NiemieckiePiwoNiemieckiePiwo Agnieszka Matuszewska Zuzanna Gałczyńska Joanna Lipka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Bawaria Bayern.
Advertisements

Podstawowa wiedza o winach w teorii
Koninginnedag – Święto narodowe Holandii Dzień Królowej
Kuchnia francuska.
Spis treści: Francuski system obsługi
Ewa Babiarz I Gabriela Płatek
Prawie wszystko o piwie i problem warzenia piwa
Czy masz jakieś określone plany dotyczące przyszłości? a) tak, wiem dokładnie co chcę robić b) nie,nie mam pojęcia co chcę robić c) nie jestem pewien\na,
Surowce do produkcji piwa Słód, chmiel, drożdże, woda
Style piwa O czym dziś? Podstawy systematyki Cechy odróżniające Omówienie typów Inne klasyfikacje Przydatne strony.
Europa – nasz wspólny dom Unia Europejska
ANALIZA EKONOMICZNA PIWOSZ Sp. z o.o..
LALKA BARBIE Tort w stylu angielskim obłożony masą cukrową, wszystkie dekoracje są jadalne. Tort o smaku czekoladowym ciemny biszkopt przełożony kremem.
Tradycyjne Greckie Produkty
WINO.
Preferencje dotyczące konsumpcji piwa studentów Politechniki Śląskiej
Kuchnia Szwajcarii.
Podstawy procesów browarnictwa
Potrawy Irlandzkie.
Wytwarzanie brzeczki Gotowanie c.d..
Święta Bożego Narodzenia w Polsce
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Jak pietruszka pije wodę?
Fermentacja i dojrzewanie c.d.
Ogórek osiecki Urszula Pużanowska
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Mur Berliński Patrycja Mosur.
Autor: Szczepan Zygmunt
12 Miesięcy Przysłowia i pory roku Pochodzenie nazw miesięcy.
Praktyka zagraniczna Lucy i Madzia ; ).
DZIEŃ KULTURY ŻYDOWSKIEJ
Kartki świąteczne.
Woda mineralna.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Jak się żyło w czasach PRL-u... Czyli robimy zakupy
WODA.
Purim – święto losów.
Oktoberfest - Festiwal Piwa
Praga Stolica Czech.
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Podróże po świecie Smaki Europy.
MAGIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
Opad atmosferyczny mający zazwyczaj postać kryształków lodu, które w powiększeniu mają kształt gwiazdy 6- ramiennej, łącząc się ze sobą tworzą płatki.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Młody Asyż. Młodzież na rzecz tolerancji i pokoju. Religia Katolicka jest dla nas ważna, poznajemy ją i pogłębiamy od najmłodszych lat. A czym inne religie.
Ciepło, ciepło, zimno… Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
„Migracje w naszym obszarze- przeszłość i teraźniejszość” Migracje mniejszości Żydowskiej na teren Łodzi Agata Szafrańska.
Dlaczego warto uczyć się języka niemieckiego?. Znajomość języków. Świat, który nas otacza ciągle się zmienia i stawia coraz wyższe wymagania. Teraz nie.
Zapraszam do oglądania
NIEMCY WIKTORIA BEDNARCZYK 6C 2015/2016. DIRDL DIRDL TO NIEMIECKI STRÓJ LUDOWY, NOSZONY PRZEZ KOBIETY. BYŁ ON NIEGDYŚ NOSZONY PRZEZ SŁUŻĄCE, LUB ZWYCZAJNIE.
College for vocational training and occupational re-training.
Niemcy, czyli Deutschland Niemcy leżą w Europie zachodniej. Polska i Niemcy mają wspólną granicę.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Stany skupienia wody.
BOŻE NARODZENIE WE FRANCJI
„Trzeba wiedzieć z czego się wyrasta…”. Spacerując po Jodłowej DREWNIANY KOŚCIÓŁ Z XVII W. CMENTARNE NAGROBKI Z XIX W. ŚWIATOWEJ CMENTARZ Z I WOJNY ŚWIATOWEJ.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Boże Narodzenie W Anglii
Poznajemy warunki życia w jeziorze.
Tequila Sierra.
TRANSPORT W LUBLINIE WCZORAJ I DZIŚ
Zwierzęta żyjące w Polsce
Prezentację przygotowała Marcelina Czech
Republika Federalna Niemiec
Architektura w Trzebini
Zapis prezentacji:

NiemieckiePiwoNiemieckiePiwo Agnieszka Matuszewska Zuzanna Gałczyńska Joanna Lipka

Niemcy wprost kochają piwo. Wystarczy spojrzeć na statystyki: całkowita roczna produkcja piwa przekracza milion hektolitrów, a przeciętny Niemiec wypija rocznie ok. 140 litrów tego trunku (wliczając w to dzieci i starców). Nie powinno więc dziwić, że w Niemczech istnieje niemalże 500 gatunków tego cudownego napoju.

