WITAMINY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Advertisements

Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
MLEKO.
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak utrzymać formę.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Owoce i warzywa w szkole
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Witaminy. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

WITAMINY

CO TO JEST? Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. 

JAK JE DZIELIMY? Witaminy dzielimy na: - Rozpuszczalne w wodzie - Rozpuszczalne w tłuszczach

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy a grupy B, witamina C.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH Większości witamin nasz organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalamy z potem. Ale witaminy A, D, E i K czyli te rozpuszczalne w tłuszczach, są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Jest to zaleta – nie grozi nam niedobór, ale z drugiej strony ich nadmiar może być szkodliwy.

JAKIE WITAMINY WYRÓŻNIAMY? Wyróżniamy witaminy: - A - B - C - D - E - K - P - F

WITAMINA A

CO TO JEST? Witamina A „ Przyjaciółka oczu i urody ”- Dba ona o sprawność widzenia, zwłaszcza po zmierzchu, gdy robi się ciemno. Niczym dobra kosmetyczka pielęgnuje urodę - chroni przed przetłuszczaniem i starzeniem się skóry, wpływa na wygląd i zdrowie paznokci oraz włosów. A to tylko namiastka jej zasług.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba.

WITAMINA B

CO TO JEST? Witaminy z grupy B pełnią ważne role w organizmie, który sam ich nie wytwarza, dlatego należy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną, chronią przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Ich uzupełnianie nie jest więc problematyczne, a jedyną przyczyną niedoboru jest nasza niewiedza lub lenistwo.

JAKIE WYRÓŻNIAMY WITAMINY Z GRUPY B? I wiele, wiele innych……

WITAMINA B1

CO TO JEST? Witamina B1 – wpływa na utlenienie węglowodanów, procesy oddychania tkankowego, prawidłową czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Wzmaga łaknienie, pobudza przemianę materii.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Występuje ona w pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Bogatym jej źródłem są: otręby, kiełki zbożowe, groch, fasola, orzechy, drożdże (głównie piwne). Wśród produktów zwierzęcych dużo witaminy B1 znajduje się w wątrobie, chudym mięsie, mleku, żółtku jaja.

WITAMINA B2

CO TO JEST? Witamina B2 – wchodzi w skład biorących udział w oddychaniu komórkowym, w metaboliźmie białek i węglowodanów, w procesach biochemicznych w skórze i naskórku.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Najlepszym źródłem witaminy B2 są naturalne pokarmy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zawierające ryboflawinę razem z innymi witaminami z grupy B. Bogatym źródłem witaminy B2 są: wątroba, mięso, jaja, mleko, zielone liściaste warzywa, produkty zbożowe z pełnego przemiału.

WITAMINA B3

CO TO JEST? Witamina B3 (PP) – odgrywa istotną rolę w metaboliźnie skóry, mięśni i układu nerwowego. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i wzmaga kurczliwość przewodu pokarmowego.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? W warunkach naturalnych występuje w wątrobie, mięsie, mleku, zbożu, warzywach oraz drożdżach.

WITAMINA B6

CO TO JEST? Witamina B6 – wchodzi ona w skład różnych enzymów biorących udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest potrzebna do prawidłowej czynności układu krwiotwórczego i skóry. W większych dawkach działa uspokajająco i nasennie.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Witamina B6 występuje w drożdżach, wątrobie, mięsie, kiełkach zbóż, otrębach ryżowych.

WITAMINA B12

CO TO JEST? Witamina B12 – jest ona potrzebna dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych, funkcjonowania układu nerwowego, normalnego wzrostu. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, między innymi w syntezie kwasów nukleinowych, które są w komórkach nośnikami cech dziedzicznych.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Najbogatszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso, ryby, mleko, jaja. Jest ona syntetyzowana przez bakterie w jelitach. Witamina B12 praktycznie nie występuje w warzywach i owocach.

WITAMINA C

CO TO JEST? Witamina C „kwas askorbinowy” - ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie , sami łykając ją profilaktycznie.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Duże stężenie witaminy C jest w owocach dzikiej róży, owocach głogu, natce pietruszki, czarnych porzeczkach, koperku, truskawkach, owocach cytrynowych, cebuli, czosnku, kapuście. Ziemniaki i zielone warzywa spożywane w większych ilościach są również ważnym źródłem witaminy C . Kiełki fasoli są bogate w witaminę C, natomiast surowy groch i fasola nie zawierają witaminy C.

WITAMINA D

CO TO JEST? Witamina D – nazwa witaminy D jest używana dla wielu związków, które zapobiegają lub działają leczniczo w krzywicy. Jej rola jest związana głównie z jej wpływem na gospodarkę wapniowo- fosforanową. Witamina D reguluje stężenie wapnia we krwi oraz ułatwia mineralizację kości.

JAKIE WYRÓŻNIAMY WITAMINY Z GRUPY D?

WITAMINA D2 Witamina D2 – występuje ona głównie w organizmach roślinnych/drożdżach

WITAMINA D3 Witamina D3 – występuje ona głównie w organizmach zwierzęcych

WITAMINA E

CO TO JEST? Witamina E – odgrywa ona w ustroju rolę ochronną, zapobiegając nadmiernemu utlenieniu witaminy A, nienasyconych kwasów tłuszczowych, umożliwiając tworzenie toksycznych produktów ich utleniania.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Witamina E występuje w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, jajach, mięsie, zielonych liściach np. sałaty.

WITAMINA F

CO TO JEST? Witamina F – stanowi ona zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są syntetyzowane przez człowieka. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obejmują dwa rodzaje: 1) Omega 6 2) Omega 3 Zarówno kwasy tłuszczowe omega 6 jak i omega 3 obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? Kwasy tłuszczowe omega 6 znajdują się w olejach roślinnych: słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, rzepakowym niskoerukowym. Brak ich jest w oleju kokosowym. Kwas tłuszczowe omega 3 znajduje się w olejach rybnych.

WITAMINA K

CO TO JEST? Witamina K – wchłania się ona z przewodu pokarmowego w obecności tłuszczów i prawidłowym dopływie żółci do jelit. Po wchłonięciu witamina K bierze udział w wątrobie w tworzeniu protrombiny i innych czynników niezbędnych w procesach krzepnięcia krwi.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? W przyrodzie występują dwie naturalne witaminy K: witamina K1, występująca w zielonych liściach i olejach naturalnych i witamina K2 syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Istnieje też wiele syntetycznych pochodnych między innymi K3.

WITAMINA P

CO TO JEST? Witamina P – wspomaga ona działanie witaminy C hamując jej utlenienie, zmniejsza przypuszczalność i łamliwość drobnych naczyń krwionośnych, działa słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń.

W CZYM MOŻNA JĄ ZNALEŹĆ? W zielonych częściach roślin witamina P występuje razem z witaminą C. Znaczne ilości witaminy P występują w owocach, zwłaszcza cytrusowych i zielonej papryce.

Przygotowała: Klaudia Balas