Szkoła Podstawowa nr 26 im. Stanisława Staszica w Białymstoku

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
Advertisements

Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Pokażemy Wam jak zdrowo żyć!
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Jakub Szota Częstochowa 2012
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2
Przygotowujemy zdrowe kanapki na drugie śniadanie.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Rok szkolny 2011/2012.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
Jedz Smacznie i zdrowo.
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II b.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Dbanie o higienę jest ważnym działaniem profilaktycznym, uczymy tego nasze dzieci.
Publiczny Zespół Szkolno – Gimnazjalny w Dziepółci
Szkoła Promująca Zdrowie
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 4 IM. M. KOPERNIKA
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
8 listopada 2011r. reportaż z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Biesiadkach.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
S PRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „P RZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ” Gminne Przedszkole w Brudzewie.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
8 LISTOPADA 2012 r. W RACIBORZU W DWUJĘZYCZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 IM. JANA BRZECHWY DLA MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ ODBYŁO SIĘ PODSUMOWANIE PROJEKTU „ŚNIADANIE.
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Ś NIADANIE DAJE MOC !!!!. Nasza szkoła z olbrzymią przyjemnością przystąpiła do programu „Śniadanie daje moc”. W klasach I-III zostały utworzone Kluby.
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
Klasa III a. HALO! To my uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Białymstoku. Chcieliśmy się przekonać, czy śniadanie naprawę daje moc? Zobaczcie.
SPRAWOZDANIE Z GRANTU : ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY PRZY PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ W BRZOSTOWEJ GÓRZE.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Śniadanie daje moc klasa II, 2012/2013 Szkoła Podstawowa im
TYDZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 listopada – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. Juliana Tuwima w Złochowicach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Śniadanie daje moc.
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Na czym polega Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa nr 26 im. Stanisława Staszica w Białymstoku SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI GRANTU W RAMACH PROGRAMU „ŚNIADANIE DAJE MOC” Szkoła Podstawowa nr 26 im. Stanisława Staszica w Białymstoku

Tytuł projektu edukacyjnego: "Zdrowo jemy - zdrowi będziemy" Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku

Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku Cele projektu: Kształtowanie umiejętności i nawyków w zakresie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Kształtowanie umiejętności gromadzenia materiałów na dany temat - współpraca w grupie. Doskonalenie wzajemnej komunikacji nauczyciel-rodzic we wspólnie przygotowywanych posiłkach. Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku

Etapy pracy podczas realizacji projektu edukacyjnego: PRZYGOTOWANIE I UŚWIADOMIENIE CELU PRACY PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTU WSKAZANIE GŁÓWNYCH ZAKRESÓW TEMATYKI ZDROWOTNEJ ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU PROMOCJA PRACY NAD PROJEKTEM Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku

I PRZYGOTOWANIE I UŚWIADOMIENIE CELU PRACY PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTU Prezentacja miniatury teatralnej „Jogurtowe Agentki” - pierwsze próby dyskusji nad zdrowym odżywianiem ze zwróceniem szczególnej uwagi na śniadanie i jego znaczenie, przygotowanie wspólnego śniadania w ramach wstępnej propozycji śniadaniowej.

Nasze pierwsze, wspólne śniadanie I PRZYGOTOWANIE I UŚWIADOMIENIE CELU PRACY PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTU Nasze pierwsze, wspólne śniadanie 7.11.2013r. Chcemy wiedzieć więcej o zdrowych odżywianiu !

II WSKAZANIE GŁÓWNYCH ZAKRESÓW TEMATYKI ZDROWOTNEJ Higiena odżywiania Zdrowe żywienie GŁÓWNE ZAKRESY TEMATYKI ZDROWOTNEJ Regularność spożywania posiłków Aktywność fizyczna

III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU Podział klasy na zespoły Zespół 1 Zdrowe odżywianie Zespół 2 Higiena odżywiania Zespół 3 Aktywność fizyczna Zespół 4 Regularność spożywania posiłków

III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU Przydział zadań do pracy zespołowej Zespół 1 Zdrowe żywienie Rodzaje pokarmów i ich wartości odżywcze, zawartość witamin i potrzebnych minerałów w owocach i warzywach, wpływ przetworów mlecznych na układ kostny. Zespół 2 Higiena odżywiania Higiena odżywiania (higiena rąk), sposób przygotowywania posiłków i ich przechowywanie. Zespół 4 Regularność spożywania posiłków. Liczba przygotowywanych posiłków i ich stałe pory, znaczenie śniadań i propozycje ich urozmaicenia. Zespół 3 Aktywność fizyczna Aktywność fizyczna we wszystkich wymiarach: dyscypliny sportowe, ruch na świeżym powietrzu, taniec.

