Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
IV etap edukacyjny CHEMIA RODZAJE FERMENTACJI
Co się dzieje podczas produkcji alkoholu? RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas produkcji alkoholu?
ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI ALKOHOLOWEJ: C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2CO2 RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI ALKOHOLOWEJ: C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2CO2
Co się dzieje podczas produkcji serów, jogurtów i kwaśnego mleka? RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas produkcji serów, jogurtów i kwaśnego mleka?
ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI MLEKOWEJ: C6H12O6 → 2 CH3 CH (OH) COOH RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI MLEKOWEJ: C6H12O6 → 2 CH3 CH (OH) COOH
Co się dzieje podczas produkcji octu winnego? RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas produkcji octu winnego?
ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI OCTOWEJ: C2H5OH + O2 → CH3COOH + H2O RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI OCTOWEJ: C2H5OH + O2 → CH3COOH + H2O
RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas wyrabiania ciasta chlebowego i produkcji pieczywa?
ZAPIS SZEŚCIU ETAPÓW PRODUKCJI: RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS SZEŚCIU ETAPÓW PRODUKCJI: 1. przygotowanie surowców, 2. dodanie wody, drożdży i zakwasu do mąki, 3. dodanie solanki i ew. polepszaczy, 4. rośnięcie ciasta – na tym etapie zachodzą wszystkie podane procesy: fermentacji mlekowej, alkoholowej i octowej, 5. leżakowanie ciasta w koszykach rozrostowych, 6. wypiek ciasta chlebowego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.