SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kulinarne smaki Francji
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
Przyprawy ciasteczek korzennych
ABC – zdrowego odżywiania
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI

ZUPY SĄ TO CIEPŁE LUB ZIMNE POTRAWY O PŁYNNEJ LUB PÓŁPŁYNNEJ KONSYSTENCJI, WCHODZĄCE W SKŁAD POSIŁKU OBIADOWEGO, MOGĄ BYĆ RÓWNIEŻ PODAWANE NA ŚNIADANIA LUB KOLACJE

PODZIAŁ ZUP ZE WZGLĘDU NA TEMPERATURĘ PODAWANIA GORĄCE 55°C ZIMNE 14°C

ZUPY ZIMNE TO CHŁODNIKI Sporządza się je na bazie : -mleka i śmietany -fermentowanych napojów mlecznych -wywaru z mięsa, zabielane lub zakwaszane w sposób naturalny- żurem, kwasem buraczanym, kwasem ogórkowym - z dodatkiem zieleniny, pieczonego mięsa, gotowanych jaj -piwa

PODZIAŁ ZUP mleczne owocowe na wywarach: czyste zagęszczone: -zasmażkami -zawiesiną -składnikiem głównym -żółtkami -podprawą zacieraną

SPORZĄDZAMY WYWAR stosuje się warzywa mieszane – włoszczyzna jarski RODZAJ WYWARU CHARAKTERYSTYKA stosuje się warzywa mieszane – włoszczyzna do zimnej wody włożyć warzywa korzeniowe, później pozostałe oraz „bukiet aromatyczny” dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie gotuje się wolno pod przykryciem jarski

grzybowy sporządza się z grzybów suszonych, wcześniej namoczonych gotuje się w wodzie, w której wcześniej się moczyły ok. 30 minut dodaje się pieprz ziarnisty przed końcem gotowania dodaje się włoszczyznę, natkę pietruszki, liście selera

owocowy sporządza się z kwaśnych, aromatycznych i kolorowych owoców po umyciu wkłada się obrane owoce do wrzącej wody i gotuje powoli pod przykryciem można użyć owoców świeżych, owoców suszonych lub owoców mrożonych po ugotowaniu owoce przeciera się przez sito

mięsny jasny rozdrobnione kości lub mięso cielęce, wołowe, drobiowe lub wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy dodajemy włoszczyznę (cebulę należy dodać zrumienioną na suchej patelni), przyprawy (pieprz), „bukiet aromatyczny” gotujemy długo, na wolnym ogniu i szumujemy wywar ubytek wywaru uzupełniamy zimną wodą kości muszą być przykryte wywarem

mięsny ciemny rozdrobnione, zrumienione na złoty kolor kości i warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy dodajemy „bukiet aromatyczny ” gotujemy bardzo wolno minimum 6 godzin szumujemy wywar i zbieramy tłuszcz ubytek wywaru uzupełniamy wodą kości muszą być przykryte wywarem

rybne kręgosłupy, łby oraz wypatroszone małe rybki, włoszczyznę, przyprawy(pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) zalewamy zimną wodą ok. 5 cm powyżej składników gotujemy na bardzo małym ogniu i szumujemy wywar powinien się gotować ok. 1,5 godziny przestudzony wywar przecedzamy przez gęste sitko wywar gotujemy odkryty rybny

wywarów nie należy solić

BUKIET AROMATYCZNY zielone części pora natka pietruszki liście selera lub selera naciowego świeży tymianek liść laurowy

składniki włoszczyzny na 1 kg : marchew 300 g pietruszka 150 g seler 150 g cebula lub por 100 g z kapustą kapusta 300 g

składniki włoszczyzny na 1 kg: bez kapusty marchew 450 g pietruszka 200g seler 200 g cebula lub por 200 g

normy surowca brutto na 1 porcję zupy rodzaj wywaru - warzywny 50-100 g włoszczyzny -mięsny 50 g włoszczyzny, 50 g kości, 100-200 g mięsa -grzybowy 50 g włoszczyzny, 6-10 g grzybów -owocowy świeże owoce 100-200 g, suszone 40-60 g, pulpa 80 g -rybny 50 g włoszczyzny, 100-200g łbów, kręgosłupów rybnych, małych rybek

PORCJA GOTOWEJ ZUPY POWINNA WYNOSIĆ 150-200 ml- zupy-kremy 200 ml-zupy czyste 350 ml- zupy czyste z dodatkami, podawane na głębokim talerzu 450 ml- zupy zagęszczane z dodatkami, podawane na głębokim talerzu 350 ml- zupy zagęszczane bez dodatków 350ml-zupa owocowa, bez dodatków

prezentację wykonała JANINA WYSZOMIRSKA JAKO POMOC DYDAKTYCZNĄ NA PRZEDMIOTACH ZAWODOWYCH W ZESPOLE SZKÓŁ r.szk.2008/2009