UKŁAD POKARMOWY
Rola i zadanie: Dostarczyć materiał do budowy i odnowy własnych tkanek Dostarczyć substancje energetyczne potrzebne do podtrzymywania procesów życiowych
Przewód pokarmowy dzieli się na kilka połączonych ze sobą odcinków: jama ustna gardło przełyk żołądek jelito cienkie jelito grube
Jama ustna: mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia, pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną (enzym ptialina), po uformowaniu kęsa pokarmowego zostaje on przekazany do dalszej części przewodu pokarmowego w akcie połykania.
Dorosły człowiek ma 32 zęby, 16 w szczęce i 16 w żuchwie 4 siekacze 2 kły 4 zęby przedtrzonowe 6 trzonowych U dzieci: 20 zębów mlecznych (brak trzonowych).
Gardło: wspólny odcinek dróg oddechowych i pokarmowych Gardło zbudowane jest z mięśni poprzecznie prążkowanych pokrytych od zewnątrz tkanką łączną, a od wewnątrz błoną śluzową Na ścianach bocznych znajdują się ujścia trąbek słuchowych
Przełyk (długość średnio około 23-25 cm): łączy gardło z żołądkiem czynność przełyku polega na transporcie pokarmu z gardła do żołądka Ściana przełyku nie ma zdolności wchłaniania pokarmu ani trawienia
Występują trzy fizjologiczne zwężenia przełyku: zwężenie górne - w przejściu gardła w przełyk zwężenie środkowe - na wysokości rozdwojenia tchawicy zwężenie dolne leży około 3 cm powyżej wpustu żołądka.
Żołądek: U człowieka żołądek znajduje się w jamie brzusznej na wysokości od Th11 (11. kręgu piersiowego) (wpust żołądka) do L3 (3. kręgu lędźwiowego). Wyróżniamy: wpust, trzon, odźwiernik
Żołądek spełnia zadania: Stanowi zbiornik pokarmu Jest narządem wydzielniczym wytwarzającym kwas solny i enzymy
Układ pokarmowy człowieka: a) przełyk i wpust, b) trzon żołądka, c) żołądek, d) odźwiernik żołądka, e) dwunastnica, f) jelito czcze, g) jelito kręte, h) jelito ślepe, i) wyrostek robaczkowy, j) okrężnica wstępująca, k) okrężnica poprzeczna, l) okrężnica zstępująca, m) esica, n) odbytnica, o) odbyt. Jelito ślepe pierwszy odcinek jelita grubego. Jelito ślepe leży w prawej okolicy biodrowej. Jest ono od jelita cienkiego oddzielone tzw. zastawką krętniczo-katniczą. Od jelita ślepego odchodzi wyrostek robaczkowy. Jelito ślepe przechodzi w okrężnicę wstępującą, która znowu pod wątrobą zagina się i biegnie mniej więcej poziomo w stronę lewą (na ilustracji w prawo) jako okrężnica poprzeczna; ta z kolei w lewym podżebrzu, pod śledzioną, znowu się zagina i biegnie w dół jako okrężnica zstępująca. Wreszcie przechodzi w esicę.
Sok żołądkowy Ilość- 2-3 l na dobę Skład: Pepsynogen, Kwas solny,
Regulacja sekrecji żołądka Faza psychiczna…. Faza żołądkowa…. Faza jelitowa….
Budowa ściany żołądka: Błona surowicza Błona mięśniowa zbudowana z mięśni gładkich Tkanka podśluzowa zawiera liczne naczynia krwionośne i nerwy Błona śluzowa silnie pofałdowana Gruczoły żołądkowe właściwe (ok.100/1mm2) Gruczoły odźwiernikowe-wydzielają śluz co zmniejsza tarcie przechodzącego pokarmu
Jelito cienkie: ciągnie się od żołądka aż do jelita grubego Jego długość wynosi ok. 7 m Jelito cienkie dzielimy na dwunastnicę, jelito czcze i kręte. Błona śluzowa ma wiele fałdów i kosmków, przez co powierzchnia jej ogromnie się zwiększa
Dwunastnica: leży na wysokości pierwszego kręgu lędźwiowego ma długości 25 do 30 cm kształt jej jest podobny do litery C do górnego odcinka dwunastnicy wpada przewód żółciowy i trzustkowy
Jelito grube: dzieli się na jelito ślepe (kątnicę), okrężnicę i odbytnicę długość wszystkich tych odcinków wynosi ok. 1,5 m od jelita ślepego odchodzi wyrostek robaczkowy w jelicie grubym żyje wiele symbiotycznych bakterii. Najsłynniejszą z nich jest Escherichia coli
Okrężnicę z kolei dzielimy na: okrężnicę wstępującą okrężnicę poprzeczną (poprzecznica) okrężnicę zstępującą i okrężnicę esowatą (esicę).
