dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Izokwanty.
ELEMENTY WSPÓŁCZESNEJ TEORII PRODUKCJI I PODZIAŁU Neoklasyczna teoria produkcji i podziału Trzy główne sposoby interpretacji interpretacji kapitału/zysku.
Mikroekonomia pozytywna
Rozdział XIV - Ubezpieczenia życiowe
W.9 ANALIZA KOSZTÓW PRODUKCJI
Rozdział V - Wycena obligacji
Wprowadzenie do mikroekonomii
Mikroekonomia pozytywna
Wykład: POPYT KREUJE PODAŻ - KEYNESOWSKI MODEL GOSPODARKI
Gospodarka Rynkowa RYNEK – podstawowy mechanizm gospodarki rynkowej. Rynek jest miejscem, zorganizowanym zazwyczaj w sensie instytucjonalnym, miejsce na.
Równowaga przedsiębiorstwa w różnych strukturach rynkowych
Produkt narodowy: produkcja, podział i równowaga w długim okresie
W.8 PODSTAWY TEORII PRZEDSIĘBIORSTWA
Produkcyjność krańcowa
Edyta Drążyk Alicja Drabarek WGiSR
gdzie: P-cena jednostkowa sprzedaży K-koszt całkowity produkcji
Teoria wyboru konsumenta
Koszty produkcji w długim okresie Opracowano na podstawie M. Rekowski.
Dr inż. Sebastian Saniuk
Wprowadzenie do mikroekonomii
RYNKI CZYNNIKÓW WYTWÓRCZYCH
Rozwiązania informatyczne dla przedsiębiorstw
KOSZTY KOSZTY.
Makroekonomia I Ćwiczenia
Formuły cenowe.
Teoria produkcji Zajmuje się wyznacznikami zmian wielkości produkcji oraz związkami między nakładami a rozmiarami wytwarzanego produktu.
Produkcja długookresowa a krótkookresowa. Produkcja potencjalna.
Teoria kosztów.
Funkcje produkcji Q - produkcja K - kapitał (const) L - zatrudnienie
TEORIA WZROSTU (ROZWOJU) GOSPODARCZEGO RICARDO
Prawo malejącej krańcowej stopy zwrotu Prawo DMP
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
przedmiot i metody analizy
przedmiot i metody analizy
Popyt na pracę Poziom płacy realnej (w)
Kalendarz 2020.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
Koszty w przedsiębiorstwie
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
mgr Paweł Augustynowicz Lublin 2008
Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw
Sprawność systemu rynkowego
Funkcja produkcji Funkcja produkcji – zależność między wielkością zastosowanych czynników produkcji a wielkością produkcji. gdzie: y – wielkość produkcji,
Przedsiębiorstwo jako oferent dóbr Dlaczego przedsiębiorstwa musiały powstać? Dlaczego przedsiębiorstwa uzyskały osobowość prawną? Przedsiębiorstwem będziemy.
Prof. dr hab. Roman Sobiecki Determinanty dochodu narodowego
przedmiot i metody analizy
Popyt Wielkość popytu – ilość dóbr i usług, którą chcą i mogą kupić klienci przy danym poziomie ceny. Prawo popytu – wraz ze wzrostem ceny produktu zmniejsza.
dr Zofia Skrzypczak Katedra Ekonomii WSPiZ
Podstawy teorii zachowania konsumentów
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
MIKROEKONOMIA – program przedmiotu
Podstawy teorii zachowania konsumentów
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
Podstawy teorii zachowania konsumentów
Teoria kosztów.
