Jedz zdrowo i smacznie!
Aby utrzymać dobrą formę i zdrowie należy: Znać i właściwie interpretować potrzeby organizmu wpływające na dobrą kondycję. Przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Utrzymać właściwe BMI (prawidłową wagę ciała). Właściwie komponować posiłki. Jak najczęściej wypoczywać aktywnie, bo sport to zdrowie!
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka Mięso spożywaj z umiarem Jedz codziennie dużo warzyw i owoców Ograniczaj spożycie tłuszczów, a także produktów zawierających cholesterol Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożywanie soli
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA Odpowiednia dieta ma przede wszystkim pomóc zachować zdrowie i uniknąć niebezpiecznych chorób i ich powikłań. Dzięki niej możemy także zachować prawidłową sylwetkę.
Wylicz swoje BMI BMI- jest to najprostszy wzór na sprawdzenie czy masz prawidłową masę ciała.
A jak jest w naszej szkole? Przeprowadzono badania sprawdzające jaki wskaźnik BMI posiadają uczniowie naszej szkoły. Badanie to zostało przeprowadzone wśród uczniów klas pierwszych i drugich. Wyniki wykazały, że większość uczniów posiada BMI wskazujący na prawidłową masę ciała. Niestety, wielu uczniów boryka się też z niedowagą. Dotyczy to częściej dziewcząt niż chłopców. Bardzo nas zadowala, że nie mamy zbyt wielu uczniów z nadwagą.
Wyniki badania BMI przeprowadzone wśród chłopców
Wyniki badania BMI przeprowadzone wśród dziewcząt
Teraz przedstawimy kilka rad, które pomogą Wam zdrowo się odżywiać!
WITAMIN MOC! Każdy człowiek, szczególnie w młodym wieku, potrzebuje dużo witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich również pozytywnie wpływają na urodę, o którą tak bardzo dbają nastolatkowie.
Proste zalecenia Najkorzystniejsze jest rozłożenie ogólnej wartości energetycznej dziennego pożywienia na 5 posiłków – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Staraj się jeść regularnie i nie podjadać. Pij dużo płynów. Woda jest bardzo zdrowa. W 2004 roku Instytut Medyczny w USA ustalił zasadę 8 szklanek wody dziennie. Oczywiście, nie jedz dużo słodyczy. Nie kupuj chipsów, żelek itd. To sama „chemia”! Nic zdrowego tam nie znajdziesz!
Sam sobie przygotuj zdrowy posiłek! Jeśli chcesz uniknąć problemów ze zdrowiem związanych z niedoborem witamin lub niezdrową dietą, mamy dla ciebie kilka ciekawych propozycji przekąsek, które szybko i samodzielnie możesz przygotować sam. Smacznego!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! SAŁATKA MŁODOŚCI 4 łyżki płatków owsianych, 4 truskawki Garśc jagód 1 banan Garść porzeczek 175 ml jogurtu naturalnego Płatki zalać zimną wodą (pół szklanki) i poczekać 10 minut. W tym czasie pokrój truskawki i banany na małe kawałki. Wymieszaj w jednej misce namoczone płatki, owoce, miód i jogurt naturalny. Jeśli lubisz możesz dodać orzechy lub inne dodatki.
Drugie śniadanie w szkole Zamiast opychać się czekoladowymi batonikami i tuczącymi słodyczami, weź do szkoły pożywny owoc! Dostarczy Ci to niezbędnych witamin. Najlepiej byłoby, gdybyś spożywał 5 porcji owoców lub warzyw dziennie.
Gdy dopada cię głód, a do obiadu jeszcze dużo czasu, możesz łatwo i szybko przygotować coś lekkiego. SAŁATKA Z POMARAŃCZY (porcja dla 1 osoby) 1 pomarańcza 1 mała marchewka pół cytryny sól i cukier do smaku Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Pomarańczę pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z marchewką. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niej szczyptę soli i ćwiartkę łyżeczki cukru. Gotowym sosem polej sałatkę.
Jeżeli wiesz, że po obiedzie będziesz miał ochotę na coś słodkiego sam przygotuj sobie zdrowy i pyszny deser. GALARETKA JOGURTOWA (4 porcje) 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 g truskawek 2 jogurty naturalne (po 180g) Galaretki rozpuścić w 0,5l wrzącej wody. Ostudź. Truskawki zmiksuj. Połącz galaretkę, mus truskawkowy i jogurt. Przelej do miseczek i wstaw na około godzinę do lodówki.Możesz użyć też innych owoców i galaretek.
Godzina 16. 00. W twoim brzuchu zaczyna już burczeć Godzina 16.00. W twoim brzuchu zaczyna już burczeć. Choć na kolacje trzeba jeszcze poczekać, wiesz, że musisz coś przekąsić. Oto kilka naszych przykładów na zdrowy i lekki podwieczorek. WIOSENNY TWAROŻEK 15 dag twarożku, 3 łyżki śmietany, 3 rzodkiewki, szczypiorek, 1 duży pomidor, mały świeży ogórek, sól i pieprz do smaku Twarożek wymieszaj ze śmietaną na gładką konsystencję, dodaj pieprz i sól. W drobną kostkę pokrój umyte rzodkiewki i ogórek. Posiekaj szczypiorek. Wszystko razem wymieszaj. Wyłóż całość do wydrążonego w środku pomidora.
Szaszłyczki owocowe Kiedy planujesz seans filmowy z przyjaciółmi, zamiast obżerać się chipsami, paluszkami i popcornem, przygotuj coś oryginalnego. Na patyczki do szaszłyków nabij po kolei kawałki mandarynki, pojedyncze winogrona, plastry banana i kiwi.
Ciasteczka z kleiku ryżowego Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego, 1 kostka margaryny, 3 jaja, szklanka cukru, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, dodatki wg uznania (dżem, czekolada biała lub czarna, lukier, owoce- np. wiśnie) 1. Wszystko wymieszać i wyrobić dokładnie, po czym formować małe kuleczki z dołkiem w środku (nie na wylot) 2. Po upieczeniu napełniać dolki dodatkami. 3. piec ok. 20-25 min w 180 stopniach. Z dodatków używamy dżemu, dobre są też z rozpuszczoną wcześniej czekoladą.
Koktajl zdrowia – idealny na upalne dni! 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 szklanka jagód, poziomek lub truskawek Zagotuj mleko. Gdy przestygnie, dodaj miód i wymieszaj. Odstaw, żeby wystygło. W tym czasie zmiksuj opłukane owoce, a potem przetrzyj je przez sito. Do przecieru wlej powoli ostudzone mleko, energicznie mieszając. Koktajl wlej do wysokich szklanek i schłódź.
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ! Prezentacja została stworzona w ramach projektu „Żyj smacznie i zdrowo!” autorzy: klasa Ib