Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c
Przed uzdrowieniem Składniki: Sos węgierski KNORR 0,150kg Woda 1,500l Karkówka 0,900kg Sól 0,010kg Koncentrat pomidorowy 30% KNORR 0,040kg Musztarda 0,010kg Masło 0.030l Cebula 0,150kg Papryka czerwona 0,250kg Marchew 0,250kg Seler 0,060kg Śliwki suszone 0,050 Papryka słodka mielona KNORR 0,002kg Kminek 0,001kg Czosnek 0,005kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg Wartość kaloryczna: 10 porcji ,9kcal 1 porcja – 330 kcal
Opis produkcji technologicznej 1. Sos rozpuścić w wodzie i zagotuj. 2. Warzywa pokrój w kostkę, zasmaż na maśle. 3. Mięso pokrój w kostkę. 4. Następnie zasmaż na maśle wraz z koncentratem i musztardą. 5. Przesmażone mięso zalej sosem. 6. Na koniec dodaj warzywa i śliwki suszone pokrojone w paski. 7. Całość dopraw do smaku. 8. Przysmak podawaj z pyzami drożdżowymi.
Po uzdrowieniu Składniki: Sos węgierski KNORR 0,150kg Woda 1,500l Piersi z kurczaka 0,900kg Koncentrat pomidorowy 30% KNORR 0,020kg Musztarda 0,010kg Oliwa z oliwek 0,030kg Cebula 0,150kg Papryka czerwona 0,150kg Marchew 0,250kg Seler 0,060kg Śliwki suszone 0,035kg Papryka słodka mielona KNORR 0,002kg Kminek 0,001kg Czosnek 0,005kg Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg Wartość kaloryczna: 10 porcji – 2055,9kcal 1 porcja – 205,59 kcal
Opis produkcji technologicznej 1. Sos rozpuścić w wodzie i zagotuj. 2. Warzywa pokrój w kostkę, zasmaż na oliwie z oliwek. 3. Mięso pokrój w kostkę. 4.Następnie zasmaż na oliwie z oliwek wraz z koncentratem i musztardą. 5. Przesmażone mięso zalej sosem. 6. Na koniec dodaj warzywa i śliwki suszone pokrojone w paski. 7. Całość dopraw do smaku. 8. Przysmak podawaj z kaczą gryczaną.
Dokonane zmiany Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy i zwiększyć jej wartość odżywczą zamieniłyśmy: 1. Masło na oliwę z oliwek. 2.Karkówkę na pierś z kurczaka, a pyzy drożdżowe na kaszę gryczaną. 3. Usunęłyśmy sól. 4.Użyłyśmy mniej śliwek suszonych oraz koncentratu.