Szkoła Podstawowa nr 26 im. Stanisława Staszica w Białymstoku SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI GRANTU W RAMACH PROGRAMU „ŚNIADANIE DAJE MOC” Szkoła Podstawowa nr 26 im. Stanisława Staszica w Białymstoku
Tytuł projektu edukacyjnego: "Zdrowo jemy - zdrowi będziemy" Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku
Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku Cele projektu: Kształtowanie umiejętności i nawyków w zakresie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Kształtowanie umiejętności gromadzenia materiałów na dany temat - współpraca w grupie. Doskonalenie wzajemnej komunikacji nauczyciel-rodzic we wspólnie przygotowywanych posiłkach. Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku
Etapy pracy podczas realizacji projektu edukacyjnego: PRZYGOTOWANIE I UŚWIADOMIENIE CELU PRACY PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTU WSKAZANIE GŁÓWNYCH ZAKRESÓW TEMATYKI ZDROWOTNEJ ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU PROMOCJA PRACY NAD PROJEKTEM Szkoła Podstawowa Nr 26 w Białymstoku
I PRZYGOTOWANIE I UŚWIADOMIENIE CELU PRACY PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTU Prezentacja miniatury teatralnej „Jogurtowe Agentki” - pierwsze próby dyskusji nad zdrowym odżywianiem ze zwróceniem szczególnej uwagi na śniadanie i jego znaczenie, przygotowanie wspólnego śniadania w ramach wstępnej propozycji śniadaniowej.
Nasze pierwsze, wspólne śniadanie I PRZYGOTOWANIE I UŚWIADOMIENIE CELU PRACY PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTU Nasze pierwsze, wspólne śniadanie 7.11.2013r. Chcemy wiedzieć więcej o zdrowych odżywianiu !
II WSKAZANIE GŁÓWNYCH ZAKRESÓW TEMATYKI ZDROWOTNEJ Higiena odżywiania Zdrowe żywienie GŁÓWNE ZAKRESY TEMATYKI ZDROWOTNEJ Regularność spożywania posiłków Aktywność fizyczna
III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU Podział klasy na zespoły Zespół 1 Zdrowe odżywianie Zespół 2 Higiena odżywiania Zespół 3 Aktywność fizyczna Zespół 4 Regularność spożywania posiłków
III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU Przydział zadań do pracy zespołowej Zespół 1 Zdrowe żywienie Rodzaje pokarmów i ich wartości odżywcze, zawartość witamin i potrzebnych minerałów w owocach i warzywach, wpływ przetworów mlecznych na układ kostny. Zespół 2 Higiena odżywiania Higiena odżywiania (higiena rąk), sposób przygotowywania posiłków i ich przechowywanie. Zespół 4 Regularność spożywania posiłków. Liczba przygotowywanych posiłków i ich stałe pory, znaczenie śniadań i propozycje ich urozmaicenia. Zespół 3 Aktywność fizyczna Aktywność fizyczna we wszystkich wymiarach: dyscypliny sportowe, ruch na świeżym powietrzu, taniec.
III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU Jeden raz w tygodniu zajęcia zintegrowane były przeznaczone na pracę zespołową dotyczącą tematyki zdrowotnej – gromadzenie wiedzy, dzielenie się doświadczeniami. Podczas cotygodniowych spotkań i pracy nad projektem uczniowie prezentowali efekty swojej pracy. Zadaniem liderów poszczególnym zespołów było zrelacjonowanie i podsumowanie dotychczasowych działań w zakresie opracowywanego zagadnienia. Wtedy to uczniowie dostrzegali pojawiające się braki w gromadzonych materiałach i wiedzieli nad czym muszą jeszcze popracować, gdzie dokonać potrzebnego uzupełnienia planując kolejne działania. W każdym tygodniu pracy zespołowej odbywało się wspólne śniadanie we współpracy z rodzicami. Uczniowie mogli zdobyte wiadomości wykorzystać w praktyce poprzez przygotowywanie różnorodnych posiłków dostosowanych do grupy żywieniowej o której była mowa w danym tygodniu.
