„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Advertisements

Książka kucharska klasy 0
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Książka Kucharska.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Bez śniadania nie ma nauczania
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PEŁNE WITAMIN ŚNIADANIE Oddział przedszkolny grupa 0,,D ZSP im. M. Konopnickiej w Mrokowie wych. Monika Atlińska 8 listopada 2013 r.
Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Barczygłowie
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
WIEM,CO JEM !.
Projekt realizowany przez nauczycieli przyrody w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2012/2013.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
1 Zdrowe śniadanko w pabianickiej „Jedynce”. 2 Dzień Zdrowego Śniadania w klasie IIa w SP1 Pabianice – 8/11/2011 Przygotowania do Dnia Zdrowego Śniadania.
 Zimą jest wesoło  Jedną ręką pomachajmy,  tańczą płatki śniegu wkoło ,
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Śniadanie daje moc. W naszej klasie tradycją jest jedzenie śniadania na pierwszej lekcji, ponieważ wyjeżdżamy i wychodzimy z domu bardzo wcześnie. Zdarza.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
ŚNIADANIE DAJE MOC ! …. Czyli krótka historia o tym, jak marchewka pokonała chipsy Klasa 2a, SP Nr12 Bydgoszcz.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Owoce.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
„Śniadanie klasy 2 a” Autorzy: Uczniowie klasy 2 a Szkoły Podstawowej w Niechanowie z panią Ewą Kaczmarek.
W „c” Z a p r a s z a m y ! Zespół Szkół Publicznych im. Jana Pawła II w Bielicach Wychowawca: Ewelina Budynek - Padusińska.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Dzień Śniadanie Daje Moc klasa III a SP-32 w Bydgoszczy 8 listopada 2013.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 8 listopada 2013r. Klasa II a Opracowała: mgr Danuta Pałka.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Położenie geograficzne Śląska Podróż kulinarna po województwie śląskim.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie

„8 listopada - dzień zdrowego śniadania” Nasze śniadanie rozpoczęliśmy konkursami i zagadkami o tematyce zdrowego jedzenia. Uczniowie segregowali ilustracje przedstawiające warzywa i owoce. Ponadto odgadywali niełatwe zagadki o pełnych witamin warzywach i owocach, z którymi poradzili sobie bez najmniejszego problemu. Była również zabawa z magicznym pudełkiem, w którym znajdowały się różne bomby witaminowe, a których nazwę należało podać odgadując je jedynie za pomocą dotyku. Dzieci i tym razem były bezkonkurencyjne - wszystkie zagadki zostały rozwikłane.

Zgadnij co, zgadnij kto? Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w słoiku leży kiszony. Czy ty wiesz, kto to jest? Ładnie pachną żółtą skórką, kwaśny mają smak. Zawierają witaminy, a my wiemy, że to są…? Te i wiele innych zagadek uczniowie odgadywali przed głównym punktem dnia. W końcu nadszedł czas, wszyscy…

Szykujemy śniadanie Dzieci samodzielnie pod niewielkim nadzorem nauczycielek przygotowały pyszne zdrowe śniadanie, na którym znalazła się pasta z makreli, pasta jajeczna, sałatka owocowa oraz pomidorki i rzodkiewki.

Wspaniała pasta z makreli 1 duża wędzona makrela 25 dag twarogu 1 cebula natka pietruszki 3-4 łyżki majonezu O obranie ryby prosimy dorosłych. Twarożek rozgniatamy widelcem, drobno kroimy cebulę i natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy razem. Do smaku doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

Zdrowa pasta jajeczna 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 serek topiony 1-2 łyżki dobrego majonezu 1/2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną zetrzeć na tarce. Dodać serek, szczypiorek drobno posiekać. Dodać majonez,odrobin musztardy dla zaostrzenia smaku,sól,pieprz.

Owocowe szaleństwo 3 plastry ananasa z puszki 1 banan 1-2 kiwi 1 jabłko 1 gruszka 1 pomarańcza 1 kiść winogron sok z połowy cytryny szklanka jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 2 starte kostki czekolady Owoce pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Do jogurtu dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie jogurtem polać owoce. Wierzch posypać czekoladą.

Było pyszne!!!!