Karolina Niedźwiedź kl.304

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Magdalena Kalejta Marzanna Pojawa – Grajewska
„Chemia w kuchni – tajemnicze E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 ,,Elektryk” w Nowej Soli
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Czy wiesz co jesz?.
Metoda naukowa 2.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
DODATKI DO ŻYWNOŚCI.
Zdrowy start w przyszłość
Zdrowe odżywianie.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
ABC – zdrowego odżywiania
Jesteś tym co jesz.
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Zanieczyszczenia chemiczne
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
(projekt edukacyjny realizowany w ramach programu Szkoła z Klasą).
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Barwniki Spożywcze.
ABC – zdrowego odżywiania
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Dodatki i składniki chemiczne
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Karolina Niedźwiedź kl.304 Konserwanty

Co to są konserwanty? Konserwant (środek konserwujący) – związek chemiczny lub mieszanina związków, powodująca przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Konserwanty mają za zadanie zapobieganie rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Wszystkie konserwanty dodawane do produktów spożywczych znajdują się na tzw. "Liście E". Konserwanty mają zakres numerów E200–E299.

Jak działają konserwanty? Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Dlatego niedodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów, ponieważ w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia.

Rodzaje konserwantów 200–209 sorbiniany 210–219 benzoesany 220–229 siarczany(IV) 230–239 fenole i mrówczany (metaniany) 240–259 azotany 260–269 octany (etaniany) 270–279 mleczany 280–289 propioniany (propaniany) 290–299 inne konserwanty

W jakich produktach znajdują się konserwanty? Konserwanty są dodawane do większości produktów spożywczych przetwarzanych przez człowieka.

Przykładowe konserwanty i produkty, w których występują E 200 – kwas sorbowy, dodawany m.in. do serów, sałatek i pieczywa E 201 – sorbinian sodu, dodawany m.in. do sałatek, wyrobów cukierniczych, pieczywa E 202 – sorbinian potasu, dodawany do pieczywa, serów, wina i czekolady E 203 – sorbinian wapnia, dodawany do  pieczywa, serów, twarogów i napoi bezalkoholowych E 210 – kwas benzoesowy, dodawany do napojów, gum, ciasta E 211 – benzoesan sodu, dodawany do napojów, margaryn, konserw rybnych  i przetworów warzywnych E 212 – benzoesan potasu, dodawany głównie do dżemów

E 213 -benzoesan wapnia, dodawany do napojów bezalkoholowych, margaryn, soków owocowych i gum do żucia E 220 – dwutlenek siarki, dodawany do win E 221 – siarczan sodu, dodawany do win E 222 – wodorosiarczan sodu, dodawany do przecierów owocowych, galaretek, dżemów, żelatyny, cukru, chrzanu, piwa, wina i musztardy E 224 – pirosiarczan potasu, dodawany do win, miodu, suszonych warzyw E 227 – wodorosiarczyn wapnia, dodawany do win i suszonych owoców E 228 – wodorosiarczyn potasu, dodawany do tapioki, suszonych produktów, orzechów, mięs i ryb E 233 – tiabendazol, dodawany do bananów i pomarańczy poprzez zamoczenie w roztworze

E 234 – nizyna, dodawana do serów E235 – natamycyna, antybiotyk E 236 – kwas mrówkowy, dodawany do miodów E 237 – mrówczan sodu, dodawany jako dodatek do pasz dla bydła E 249 – azotyn potas, dodawany do mięs i wędlin oraz kiełbas E 250 – azotyn sodu, dodawany do mięsa E 251 – azotan sodu, dodawany do mięsa E 252 – azotan potasu, dodawany do mięsa E 280 – kwas propionowy, dodawany do chleba i wyrobów ciastkarskich E 282 – propionian wapnia, dodawany przy produkcji pieczywa E 283 – propionian potasu, dodawany do pieczywa krojonego i słodkiego

Konserwanty niebezpieczne dla zdrowia Jednym z najbardziej szkodliwych związków, wpływającym niekorzystnie na układ trawienny jest dwutlenek siarki, wykorzystywany w przemyśle spożywczym podczas produkcji kiełbasy, warzyw przetworzonych i przetworów z grzybów. Aby uchronić się od schorzeń układu pokarmowego, które może wywołać ten związek, nie należy sięgać po produkty, których etykiety zawierają symbol E220.

