Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
KUCHNIA HAWAJSKA.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Zapis prezentacji:

Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c

Przed uzdrowieniem Składniki: Sos węgierski KNORR 0,150kg Woda 1,500l Karkówka 0,900kg Sól 0,010kg Koncentrat pomidorowy 30% KNORR 0,040kg Musztarda 0,010kg Masło 0.030l Cebula 0,150kg Papryka czerwona 0,250kg Marchew 0,250kg Seler 0,060kg Śliwki suszone 0,050 Papryka słodka mielona KNORR 0,002kg Kminek 0,001kg Czosnek 0,005kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg Wartość kaloryczna: 10 porcji ,9kcal 1 porcja – 330 kcal

Opis produkcji technologicznej 1. Sos rozpuścić w wodzie i zagotuj. 2. Warzywa pokrój w kostkę, zasmaż na maśle. 3. Mięso pokrój w kostkę. 4. Następnie zasmaż na maśle wraz z koncentratem i musztardą. 5. Przesmażone mięso zalej sosem. 6. Na koniec dodaj warzywa i śliwki suszone pokrojone w paski. 7. Całość dopraw do smaku. 8. Przysmak podawaj z pyzami drożdżowymi.

Po uzdrowieniu Składniki: Sos węgierski KNORR 0,150kg Woda 1,500l Piersi z kurczaka 0,900kg Koncentrat pomidorowy 30% KNORR 0,020kg Musztarda 0,010kg Oliwa z oliwek 0,030kg Cebula 0,150kg Papryka czerwona 0,150kg Marchew 0,250kg Seler 0,060kg Śliwki suszone 0,035kg Papryka słodka mielona KNORR 0,002kg Kminek 0,001kg Czosnek 0,005kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg Wartość kaloryczna: 10 porcji – 2055,9kcal 1 porcja – 205,59 kcal

Opis produkcji technologicznej 1. Sos rozpuścić w wodzie i zagotuj. 2. Warzywa pokrój w kostkę, zasmaż na oliwie z oliwek. 3. Mięso pokrój w kostkę. 4.Następnie zasmaż na oliwie z oliwek wraz z koncentratem i musztardą. 5. Przesmażone mięso zalej sosem. 6. Na koniec dodaj warzywa i śliwki suszone pokrojone w paski. 7. Całość dopraw do smaku. 8. Przysmak podawaj z kaczą gryczaną.

Dokonane zmiany Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy i zwiększyć jej wartość odżywczą zamieniłyśmy: 1. Masło na oliwę z oliwek. 2.Karkówkę na pierś z kurczaka, a pyzy drożdżowe na kaszę gryczaną. 3. Usunęłyśmy sól. 4.Użyłyśmy mniej śliwek suszonych oraz koncentratu.