DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY Od tego co jesz i pijesz zależy to, jak długo żyjesz.
ANNA KARPIŃSKA
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
ZASADA 1 1. JEDZ CODZIENNIE RÓŻNE PRODUKTY Z KAŻDEJ GRUPY UWZGLĘDNIONEJ W PIRAMIDZIE Produkty z każdej z grup są źródłem innych cennych dla zdrowia składników. Na przykład produkty mleczne dostarczają wapń i białko, ale nie mają witaminy C, którą posiadają m.in. warzywa i owoce
ZASADA 2 2.BĄDŹ CODZIENNIE AKTYWNY FIZYCZNIE – RUCH KORZYSTNIE WPŁYWA NA SPRAWNOŚĆ I PRAWIDŁOWĄ SYLWETKĘ. Aktywność fizyczna znajduje się u podstawy piramidy. Zalecana dawka aktywności na jeden dzień to 60 min.
Bezruch jest chorobą, ruch jest powrotem do zdrowia. COŚ O RUCHU Bezruch jest chorobą, ruch jest powrotem do zdrowia.
ZASADA 3 3. ŹRÓDŁEM ENERGII W TWOJEJ DIECIE POWINNY BYĆ GŁÓWNIE PRODUKTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W PODSTAWIE PIRAMIDY (NA DOLE) Codziennie co najmniej 5 porcji produktów zbożowych. Zawierają wiele składników mineralnych i witamin, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit.
ZASADA 4 4.SPOŻYWAJ CODZIENNIE PRZYMAJMNIEJ 3-4 PORCJE MLEKA LUB PRODUKTÓW MLECZNYCH, TAKICH JAK JOGURTY, KEFIRY, MAŚLANKA, SERY. Źródło wapnia, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów, oraz witaminy A, D, B2 i najwyższej jakości białka
ZASADA 5 5. JEDZ CODZIENNIE 2 PORCJE PRODUKTÓW Z GRUPY – MIĘSO, RYBY, JAJA. UWZGLĘDNIAJ TEŻ NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH. Produkty z tej grupy to źródło pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o niskiej zawartości tłuszczu – wołowina, cielęcina, drób.
ZASADA 6 6.KAŻDY POSIŁEK POWINIEN ZAWIERAĆ WARZYWA I OWOCE Co najmniej 5 porcji dziennie. Warzywa i owoce to źródło witamin, soli mineralnych i flawonoidów czyli antyoksydantów, które maja działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
ZASADA 7 7. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW, W SZCZEGÓLNOŚCI ZWIERZĘCYCH Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych. Ograniczyć spożycie produktów typu fast food – frytki, hamburgery, cheesburgery, pizza, oraz chipsy.!!!!!!!!
ZASADA 8 8.OGRANICZAJ SPOŻYCIE CUKRU, SŁODYCZY, SŁODKICH NAPOJÓW Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jedynie puste kalorie, których nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej.!!!!!!!
ZASADA 9 9.OGRANICZAJ SPOŻYCIE SŁONYCH PRODUKTÓW, ODSTAW SOLNICZKĘ. NaCl – chlorek sodowy czyli sól kuchenna – tylko 5 g dziennie – płaska łyżeczka od herbaty. Sól można zastąpić aromatycznymi ziołami. Nie jemy chipsów i słonych paluszków!
ZASADA 10 10.PIJ CODZIENNIE ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ WODY NIEGAZOWANEJ Młodzież powinna pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego podaż płynów powinna być znacznie większa.