Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka ….

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Z CZEGO ZBUDOWANA JEST ZIEMIA?
Advertisements

Pierwiastki znane w starożytności i ich wykorzystanie…
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Koncentraty mleczne.
Pochodzenie węgla brunatnego
OGNIWA PALIWOWE.
Rośliny oleiste, włókniste, używki
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Surowce do produkcji piwa Słód, chmiel, drożdże, woda
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Czekolada- tabliczka szczęścia.
Tradycyjne Greckie Produkty
WINO.
Kuchnia amerykańska.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Desery Mleczne.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
ABC – zdrowego odżywiania
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Zasady tworzenia prezentacji multimedialnych
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Blok czekoladowy.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Czekolada.
Ostatni z królów Rzeczypospolitej, Stanisław August Poniatowski, opuszczając pospiesznie Wawel, w pośpiechu zabrał ze sobą wiele cennych rzeczy. Jedną.
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
POMIDOR Jako król kuchni.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Bez białka nie ma ciałka!.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Napoje energetyczne.
Regularne i zdrowe odżywianie 
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
CHOCO-SLIM.
Wiemy co jemy na II śniadanie?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
ISLAM Przewodnik po religii.
Dzieci świata Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Ciemna strona GMO.
Witaminowe opowieści.
Papier XVIII wieku.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
ABC – zdrowego odżywiania
W KUCHNI r..
Chemia w organizmie człowieka
Elementy wyrobu czekolady
Zapis prezentacji:

Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka …. ♥ Czekolada ♥

Jest wiele rodzajów czekolady … ♥ Pewnie każdy jadł nie jeden raz czekoladę. Teraz pomyślcie sobie którą najbardziej wy lubicie . Biała , gorzka , nadziewana , mleczna , z bakaliami i wiele innych. Czekolada występuje nie tylko w tabliczkach . Oblewane nią są np. Praliny

Historia Czekolady Zaledwie kilka lat temu do laboratoriów Hershey Foods w Pensylwanii trafiło 14 naczyń pochodzących z północnego Belize, datowanych na okres pomiędzy 900 rokiem p.n.e. a 250 n.e. Naukowców zaintrygował tajemniczy ciemny nalot na wewnętrznych ściankach dzbanków. Po zbadaniu okazało się, że zawiera on teobrominę- substancję właściwą tylko jednej roślinie występującej na obszarach Nowego Świata- drzewu kakaowemu. Odkrycie to zrewolucjonizowało poglądy uczonych na historię tego niezwykłego napoju. Aby dotrzeć do jego początków musimy przenieść się prawie 3 tysiące lat wstecz, do czasów, gdy obszary lasów tropikalnych na Wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej zamieszkiwane były przez Olmeków- twórców jednej z najstarszych cywilizacji Ameryki Środkowej. Jako pierwsi zaczęli oni uprawiać kakaowce, w czym pomagały im sprzyjające warunki klimatyczne, takie jak wysokie temperatury, duża wilgotność oraz zacienienie lasów.

Znane marki producentów czekolad i pralin ♥

Oto kadry ze znanego filmu ,,Charlie i fabryka czekolady ‘’

A teraz o tym jak wytwarzany jest nasz ulubiony przysmak

Czekolada pitna Czekolada pitna – ziarna kakaowca są poddawane fermentacji, suszone, a następnie oczyszczane i prażone. Następnie miażdży się ich skorupki i odsiewa je oraz usuwa zarodki. Z pokruszonych ziaren wydobywa się tłuszcz za pomocą wyciskania, wyżymania lub rozpuszczalnika. Pozostaje sucha substancja, tzw. makuchy. Zostają one rozdrobnione i wysuszone w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Następnie przerabia się je na proszek i przesiewa. Otrzymany ciemny, aromatyczny proszek mieszany jest z cukrem i otrzymuje się czekoladę w proszku.

Czekolada twarda – pokruszoną śrutę kakaową miele się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu – mieszaniu i rozcieraniu na sucho. Dzięki temu staje się bardziej plastyczna, zmniejsza się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec procesu konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Cały czas masa jest łagodnie podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, 55-60 stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował. Odpowiednio schłodzona (ale płynna) masa jest wlewana do form. W tunelu chłodniczym, w temperaturze około 6-7 stopni czekolada stygnie i krzepnie, kurcząc się w formach. Ostatnim etapem produkcji jest wybicie tabliczek z form i zapakowanie.

