Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

Co to jest 5-ASA? 5-ASA to: kwas 5-aminosalicylowy
Przewód pokarmowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
NARZĄDY WEWNĘTRZNE OWADÓW Michał Pałyga
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Regulacja łaknienia Nerwowa regulacja łaknienia - ośrodek łaknienia i sytości w podwzgórzu reaguje na informacje: - metaboliczne (poziom glukozy, kwasów.
Nicienie – ewolucyjny tryumf prostoty
1.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum Gminne w Siemiatyczach
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 im. Jana Heweliusza w Gdańsku ID grupy: 96/97_MP_G1 Opiekun: Marta Wołosz - Kozłowska Kompetencja: matematyczno.
Tkanki zwierzęce.
Układ pokarmowy człowieka Hubert Bugaj
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Układ pokarmowy.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
Prezentację wykonali:
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Budowa i funkcje układu oddechowego
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Układ pokarmowy człowieka
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
UKŁAD ODDECHOWY TCHAWICA JAMA NOSOWA GARDŁO PŁUCA OSKRZELA KRTAŃ
POLACY a problemy z masą ciała
Zespół Szkół w Potęgowie
CZY WIEM CO JEM? IV-VI 2010 Nazwa szkoły:
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Autor: Natalia Sadecka, KL. 1F, III LO PŁOCK 2014
Metabolizm i produkty przemiany materii
UKŁAD POKARMOWY.
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Temat : Ciało ludzkie Nacobezu: Wymieniasz narządy ciała ludzkiego
FadgŻzŻhcbe Najwięcej witaminy mają owoce i jarzyny.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
1.30. Jak działa układ pokarmowy?
2.36. Budowa i funkcje układu oddechowego
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
MIĘCZAKI.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Biochemia.
Budowa i funkcjonowanie męskich narządów rozrodczych
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą enzymów trawiennych a następnie wchłaniania ich do krwi. Wyraźny przewód pokarmowy wraz z otworem gębowym i odbytowym występuje już u pierścienic. Układ trawienny wszystkich kręgowców jest zbudowany wg jednego planu - ma postać długiej, umięśnionej rury - a u wszystkich zwierząt chemiczne przemiany związane z trawieniem oraz enzymy biorące udział w tych procesach wykazują duże podobieństwo.

U człowieka rozpoczyna się on jamą ustną, w której pokarm ulega rozdrobnieniu i zostaje zapoczątkowane trawienie, następnie pokarm zmieszany ze ślina dostaje się gardzielą gardło i przełykiem do żołądka gdzie zachodzą właściwe procesy trawienne. JAMA USTNA –Jej zadania to: pobieranie, mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, mieszanie go ze śliną i tworzenie kęsa pokarmu. Ponadto odbiór wrażeń smakowych, które na zasadzie odruchu pobudzają wydzielanie śliny oraz soków: żołądkowego i trzustkowego. Wydziela ona następujące enzymy: L-amylaza ślinowa (ptialina): skrobia-dwucukry (głównie maltoza) i cukry proste. ŚLINIANKI są gruczołami tworzącymi ślinę, która na następujące zadania: wprowadza pewne enzymy trawienne zlepia cząstki pokarmu w kęs oczyszcza jamę ustną i język z resztek pokarmów, umożliwiając odbieranie wrażeń smakowych nawilża język, jamę ustną i krtań

Następnie pokarm przechodzi do GARDŁA Następnie pokarm przechodzi do GARDŁA. Jest to wspólny odcinek przewodu pokarmowego i oddechowego. Pokarm uformowany w kęs zostaje tutaj połknięty tzn. za pomocą mięśni gardła i języka wtłoczony do przełyku na zasadzie odruchu. Z gardła kęsy pokarmu trafiają do przełyku .Jest to umięśniony rurkowaty przewód, którym pokarm wędruje z gardła do żołądka. Ruch kęsków zachodzi dzięki przechodzącej wzdłuż przełyku fali perystaltycznej (tzw. ruch robaczkowy)