Modele konkurencji rynkowej – konkurencja doskonała
Zapis prezentacji:

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW PRZEDSIĘBIORSTWO dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Przedsiębiorstwo Instytucja systemu ekonomicznego, w której zostały zorganizowane zasoby produkcyjne w celu pomnożenia wyłożonego kapitału, czyli osiągnięcia zysku dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Formy własności przedsiębiorstw Własność indywidualna Spółka jawna Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka akcyjna dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Metody gromadzenia kapitału Oszczędności osobiste Oszczędności przedsiębiorstw /część zysku/ Pożyczki i kredyty bankowe Kredyty handlowe Emisja i sprzedaż akcji Emisja i sprzedaż obligacji dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Producent podejmuje decyzje w ramach: Danej technologii produkcji Danych środków finansowych Danych cen rynkowych czynników produkcji dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Dwuczynnikowa funkcja produkcji Q = f (K,L) gdzie: Q – wielkość produkcji K – kapitał rzeczowy L – kapitał ludzki dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Izokwanta Kapitał rzeczowy - K KA A B KB C KC Q1 LC LA LB Kapitał ludzki - L dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Izokwanta Inaczej – linia jednakowego produktu Jest zbiorem kombinacji czynników wytwórczych o różnej strukturze, dających ten sam efekt produkcyjny dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Przemieszczanie się wzdłuż izokwanty KA A -K B KB C KC Q1 +L L LC LA LB dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Mapa izokwant /1/ Q4 > Q3 > Q2 >Q1 Q4 Q3 Q2 Q1 L dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW K/L = const (stała technologia) D KD C Q4 KC B A Q3 KB KA Q2 Q1 L LA LB LC LD dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Substytucja techniczna To zjawisko zastępowania kapitału rzeczowego kapitałem ludzkim /lub odwrotnie/, czyli zmiana struktury kapitału Odzwierciedla ją przemieszczanie się producenta po danej izokwancie – zmienia się struktura zaangażowanego kapitału, a rozmiary produkcji pozostają bez zmian dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Substytucja techniczna K LALB = LBLC = LCLD KA A KAKB > KBKC > KCKD B KB C KC D KD Q1 L LA LB LC LD dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Krańcowa stopa substytucji technicznej /KSST/ To relacja, zgodnie z którą można zastąpić jeden czynnik produkcji drugim czynnikiem, tak aby wielkość produkcji nie uległa zmianie dK/dL Prawo malejącej krańcowej stopy substytucji technicznej dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Izokoszta – linia jednakowego kosztu Przedsiębiorstwo, dysponując kapitałem finansowym YF, nabywa rzeczowe czynniki produkcji /K/ i zatrudnia pracowników /L/ Założenia: kapitał finansowy – YF, cena kapitału rzeczowego – p(K) cena kapitału ludzkiego – p(L) dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Izokoszta K Jeżeli producent zrezygnuje z zatrudnienia pracowników – całe środki finansowe wyda na zakup kapitału rzeczowego i kupi max ilość: K max YF/p(K) Jeżeli producent zrezygnuje z kupna kapitału rzeczowego – całe środki finansowe wyda na zaangażowanie ludzi i zatrudni ich maksymalną ilość : L max L YF/p(L) dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Optimum produkcji Przedsiębiorca, podejmując decyzje produkcyjne posiada informacje: - dotyczące technologii produkcji /izokwanty/ - o posiadanych środkach i cenach czynników produkcji /izokoszta/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Punkt równowagi przedsiębiorstwa YF/p(K) E0 – punkt równowagi przedsiębiorstwa A KA E0 K0 Q3 Q2 KB B Q1 Q0 LA L0 LB YF/p(L) L dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Jednoczynnikowa funkcja produkcji Założenie: analiza krótkookresowa K = const Funkcja produkcji ma postać: Q = f (L) Tzn. że w warunkach danej technologii produkcji kapitał rzeczowy pozostaje taki sam, a rozmiary produkcji zmieniają się jedynie w wyniku zmian w ilości zatrudnionych pracowników /kapitał ludzki/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Produkt całkowity, przeciętny i krańcowy Produkt całkowity /Pc/ - ilość produktów wytworzonych przy danym zaangażowaniu kapitału ludzkiego Produkt przeciętny /Pp/ - wielkość produkcji przypadająca na 1 pracownika; Pp = Pc/L Produkt krańcowy /Pk/ - zmiana produktu całkowitego, wywołana zatrudnieniem dodatkowego pracownika; Pk = dPc/dL dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Produkt całkowity Q max Pc Pc L L* dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Produkt całkowity i przeciętny Q max Pc Pc B QB Pp = Pc/L Pp = 0QB/0LB = BLB/0LB = tg kąta alfa L LB L* dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Produkt całkowity i krańcowy Q max Pc Pc B QB Pk = dPc/dL A C QA Pk = QAQB/LALB = BC/AC = tg kąta alfa L LA LB L* dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Produkt całkowity, przeciętny i krańcowy Q max Pc Pc B A L LA LB L* dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Produkt przeciętny i krańcowy Q Produkt przeciętny i krańcowy max Pk max Pp Pp Pk L LA LB dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Produkt przeciętny i krańcowy Q Produkt przeciętny i krańcowy max Pk max Pp Pp Pk L LA LB L* dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Prawo malejących przychodów Zmiany Pc, Pp i Pk opierają się na prawidłowości zwanej prawem malejących przychodów Pc – rośnie, przy L* osiąga maximum, potem spada Pk rośnie w szybszym tempie niż Pp; wcześniej i na wyższym poziomie osiąga maximum; potem spada – przecina Pp w punkcie jego maximum i osiąga poziom = 0 dla L* dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW