Masło Ewelina Waliczek
Spis treści Dojenie krowy Skwaszanie mleka Zbieranie śmietany Robienie masła Płukanie masła Jedzenie masła
Dojenie krowy Gdy chcemy zrobić masło, najpierw musimy podoić krowę. Należy umyć ręce i wziąć czyste wiadro, do którego doi się mleko.
Pozyskane mleko cedzi się przez czystą szmatkę tzw. powązkę. Skwaszanie mleka Pozyskane mleko cedzi się przez czystą szmatkę tzw. powązkę. Aby skwasić mleko, trzeba je przelać do innego naczynia np. kamiennego garnka i odstawić na kilka dni. Kwaszenie następuje pod wpływem bakterii.
Zbieranie śmietany Gdy mleko już się skwasi, trzeba zebrać z niego śmietanę do osobnego naczynia.
Robienie masła Z zebranej śmietany trzeba zrobić masło. Masło robi się w kiyrnicce. Wyrabia się go, uderzając toporecką w śmietanę tak długo, aż odzieli się tłuszcz, czyli masło od serwatki.
Płukanie masła Gdy masło jest już gotowe, trzeba go wypłukać. Nie wystarczy tylko raz, tylko tyle razy dopóki nie będzie woda czysta.
Jedzenie masła Na końcu wystarczy tylko wypróbować czy masło jest dobre. Smacznego!!!!
Bardzo dziękuję państwu, za uwagę!!! Ewelina Waliczek Koniec Bardzo dziękuję państwu, za uwagę!!! Ewelina Waliczek