Defekacja: Parcie na stolec Parcie tłoczni brzusznej (zw ciśnienie w jamie brzusznej przy silnym wdechu i zamkniętej głośni) Skurcz mięśni dźwigacza odbytu Ośrodki nerwowe kierujące odruchem znajdują się w odc. krzyżowym rdzenia kręgowego
Kał i jego skład: Woda Nie strawione resztki pokarmu Barwniki z nie strawionego pokarmu Barwniki żółciowe Duże ilości drobnoustrojów Produkty działania bakterii Cholesterol Sole mineralne sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza
Żylaki odbytu
Wewnętrzne żylaki odbytu (guzki krwawnicze) pokryte są błoną śluzową odbytnicy, pozbawioną unerwienia bólowego. Dlatego też, rozwojowi tego typu żylaków rzadko towarzyszy ból. W warunkach prawidłowych rozróżnia się trzy guzki krwawnicze
Zewnętrzne żylaki odbytu położone są pod błoną śluzową kanału odbytu zwana anodermą. Anoderma posiada bardzo bogate unerwienie bólowe, dlatego też chorobom rozwijającym się w żylakach zewnętrznych zwykle towarzyszy ból.
Gruczoły przewodu pokarmowego: ślinianki wątroba trzustka
Ślinianka: to gruczoł wydzielania zewnętrznego, wytwarzający ślinę Wyróżniamy: ślinianki przyuszne ślinianki podżuchwowe ślinianki podjęzykowe
Wątroba: wielofunkcyjny gruczoł, część układu pokarmowego położony wewnątrzotrzewnowo. Jej masa u dorosłego mężczyzny wynosi ok. 1500-1700 g, a u kobiety 1300-1500 g U ludzi znajduje się pod przeponą Jej większa część znajduje się w prawym podżebrzu.
Wątroba: płaty: prawy lewy czworoboczny ogoniasty
Unaczynienie: Krew do wątroby doprowadzana jest na dwa sposoby: Żyłą wrotną (układ wrotny)- płynie nią odtlenowana krew ze śledziony, żołądka i jelit, jest ona bogata w składniki odżywcze i sole mineralne, które wątroba przechwytuje i przetwarza Tętnicą wątrobową doprowadzającą krew bogatą w tlen
Pęcherzyk żółciowy Wraz z przewodem można rozpatrzyć jako uchyłek przewodu wątrobowego Służy jako zbiornik żółci Ma kształt gruszkowatego worka (trzon, dno i szyjkę) Pojemność 30-50 ml
Funkcja wątroby: Głównym zadaniem wątroby jest filtracja krwi: neutralizuje toksyny (np. alkohol i inne używki, a także niektóre leki) toksyczny amoniak przekształca w mocznik (cykl ornitynowy)
węglowodany przekształca w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które magazynuje) aminokwasy zamienia w tłuszcze magazynuje żelazo i witaminy: A, D,E, oraz niewielkie ilości B12, oraz C, które uwalnia w razie potrzeby wytwarza żółć, która emulguje tłuszcze i powtórnie wykorzystuje zużytą sól żółciową produkuje i magazynuje niektóre białka surowicy krwi (np. albuminę) wytwarza i magazynuje enzymy (np. heparynę) buforuje poziom glukozy we krwi produkuje ciepło, bierze udział w termoregulacji (krew wypływa cieplejsza o 1 °C) zachowuje w organizmie substancje nadające się do ponownego wykorzystania, zbędne - wydala.
Podsumowując, wątroba spełnia cztery funkcje: - detoksykacyjną - metaboliczną - zapasową - magazynującą
Wątroba marska:
Trzustka: jest gruczołem składającym się zarówno z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej) jak i zewnątrzwydzielniczej (trawiennej). Składa się z głowy, objętej pętlą dwunastnicy, trzonu i ogona
Centralnie w osi gruczołu przebiega przewód trzustkowy Uchodzi on do dwunastnicy
Komórki wchodzące w skład wysp trzustkowych komórki B (beta) - produkują insulinę komórki A (alfa) - produkują glukagon inne typy komórek produkujące somatostatynę
Otrzewna Gładka cienka błona surowicza Wyściela ściany j. brzusznej Pokrywa całkowicie lub częściowo narządy j. brzusznej Otrzewna ścienna i trzewna