obniżenie wzrostu (złamania kompresyjne kręgów) i ból kręgosłupa oraz powstanie nadmiernej kifozy piersiowej (garb starczy) złamania kości przy niewielkich urazach. Bóle kości długich np. udowej, piszczelowej, obniżenie wzrostu.

Jak sprawdzić czy produkt jest zdrowy? Aby sprawdzić czy produkt jest zdrowy należy sprawdzić na etykiecie jakie są składniki produktu. Niezdrowe składniki w produktach : emulgatory (E), aromaty, sztuczne barwniki, syrop glukozowo – fruktozowy, konserwanty, ulepszacze, Oto przykłady etykiet:

Całodniowe menu Pora dnia Posiłki Chleb razowy z białym serem, kakao 1 Śniadanie  Chleb razowy z białym serem, kakao 2 Śniadanie Jabłko i kiść winogron Obiad Zupa pieczarkowa,  wieprzowina z ziemniaczkami i surówką z marchewki , kompot wiśniowy Podwieczorek Marchewka oraz owocowa herbata Kolacja Chleb razowy z białym serem oraz herbata

Źródła http://www.sciaga.pl/tekst/77889-78-niezbedne_skladniki_pokarmowe_i_ich_zrodla http://www.mojakontuzja.pl/regeneracja-i-odzywianie/najlepsze-zrodla-skladnikow-pokarmowych-w-diecie/ http://www.izz.waw.pl/pl/component/licznikbmi/?Itemid=32 http://www.izz.waw.pl/pl/normy-zwienia?id=160 http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia#g http://www.gimnazjum16katowice.cba.pl/podstrony/pliki/choroby_edukacja_prozdrowotna.pdf http://diety24.com/choroby-nieprawidlowe-odzywianie.html http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_content&view=article&id=7 http://zdrowemenu.blogspot.com/2013/02/1-caodzienne-menu.html http://www.vitajuice.pl/czynaprawdewieszcojesz.html http://extratime.tvp.pl/13042393/jedz-zdrowo-w-jaki-sposob-czytac-sklad-produktow-w-sklepach http://fastfoodeaters.blogspot.com/2012/10/czarna-lista-produktow-zawierajacych.html