Zasady Odżywiania.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Zdrowy tryb życia.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Zasady Odżywiania

Zdrowie to : Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego a nie tylko brak choroby lub kalectwa

Na zdrowie mają wpływ: styl życia – 50% środowisko – 20% czynniki genetyczne – 20% opieka zdrowotna - 10%

10 Zasad Zdrowego odżywiania 1. Spożywaj różnorodne pokarmy. 2. Posiłki opieraj o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany. 3. Jedz dużo owoców i warzyw. 4. Utrzymuj prawidłową wagę ciała. 5. Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia. 6. Spożywaj posiłki regularnie. 7. Pij dużą ilość płynów. 8. Uprawiaj sport. 9. Zacznij teraz, i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia. 10. Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta.

Czerwone mięso, białe pieczywo makarony i ryż Tych produktów powinniśmy jeść najmniej, ponieważ są bardzo kaloryczne, dużo w nich kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, a wszystko to sprzyja otyłości i miażdżycy. Osoby spożywające duże ilości czerwonego mięsa powinny rozważyć przerzucenie się na ryby i białe mięso.

Produkty mleczne i suplementy wapnia Nabiał jest bardzo cennym źródłem wapnia. Dlatego konieczny jest zarówno w diecie dzieci, dla budowania mocnych kości, jak i zarówno w menu dorosłych. Zapobiega osłabieniu kości, do którego dochodzi z wiekiem. Jednak mleko i jego przetwory zawierają sporo tłuszczu. Dlatego należy spożywać 1-2 porcje nabiału dziennie. Wcale nie trzeba pić mleka, można wypić jogurt albo zjeść twaróg w ilości ograniczonej - ¾ szklanki dziennie. Można też zastąpić je suplementem, ważne by był dobrej jakości (naturalny).

Drób, ryby i jajka Produkty te są źródłem pełnowartościowego białka. Tłuszcz ryb dostarcza kwasów omega 3, które poprawiają pracę naszego mózgu, chronią przed chorobami serca, krążenia, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom cholesterolu. Jajka są dobrym źródłem przeciwutleniaczy chroniących przed działaniem wolnych rodników. Żółtko to kopalnia lecytyny, która jest składnikiem błony komórkowej i odgrywa ważną role w układzie nerwowym. Można jeść 2 jajka dziennie, pod warunkiem, że ograniczy się inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Orzechy i rośliny strączkowe Rośliny strączkowe to naturalne źródło białka i dobrej energii. Ich dodatkowa zaletą jest łatwy sposób przechowywania, nie wymagają obróbki by zachować swe właściwości na cały rok. Orzechy są zaś źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Te ważne składniki codziennego menu pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, uczestniczą w regulowaniu poziomu cukru, ciśnienia i chronią przed nowotworami

Warzywa i owoce Są jednym z głównych źródeł witamin i składników mineralnych, które biorą udział w procesie przemiany materii. Dzięki antyoksydantom chronią nas przed wolnymi rodnikami. Ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Większość warzyw i owoców zawiera dużo wody, dzięki czemu mają niską wartość energetyczną. A regularne spożywanie tych produktów pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Osoby spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, ponieważ wraz z produktami roślinnymi dostarczają organizmowi duże ilości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek.

Produkty zbożowe i tłuszcze Podstawą spożywanych posiłków powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo pełnoziarniste, makaron z mąki razowej, płatki) oraz nie oczyszczony ryż i kasze. Produkty te dostarczają największej jakości energii organizmowi człowieka. Do dozwolonych węglowodanów należy także makaron z pszenicy durum, krótko gotowany (al. dente) i podawany bez ciężkiego, mięsnego sosu. Oprócz ’’dobrych” węglowodanów – wysokiej jakości oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z pestek winogron, a do smarowania margaryna. Nienasycone tłuszcze roślinne, które można odnaleźć w miękkich margarynach, olejach i oliwie mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami, gdyż pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Aktywność fizyczna Ćwiczyć trzeba systematycznie, codziennie przynajmniej 30 minut, trening można podzielić na kilka krótszych. Ważne, aby każdego dnia poświęcić na aktywność minimum pół godziny. Osoby zdrowe mogą wybrać sport, który najbardziej lubią. Jeśli stan zdrowia nie pozwala na nasze ulubione sporty wyczynowe musimy zadowolić się półgodzinnym spacerem.

Prezentację wykonał Arek Radecki