III ORGANIZACJA PRACY W RAMACH PROJEKTU
28.03.2014r. Przyrządzanie soków ze świeżych owoców z wykorzystaniem sokowirówek
28.03.2014r. Przyrządzanie soków ze świeżych owoców z wykorzystaniem sokowirówek
04.04.2014r. Wykonywanie zdrowych kanapek z dodatkiem wiosennych nowalijek
04.04.2014r. Wykonywanie zdrowych kanapek z dodatkiem wiosennych nowalijek
25.04.2014r. Tworzenie ciekawych propozycji na przysmaki z jajek
25.04.2014r. Tworzenie ciekawych propozycji na przysmaki z jajek.
13.05.2014r. Degustacja różnorodnego pieczywa zbożowego
13.05.2014r. Degustacja wody mineralnej i źródlanej
Spotkania z ekspertami w SP26 W ramach projektu odbyły się również spotkania z ekspertami: - dietetykiem- p. Magdaleną Radziszewską - instruktorem tańca „Zumba”- p.Angeliką Muraszkowską lekarzem - p. Anną Zielinko W czasie tych spotkań dzieci odbył się quiz pytań, które pojawiły się wśród dzieci podczas gromadzenia wiedzy teoretycznej w omawianych zakresach.
16.05.2014r. Spotkanie z instruktorką zumby p. Angeliką Muraszkowską
23.05.2014r. Spotkanie z dietetykiem p. Magdaleną Radziszewska
30.05.2014r. Spotkanie z lekarzem p. Anną Zielinko
Mleczna lekcja w Centrum im. Ludwika Zamenhofa Klasa 2d uczestniczyła w MLECZNEJ LEKCJI w ramach ogólnopolskiej kampanii "Mam kota na punkcie mleka". Podczas tego spotkania dzieci dowiedziały się dlaczego mleko, jogurty i sery powinny być stałym elementem diety każdego człowieka, wzięły udział w kreatywnych zabawach, wykonywały ciekawe eksperymenty z mlekiem
PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Aktywność fizyczna Zachęciliśmy wszystkich do aktywności fizycznej poprzez plakaty propagujące aktywny styl życia, jak również przeprowadziliśmy aerobik z wykorzystaniem elementów zumby.
PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Higiena odżywiania My zachęcałyśmy wszystkich do higieny odżywiania poprzez plakaty, oraz pantomimę teatralną, gdzie zaprezentowałyśmy etapy mycia rąk.
PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Zdrowe odżywianie Nasz zespół wykonał plakat oraz książkę kucharską z przepisami o zdrowym żywieniu.
PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Przykładowe wypowiedzi: „Urozmaicona dieta, regularne posiłki to podstawowe zasady zdrowego żywienia” „Dzieci powinny jeść 5 posiłków w ciągu dnia (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację)” „Uważam, że na II śniadanie dobrze zjeść jakiś owoc lub warzywo”. „Śniadanie powinno się jeść w ciągu godziny od wstania” Zespół Regularność spożywania posiłków To jest nasz plakat. Zachęcamy wszystkich do regularności spożywania posiłków! Wcielałyśmy się również w role dziennikarzy i przeprowadzałyśmy wywiad z rodzicami w omawianym zakresie.
IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Uczestnicy projektu prezentują efekty swojej pracy na uroczystym spotkaniu z zaproszonymi gośćmi.
IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Uczestnicy projektu prezentują efekty swojej pracy – zdrowe przysmaki wykonane wspólnie z rodzicami
PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Zapraszamy do degustacji !
IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Na zakończenie pracy nas projektem, uczniowie klasy 2d otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody książkowe wręczone przez p. wicedyrektor oraz pielęgniarkę szkolną
IV PODSUMOWANIE PRACY ZESPOŁOWEJ W RAMACH PROJEKTU Zakończenie pracy – radość z sukcesów
V PROMOCJA PRACY NAD PROJEKTEM Informacje dotyczące realizacji projektu systematycznie ukazywały się na stronie internetowej naszej szkoły www.sp26.bialystok.pl oraz gazetce szkolnej „Staszicówka”
Artykuł w Kurierze Porannym
Informacja na stronie www.tvp.pl, Telewizja Białystok „Obiektyw”
Dziękujemy za uwagę! Małgorzata Mielech-Buraczewska Uczniowie kl. 2d ze Szkoły Podstawowej nr 26 w Białymstoku