Następnym odcinkiem przewodu pokarmowego jest JELITO CIENKIE dzielące się na DWUNASTNICĘ, JELITO CZCZE i KRETE), do którego uchodzą enzymy TRZUSTKI i ŻÓŁĆ produkowana przez WATROBĘ . Natomiast nie strawione resztki pokarmowe dostają się do JELITA GRUBEGO (dzielącego się na JELITO ŚLEPE, OKREŻNICĘ i ODBYTNICĘ), w którym zachodzi wchłanianie wody i formowanie kału. WĄTROBA Największy gruczoł organizmu. wytwarza i wydziela do przewodu pokarmowego żółć magazynuje potrzebne organizmowi żelazo, witaminy i glukozę (w postaci glikogenu) reguluje poziom cukru we krwi uczestniczy w inaktywacji trucizn (oczyszczanie krwi) uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów, aminokwasów ma udział w termoregulacji (wątroba ma zawsze wyższą temperaturę niż reszta ciała)

ŻOŁĄDEK Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego ŻOŁĄDEK Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego. Gromadzi, wyjaławia, miesza i częściowo trawi spożyty pokarm. Wydzielane są enzymy soku żołądkowego, woda, sole mineralne, śluz zabezpieczający błonę śluzową przed działaniem pepsyny. W żołądku panuje środowisko kwasowe (pH 2-3): wydzielany przez żołądek kwas solny ma za zadanie uaktywnienia enzymy i denaturować białko. Enzymy które wytwarza żołądek to : Renina (podpuszczka): ścinanie białka mleka; pepsynogen (w obecności HCl) przechodzący w pepsynę: białka-> oligopetydy; działa także L-amylaza ślinowa, przechodząca z jamy ustnej.

DWUNASTNICA Początkowy (25-30 cm) odcinek jelita cienkiego, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienny. Uchodzą tu przewody trzustkowe (zawierające enzymy soku trzustkowego) i wątroby (zawierające kwasy żółciowe). Gęsty śluz gruczołów dwunastnicy chroni jej ścianę przed silnie zakwaszoną treścią żołądkową, a wydzielany wodorowęglan sodu zobojętnia treść pokarmową przed przesunięciem jej do jelita cienkiego. Enzymy dwunastnicy to: Lipaza trzustkowa: tłuszcz-> glicerol+kwasy tłuszczowe; amylaza trzustkowa: skrobia-> maltoza maltaza: maltoza-> glukoza; trypsynogen i chymotrysynogen (z których powstaje trypsyna i chrymotrypsyna): białka-> oligopeptydy PĘCHERZYK ŻÓŁCIOWY Stanowi magazyn żółci, która zawierając kwasy żółciowe zmniejsza napięcie powierzchniowe i rozbija tłuszcze na eulsję łatwiej trawioną przez lipazy.

JELITO CIENKIE Silnie wydłużony (3-5 m) odcinek przewodu pokarmowego o bardzo rozbudowanej powierzchni: błona śluzowa tworzy fałdy pokryte licznymi kosmykami i mikrokosmkami, przez które następuje wchłanianie. Pokarm częściowo już nadtrawiony ulega ostatecznemu rozkładowi przez enzymy soku jelitowego (uwalniane po rozpadzie komórek nabłonka jelitowego). Środowisko prawien obojętne. Niestrawione resztki fala perystaltyczna przesuwa do jelita gr. Enzymy: Lipaza: tłuszcz-> glicerol + kwasy tłuszczowe nukleazy: kwasy nukleinowe-> zasady purynowe i pirymidynowe; enzymy glikolityczne: wielocukry i dwucukry-> cukry proste; karboksypeptydazy i aminopepsydazy: oligopeptydy-> aminokwasy JELITO GRUBE Odcinek nie pokryty kosmykami, o dość grubej błonie śluzowej. Trawienie w j.g. to skutej dochodzenia tu enzymów jelita cienkiego. Zachodzi tu także zwrotne wchłanianie: wody, elektrolitów, witamin, aminokwasów. Do światła jelita usuwane są głównie składniki mineralne, metale ciężkie i w dużych ilościach śluz.

TRZUSTKA Jest gruczołem wytwarzającym enzymy trawienne oraz gruczołem dokrewnym regulującym poziom glukozy, aminokwasów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi Reguluje procesy gromadzenia, uwalniania i spalania substancji pokarmowych WYROSTEK ROBACZKOWY Jest prawdopodobnie miejscem narażania się flory bakteryjnej, produkującej witaminy i współpracującej przy trawieniu pokarmów</TD. ODBYTNICA Krótki odcinek, w którym nie dające się strawić i wchłonąć resztki pokarmowe są odwadniane i formatowane w postaci kału. Kał składa się w przybliżeniu w 1/3 z celulozy, w 1/4 z bakterii i w 1/10 z białek. Reszta to śluz, tłuszcze i substancje nieorganiczne.