Azotyny potasu i sodu czyli E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych.

Czy konserwanty są przyczyną nowotworów ? Naukowcy biją na alarm - 80 tys. osób w Polsce umiera rocznie na nowotwory. Zachorowaniu na raka jelita grubego, odbytnicy, trzustki, wątroby i żołądka, sprzyja zmiana zwyczajów żywieniowych, jaka dokonała się w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Chodzi tu głównie o nadmierną ilość konserwantów i innych szkodliwych związków chemicznych dostarczanych do organizmu wraz z produktami spożywczymi. 

Jakie konserwanty rakotwórcze są dla nas najgorsze ? Najgorsze dla naszego przewodu pokarmowego są konserwujące azotany i azotyny zawarte między innymi w mięsie i wędlinach. Mają one za zadanie zapobiegać rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Szczególne niebezpieczeństwo stanowią jednak ich związki pochodne, czyli nitrozaminy. Powstają one w dużych ilościach przy ogrzewaniu pożywienia i mają bardzo silne działanie rakotwórcze. 

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności, których należy unikać: E 127 erytrozyna – powoduje astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość, podejrzana o działanie rakotówcze E 131 błękit pantotenowy – działa rakotwórczo E 142 zieleń S (brylantowa) – powoduje wysypki, astmę, bezsenność, działa rakotwórczo E 200 kwas sorbowy – powoduje reakcje alergiczne E 211 benzoensan sodu – powoduje reakcje alergizujące/uczulające, działa rakotwórczo E 220 powoduje zaburzenia pracy wątroby, niszczy wit. B12 E 221 siarczyn sodu – może niszczyć witaminy zawarte w żywności E 249 azotyn potasu – podejrzany o działanie rakotwórcze E 250 azotan (III) sodu – podejrzany o działanie rakotwórcze

E 251 azotan (V) sodu – podejrzany o działanie rakotwórcze E 310 galusan propylu – powoduje egzemę i problemy żołądkowe E 320 Butylohydroksyanizol (BHE) - działa rakotwórczo E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) – powoduje uczulenia E 338 kwas fosforowy – może powodować uszkodzenie dróg pokarmowych E 414 guma arabska – powoduje uczulenia E 621 glutaminian sodu – działa rakotwórczo E 951 aspartam – działa rakotwórczo E 954 sacharyna – działa rakotwórczo

Konserwanty zagrażające zdrowiu: E 210 – kwas benzoesowy E 211 – benzoesan sodu E 212 – benzoesan potasu E 213 -benzoesan wapnia E 214 – p-hydroksybenzoesan etylu E 215 –  etylo-p-hydroksybenzoesan sodu E 216 – p-hydroskybenzoesan propylu E 217 – propylo-p-hydroksybenozoesan sodu E 218 – p-hydroksybenzoesan metylu E 219 – metylo-p-hydroksybenzoesan sodu E 220 – dwutlenek siarki E 222 – wodorosiarczyn sodu

E 223 – pirosiarczan sodu E 224 – pirosiarczan potasu E 225 – siarczyn potasu E 226 – siarczyn wapnia E 227 – wodorosiarczyn wapnia E 228 – wodorosiarczyn potasu E 230 – bifenyl E 231 – O-Fenylofenol E 232 – O-Fenylofenolan sodu E 233 – tiabendazol E 234 – nizyna E235 – natamycyna E 236 – kwas mrówkowy

E 237 – mrówczan sodu E 238 – mrówczan wapnia E 239 – urotropina E 240 – aldehyd mrówkowy E 242 – pirowęglan dimetylu E 249 – azotyn potas E 250 – azotyn sodu E 251 – azotan sodu E 252 – azotan potasu

Koniec