Majowie pierwszymi smakoszami czekolady Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie- cywilizacja powstała ok. 4. wieku n.e., kilkaset lat po upadku Olmeków, obejmująca tereny dzisiejszego Południowego Meksyku. Uprawiali oni kakaowce, których owoce poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój zwany xocolatl przeznaczony głównie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych. Czekolada, uważana za przysmak bogów, była otaczana szczególną czcią i pełniła istotną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów. Obyczaj picia gorzkiego napoju był również ważnym punktem uroczystości zaręczynowych, podobnie jak dzisiejsze picie szampana. Za odkrycie Majów uważa się też czekoladę z pianką. Uzyskiwali ją przelewając płyn z naczynia do naczynia bądź mieszając go energicznie specjalnym patyczkiem w dzbanku zakończonym długą wąską szyjką zapobiegającą wylewaniu. Dopuszczali spożywanie napoju zarówno na gorąco jak i na zimno. Dokładne receptury na przyrządzanie i przyprawianie czekolady oraz opisy wszelkich rytuałów z nią związanych pozostawili Majowie w tak zwanych Kodeksach- wielokolorowych zwojach i manuskryptach zapisanych złożonym pismem hieroglificznym.

Aztecy też kochali czekoladę... ♥ Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów. Wprowadzili jednak swoje innowacje: woleli napój chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe: paprykę, wanilię oraz suszone płatki kwiatów, które nadawały mu określony kolor: czerwony, biały bądź czarny. Aztekowie cenili ziarna kakaowe tak wysoko, że uczynili z nich swoją monetę obiegową. Toteż picie czekolady stało się luksusem i rozrzutnością, na którą mało kto mógł sobie pozwolić. 100 ziaren równało się dziennemu wynagrodzeniu tragarza lub też cenie jednego niewolnika. Królika na obiad można było nabyć już za 10 ziarenek kakaowca.

Z serii statystyczny Polak… Chyba nie ma człowieka, który nie lubiłby czekolady. Ponad 60% Polaków deklaruje ,że bardzo lubi czekoladę .W grupie tej przeważają kobiety. Codziennie jada czekoladę ok. 35% osób badanych i są to przeważnie ludzie młodzi. Z danych statystycznych wynika ,że spożycie czekolady w Polsce stale wzrasta. W 2003 roku wyniosło ono około 1,07kg na osobę.

Czy drzewa kakaowca są uprawiane w Europie ? Obecnie uprawia się je w Ameryce Środkowej i Południowej , na Karaibach , w Afryce , Indonezji oraz Malezji . Najwięcej ziarna kakaowego produkuje się w zachodniej Afryce. Stanowi to 70% światowej produkcji kakao .

Co zawiera czekolada ? Czekolada oprócz tłuszczów i cukrów zawiera także kilka pożytecznych dla organizmu pierwiastków takich jak : ♥ Wapń - wzmacnia nasze kości ♥ Magnez – działa kojąco na system nerwowy ♥ Cynk –wpływa na gojenie się ran ♥ Selen – eliminuje metale ciężkie ♥ Żelazo – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek

Coś z niczego… Czekoladę nie tylko można jeść i pić . Można z niej stworzyć wspaniałe budowle które wszystkich zaskoczą !

Czekolad jako dowód sympatii .♥ Coraz częściej na prezent dla ukochanych osób wybieramy czekoladki . Ostatnio na rynku internetowym pojawiły się czekoladowe telegramy . Możemy je zamówić i wysłać do nich do domu . Uśmiech ukochanych osób gwarantowany ! ♥

Dziękuje za uwagę ! Koniec  6fgfdbvcb derctfvygbhunj

Źródło informacji: ♥ Książki ♥ Google Grafika ♥ Wikipedia ♥ Google ♥ Prezentacje wykonała Agnieszka Zobek uczestniczka kółka chemicznego w I semestrze roku szkolnego 2013/2014 ♥