III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU Jeden raz w tygodniu zajęcia zintegrowane były przeznaczone na pracę zespołową dotyczącą tematyki zdrowotnej – gromadzenie wiedzy, dzielenie się doświadczeniami. Podczas cotygodniowych spotkań i pracy nad projektem uczniowie prezentowali efekty swojej pracy. Zadaniem liderów poszczególnym zespołów było zrelacjonowanie i podsumowanie dotychczasowych działań w zakresie opracowywanego zagadnienia. Wtedy to uczniowie dostrzegali pojawiające się braki w gromadzonych materiałach i wiedzieli nad czym muszą jeszcze popracować, gdzie dokonać potrzebnego uzupełnienia planując kolejne działania. W każdym tygodniu pracy zespołowej odbywało się wspólne śniadanie we współpracy z rodzicami. Uczniowie mogli zdobyte wiadomości wykorzystać w praktyce poprzez przygotowywanie różnorodnych posiłków dostosowanych do grupy żywieniowej o której była mowa w danym tygodniu.

III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU

28.03.2014r. Przyrządzanie soków ze świeżych owoców z wykorzystaniem sokowirówek

28.03.2014r. Przyrządzanie soków ze świeżych owoców z wykorzystaniem sokowirówek

04.04.2014r. Wykonywanie zdrowych kanapek z dodatkiem wiosennych nowalijek

04.04.2014r. Wykonywanie zdrowych kanapek z dodatkiem wiosennych nowalijek

25.04.2014r. Tworzenie ciekawych propozycji na przysmaki z jajek

25.04.2014r. Tworzenie ciekawych propozycji na przysmaki z jajek.

13.05.2014r. Degustacja różnorodnego pieczywa zbożowego

13.05.2014r. Degustacja wody mineralnej i źródlanej

Spotkania z ekspertami w SP26 W ramach projektu odbyły się również spotkania z ekspertami: - dietetykiem- p. Magdaleną Radziszewską - instruktorem tańca „Zumba”- p.Angeliką Muraszkowską lekarzem - p. Anną Zielinko W czasie tych spotkań dzieci odbył się quiz pytań, które pojawiły się wśród dzieci podczas gromadzenia wiedzy teoretycznej w omawianych zakresach.

16.05.2014r. Spotkanie z instruktorką zumby p. Angeliką Muraszkowską

23.05.2014r. Spotkanie z dietetykiem p. Magdaleną Radziszewska

30.05.2014r. Spotkanie z lekarzem p. Anną Zielinko

Mleczna lekcja w Centrum im. Ludwika Zamenhofa Klasa 2d uczestniczyła w MLECZNEJ LEKCJI w ramach ogólnopolskiej kampanii "Mam kota na punkcie mleka". Podczas tego spotkania dzieci dowiedziały się dlaczego mleko, jogurty i sery powinny być stałym elementem diety każdego człowieka, wzięły udział w kreatywnych zabawach, wykonywały ciekawe eksperymenty z mlekiem

PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Aktywność fizyczna Zachęciliśmy wszystkich do aktywności fizycznej poprzez plakaty propagujące aktywny styl życia, jak również przeprowadziliśmy aerobik z wykorzystaniem elementów zumby.

PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Higiena odżywiania My zachęcałyśmy wszystkich do higieny odżywiania poprzez plakaty, oraz pantomimę teatralną, gdzie zaprezentowałyśmy etapy mycia rąk.

PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Zdrowe odżywianie Nasz zespół wykonał plakat oraz książkę kucharską z przepisami o zdrowym żywieniu.

PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Przykładowe wypowiedzi: „Urozmaicona dieta, regularne posiłki to podstawowe zasady zdrowego żywienia” „Dzieci powinny jeść 5 posiłków w ciągu dnia (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację)” „Uważam, że na II śniadanie dobrze zjeść jakiś owoc lub warzywo”. „Śniadanie powinno się jeść w ciągu godziny od wstania” Zespół Regularność spożywania posiłków To jest nasz plakat. Zachęcamy wszystkich do regularności spożywania posiłków! Wcielałyśmy się również w role dziennikarzy i przeprowadzałyśmy wywiad z rodzicami w omawianym zakresie.

IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Uczestnicy projektu prezentują efekty swojej pracy na uroczystym spotkaniu z zaproszonymi gośćmi.

IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Uczestnicy projektu prezentują efekty swojej pracy – zdrowe przysmaki wykonane wspólnie z rodzicami

PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Zapraszamy do degustacji !

IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Na zakończenie pracy nas projektem, uczniowie klasy 2d otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody książkowe wręczone przez p. wicedyrektor oraz pielęgniarkę szkolną

IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Zakończenie pracy – radość z sukcesów

V PROMOCJA PRACY NAD PROJEKTEM Informacje dotyczące realizacji projektu systematycznie ukazywały się na stronie internetowej naszej szkoły www.sp26.bialystok.pl oraz gazetce szkolnej „Staszicówka”

Artykuł w Kurierze Porannym

Informacja na stronie www.tvp.pl, Telewizja Białystok „Obiektyw”

Dziękujemy za uwagę! Małgorzata Mielech-Buraczewska Uczniowie kl. 2d ze Szkoły Podstawowej nr 26 w Białymstoku