Trochę o historii W Niemczech piwo warzy się od wczesnego średniowiecza. Na samym początku zajmowały się tym mniejsze browary należące do klasztorów, a warzenie piwa było domeną mnichów, którzy panowali swoje rzemiosło do perfekcji. Najsłynniejszym klasztorem tego rodzaju jest Weihenstephan, zlokalizowany w bawarskim mieście Freising, gdzie po dzisiejszy dzień poznają tajniki tego fachu przyszli mistrzowie browarnictwa, studiujący produkcję piwa na uniwersytecie w Monachium.

Tradycje rodzinne Duża ilość najstarszych browarów była początkowo rodzinnymi zakładami, które sprzedawały swoje piwo wyłącznie w najbliższej okolicy. Okres ich prosperity trwał przynajmniej do XIX wieku i rewolucji przemysłowej. Dziś większość z nich znikła lub została wciągnięta w wielkie krajowe lub międzynarodowe koncerny. Oczywiście zachowały się także te mniejsze, które potrafią nadal warzyć nietuzinkowe piwo, jednak podobnie jak w przypadku browarów belgijskich, ich ilość jest nieporównywalnie mniejsza do tego, co było dawniej. Skutecznie odparły one proces jednolicenia rynku i warzą piwo w starym, rzemieślniczym stylu.

Nakaz czystości Powodem niemieckiej dumy jest Reinheitsgebot – prawo czystości warzenia piwa ogłoszone w Bawarii w 1516 roku przez księcia Wilhelma IV. Niemieccy piwowarzy zobowiązali się po wszystkie czasy, że piwo będzie warzone wyłącznie z wody, jęczmienia i chmielu. Później, kiedy odkryto wpływ drożdży na proces warzenia, dodano je do listy dopuszczalnych składników. Kolejny raz zmieniono to prawo, kiedy uznano, że piwo może być również warzone z pszenicy. W ostatnich dziesięcioleciach na Reinhetsgebot spłynęła fala krytyki ze strony innych członków Unii Europejskiej, zwłaszcza Francji. W 1987 przeforsowano w Parlamencie Europejskim uchwałę, która uznała, że to prawo to stanowi barierę dla rozwoju handlu. Mimo że Reinhetsgebot nie ma już mocy prawnej, wielu piwowarów nadal trzyma się głoszonych w nim zasad, przez co ich piwa odróżniają się od tanich lagerów produkowanych na masową skalę.

Coś o Oktoberfest Mówiąc o niemieckich piwach, nie można nie wspomnieć o monachijskim Oktoberfest, organizowanym na pamiątkę ślubu króla bawarskiego Ludwika z księżniczką Teresą w 1810 roku. To święto piwa trwa aż 16 dni, kończąc się zawsze w pierwszy weekend października. Miliony turystów przyjeżdżają wtedy do Monachium, mając na myśli tylko jedną rzecz – upić się jak największą ilością piwa. Aby to ułatwić, podaje się tam piwo wyłącznie w litrowych kuflach. Utrzymanie w rękach takiego kufla jest nie lada sztuką, zwłaszcza dla kelnerek, które potrafią unieść tuzin takich piw jednocześnie. Nawet najbardziej pijani Bawarczycy starają się z krzepkimi bawarskimi kelnerkami nie zadzierać W czasie festynu swoje piwa ma prawo prezentować jedynie sześć monachijskich browarów. Spaten, jeden z nich, na okoliczność tego święta opracował w 1882 roku specjalną recepturę, która obecnie jest naśladowana przez wiele innych browarów.

Najpopularniejsze niemieckie piwa )

BOCK (koźlak) Jest to wyjątkowe ciemne piwo dolnej fermentacji, warzone najczęściej z ciemnego słodu jęczmiennego przede wszystkim w Monachium. Nazwa pochodzi od miasta Einbeck, w Dolnej Saksonii, miejsca swojego pochodzenia. Piwo to warzone jest sezonowo i przeznaczone jest do konsumpcji w maju, jesienią i na Boże Narodzenie. Charakteryzuje się ponadto długą fermentacją i leżakowaniem. Barwa tego piwa mieni się od jasnego mahoniu po głęboki brąz. W smaku czujemy jego przyjemny, słodowy charakter z końcówką lekko słodkiego karmelu i prażonego słodu, a także zrównoważoną i nikłą nutką chmielowej goryczki. Poza tym tradycyjny Bock jest mocnym piwem o zawartości ekstraktu na poziomie 16-18% wag. i zawartości alkoholu 6-7,5% objętości piwa.

