SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sodu, potasu, magnezu, wapnia, glinu, żelaza i miedzi.
Advertisements

Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Podstawowe składniki odżywcze
Chemia w życiu codziennym
[Aleksander Dziedzic]
CHEMIA ORGANICZNA.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Doświadczenia chemiczne
Nauka przez obserwacje
CUKRY.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Czym są i do czego są nam potrzebne?
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Projekt: „Czas wyboru nadszedł zostań chemikiem”
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Aldehydy.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Estry kwasów karboksylowych
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Biochemia.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Wydajność reakcji chemicznych
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM autor: Martyna Zawadzka

SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM: tłuszcze białka sacharydy

TŁUSZCZE

Co to są tłuszcze? TŁUSZCZE – są to mieszaniny estrów wyższych kwasów karboksylowych i gliceryny. Pełnią funkcję energetyczną. Są estrami pochodzenia naturalnego, występują w nasionach roślin oleistych, a także w organizmach zwierząt jako materiał zapasowy – składnik tkanek podskórnych.

Otrzymywanie tłuszczów

Wzór ogólny cząsteczki tłuszczu ma postać:

Podział tłuszczów Ze względu na: Pochodzenie: - roślinne, np. oliwa - zwierzęce, np. smalec

Stan skupienia: - stałe, np. słonina - ciekłe, np. olej

Budowę cząsteczek: - nasycone (stałe) - nienasycone (ciekłe)

Właściwości tłuszczów: - nie rozpuszczają się w wodzie - lżejsze od wody - słabo rozpuszczają się w alkoholu - dobrze rozpuszczają się w benzynie - ulegają reakcji hydrolizy - mają mniejszą gęstość niż woda - ulegają reakcji spalania - tłuszcze ciekłe od stałych rozróżnimy za pomocą wody bromowej lub roztworu manganianu (VII) potasu - ciekłe ulegają uwodornieniu, czyli utwardzaniu

Reakcje tłuszczów Hydroliza: - kwasowa: (RCOO)3C3H5 + 3H2O → 3RCOOH + C3H5(OH)3 zasadowa (zmydlanie): (RCOO)3C3H5 + 3NaOH → 3RCOONa + C3H5(OH)3

(C17H33COO)C3H5 + 3H2 → (C17H35COOH)3C3H5 Próba akroleinowa – reakcja pozwalająca odróżnić tłuszcz od substancji tłustej; podczas ogrzewania tłuszczu wydzielają się opary akroleiny, która powstaje w wyniku rozkładu tłuszczu. Utwardzanie tłuszczów ciekłych: (C17H33COO)C3H5 + 3H2 → (C17H35COOH)3C3H5

zmydlanie tłuszczów tłuszcz + wodorotlenek sodu  mydło + glicerol

spalanie tłuszczów na przykładzie tristearynianu glicerolu: 2(C₁₇H₃₅COO)₃C₃H₅ + 163 O₂  114 CO₂ + 110 H₂O

Przykładowe źródła tłuszczów:

Zastosowania tłuszczów: Przemysł spożywczy Przemysł chemiczny Przemysł kosmetyczny

BIAŁKA

Co to są białka? Białka – zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi –CONH–; należą do związków WIELKOCZĄSTECZKOWYCH, stanowiących główny składnik wszystkich żywych organizmów. Skład białek: - C - O - N - H - S

Podział białek: ze względu na: pochodzenie: - roślinne, np. groch - zwierzęce, np. jaja

rozpuszczalność w wodzie: - rozpuszczalne, np. białko jaja kurzego - nierozpuszczalne, np. białko paznokcia

Budowę cząsteczek: - białka proste (proteiny) – zbudowane tylko z aminokwasów, np. albumina - białka złożone (proteidy) – zbudowane z aminokwasów oraz pierwiastków lub związków chemicznych, np. glukoproteidy

Właściwości białek - ulegają reakcji spalania - ulegają reakcji hydrolizy - białka pod wpływem temperatury, zasad, kwasów, alkoholu etylowego/metylowego, roztworów soli metali ciężkich ulegają procesowi denaturacji, czyli ścinania (reakcja nieodwracalna) - pod wpływem soli metali lekkich ulegają ścinaniu - wysalaniu, ale pod wpływem wody następuje odsalanie (reakcja odwracalna)

Reakcje charakterystyczne dla białek: Reakcja ksantoproteinowa – pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V) białko barwi się na żółto Reakcja biuretowa – pod wpływem wodorotlenku miedzi (II) białko barwi się na fioletowo

Przykładowe źródła białek:

SACHARYDY

Co to są sacharydy? Sacharydy (cukry, węglowodany) - są to organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu. Pełnią funkcję energetyczną.

