„Owoce i warzywa w szkole’’
Korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw Spożywanie owoców i warzyw jest naturalnym i skutecznym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.
Pochodzenie i uprawa owoców i warzyw
Wiedza z zakresu zdrowego odżywiania
Witamina a . Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zakażeniom, gdyż pomaga zwalczać bakterie i wirusy, wygładza i ujędrnia skórę, powoduje zdrowy wygląd włosów i paznokci, zwalcza wolne rodniki - jest przeciwutleniaczem, wpływa na wzrost, a także na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.
Witamina c. Witamina C jest potrzebna do produkcji wielu niezbędnych związków w organizmie, w tym kolagenu, różnych enzymów i hormonów nadnerczy (co tłumaczy jej wpływ na stres). Jest potrzebna w metabolizmie aminokwasów, neuroprzekaźników (przekaźników chemicznych mózgu), cholesterolu, kwasu foliowego i żelaza.
Zasady zdrowego odżywiania
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne — u ludzi, którzy jedzą więcej produktów z tej grupy w ramach zbilansowanej zdrowej diety mniej prawdopodobne jest występowanie niektórych chorób przewlekłych.
Do widzenia Witaminki lubią chłopczyki i dziewczynki