Maibock (koźlak majowy) - odmiana niewiele różniąca się od Heller Bocka, ale warzona jest wyłącznie w maju. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj. Weizenbock (koźlak pszeniczny) - piwo ciemnej barwy warzone z 30-60% udziałem słodu pszenicznego. Przez wiele browarów przygotowywane jako specjał świąteczny na Boże Narodzenie. Eisbock (koźlak lodowy) - gotowe piwo Bock zamrożone do pojawienia się kryształów lodu. Po usunięciu lodu wzrasta zawartość alkoholu i pozostałych składników. Zawartość ekstraktu: 16,5-25% wag., alkoholu: 10-15% obj. Heller Bock (koźlak jasny) - piwo rozgrzewające, warzone na jesienne chłody. Barwa od złotej do jasnomiedzianej. Zawartość ekstraktu: % wag., alkoholu: 6-7,5% obj.

DOPPELBOCK (koźlak dubeltowy, podwójny) Nieco silniejszy i ciemniejszy od Bocka tradycyjnego. Jest specjalnością bawarskich browarów. Jako pierwsi warzyli go w XVII wieku pewni paulini, którzy postanowili przyjmować pożywienie wyłącznie w płynie. Mnisi potrzebowali czegoś wyjątkowo treściwego i czymś takim był dla nich Koźlak dubeltowy, otrzymywany z podwójnej ilości słodu. Zawartość ekstraktu zwykle jest większa niż 18%, zaś alkoholu nierzadko sięga 10% objętości piwa. Obecnie piwo warzone jest wyłącznie w Monachium. Charakteryzuje się w większości bardzo ciemnym kolorem i mocnym, słodowym smakiem z goryczką i wyczuwalną siłą alkoholu, sięgającego nawet 12%. Często piwo to spożywa się do deserów, ale jest także doskonałe w połączeniu z cielęciną, gulaszem i pozostałymi mięsnymi potrawami, których odmawiali sobie paulini.

WEISSBIER - WEIZENBIER (białe piwo) Klasyczne niemieckie Weissbier charakteryzuje się przeważnie mętnym, złoto-białym odcieniem z bardzo obfitą pianą. W zależności od słodu i rodzaju użytych drożdży, w smaku czujemy banany, goździki, lekkie nuty cynamonu, cytryny, gałkę muszkatołową i wanilię. Jest lekkie, lekko kwaskowate i lekko chmielone, dlatego trudno wyczuć przy nim jakąś goryczkę. Występuje w dwóch wersjach: mętnej, niefiltrowanej i filtrowanej, czyli krystalicznie czystej.

Hefe-Weizen – czyli pszeniczne piwo drożdżowe, charakteryzują się jasnożółtą, mętną barwą i wysoką, puszystą pianą. Smak jest bardzo świeży i orzeźwiający, pełny i jednocześnie zrównoważony. Wyczuwalne są zarówno owoce, jak i delikatna, ale cierpka chmielowa nutka. Serwowane mocne schłodzone 6-8 st. C pasuje do wielu potraw i szczególnie lubiane jest latem. Kristallweizen, jest klarowne, perliste i mieni się barwą od jasnosłomkowej do ciemnożółtej. Warzy je większość dużych browarów, choć nie jest to piwo o takiej popularności jak pszeniczne piwo niefiltrowane.

KÖLSCH Piwo typu Kölsch warzy się w Kolonii prawdopodobnie już od 874 roku. Było to piwo stanowiące przeciwwagę dla lagera, lekkie i orzeźwiające, kwaskowate i o delikatnie owocowym aromacie. Trudno się dziwić, że jeszcze przed II Wojną Światową w Kolonii istniało aż 40 browarów warzących piwo typu Kölsch. Niestety po wojnie ich liczba została zredukowana do dwóch. Piwo Kölsch nadal warzy się za pomocą górnej fermentacji w temperaturze C, a następnie leżakuje w niskich temperaturach. Tradycję warzelnictwa wspiera w tym wypadku prawo podług, którego od 1985 roku piwo typu Kölsch może być warzone tylko i wyłącznie w Kolonii lub najbliższej okolicy. Kölscha podaje się w małych (200 ml) szklankach i mocno schłodzone, najlepiej w temperaturze 10 C. Występuje w dwóch odmianach: klarowanej, o barwie słomkowej podobnej do czeskiego pilza i wiess, mętnej, niefiltrowanej

Dziękujemy za uwagę