Sacharydy dzielą się na: - monosacharydy (cukry proste), np. glukoza - disacharydy (dwucukry), np. Sacharoza - polisacharydy (wielocukry), np. skrobia

Wzór ogólny sacharydów:

MONOSACHARYDY Glukoza – powstaje w procesie fotosyntezy; jest podstawowym źródłem energii wszystkich organizmów. Wzór: C6H12O6

Otrzymywanie glukozy w procesie fotosyntezy

Właściwości glukozy: - substancja stała - bezbarwna - postać krystaliczna - bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie - słodki smak - bezwonna - ulega reakcji spalania - nietoksyczna - wykazuje właściwości redukujące

Zastosowania glukozy: przemysł spożywczy przemysł farmaceutyczny garbarstwo przemysł włókienniczy

Reakcje charakterystyczne dla glukozy próba Trommera – do świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II) dodaje się badany roztwór, następnie całą probówkę ogrzewa się. W obecności glukozy niebieski osad Cu(OH)2 zmienia barwę na ceglastoczerwoną, wskutek jego redukcji do Cu2O.

próba Tollensa (lustra srebrnego) - do probówki napełnionej niewielką ilością roztworu azotanu (V) srebra (I) należy dodać kilka kropli stężonego roztworu wodorotlenku sodu(NaOH), a następnie dolewać kroplami roztwór amoniaku(NH3), aż do rozpuszczenia się powstałego wcześniej osadu. Potem do probówki dodaje się roztwór glukozy. Podczas ogrzewania substancji o barwie brunatnej – Ag2O (powstałej z reakcji AgNO3 z NaOH) – na ściankach probówki wytrąca się warstewka srebra– lustro srebrowe.

DISACHARYDY Sacharoza – najbardziej rozpowszechniony dwucukier; wchodzi w skład cukru trzcinowego i buraczanego wzór:  C12H22O11

Otrzymywanie sacharozy C6H12O6 + C6H12O6  C12H22O11

Hydroliza sacharozy:

Właściwości sacharozy: - substancja stała - bezbarwna - budowa krystaliczna - bezwonna - smak słodki - bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie - spala się - nietoksyczna - nie wykazuje właściwości redukujących - ulega reakcji hydrolizy

Zastosowanie sacharozy: przemysł spożywczy przemysł farmaceutyczny przemysł kosmetyczny

POLISACHARYDY Polisacharydy (wielocukry) – są zbudowane z wielu cząsteczek monosacharydów; występują w przyrodzie; stanowią materiał zapasowy, energetyczny lub budulcowy roślin. wzór ogólny:(C6H10O5)n

POLISACHARYDY Skrobia – wytwarzana przez rośliny w procesie fotosyntezy, jako produkt asymilacji tlenku węgla (IV) i odkładana w ich komórkach jako materiał zapasowy. Powstawanie:

Właściwości skrobi: - substancja stała - barwa biała - śliska w dotyku - nie rozpuszcza się w zimnej wodzie - z gorącą wodą tworzy kleik skrobiowy (krochmal) - bezwonna - bez smaku - ulega hydrolizie w organizmie człowieka

Reakcja charakterystyczna skrobi: wykrywanie obecności skrobi za pomocą roztworu alkoholowego jodu – pod jego wpływem skrobia barwi się na ciemnoniebiesko hydroliza skrobi

Zastosowania skrobi: przemysł kosmetyczny przemysł spożywczy przemysł włókienniczy przemysł papierniczy przemysł chemiczny tworzywa sztuczne

PRZYKŁADOWE ŹRÓDŁA SACHARYDÓW

ZADANIA: Próba Tollensa – jakiej grupy substancji ona dotyczy? białek sacharydów tłuszczów

2. Co to są tłuszcze? organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu związki WIELKOCZĄSTECZKOWE, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi –CONH–; są to mieszaniny estrów wyższych kwasów karboksylowych i gliceryny

3. Która z podanych niżej grup produktów to WYŁĄCZNIE źródła białka? czekolada, jabłko, mleko, ziemniaki ser żółty, orzechy, jaja, mięso czerwone śmietana, boczek, ryby, marchew

4. Winogrona zawierają 18% (procent masowy) glukozy 4. Winogrona zawierają 18% (procent masowy) glukozy. Ile kilogramów glukozy można otrzymać z 80 kg winogron? 14,4 kg 1,44 kg 22,5 kg

5. C12H22O11 – to wzór: glukozy sacharozy skrobi

6. Do świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II) dodaje się badany roztwór, następnie całą probówkę ogrzewa się. W obecności glukozy niebieski osad Cu(OH)2 zmienia barwę na ceglastoczerwoną, wskutek jego redukcji do Cu2O – jakiej reakcji dotyczy ten opis? reakcja ksantoproteinowa próba Trommera próba Tollensa

ODPOWIEDZI: B C A

Prezentację wykonała Martyna Zawadzka 