Zasady zdrowego żywienia
Jedz posiłki o stałych porach Staraj się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniesz odkładaniu się tzw. „tłuszczyku”. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach – to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Skutkować to będzie magazynowaniem substancji zapasowych, a w efekcie przybranie na wadze.
Jedz dużo owoców i warzyw Warzywa i owoce to źródło cennych witamin. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu.
Unikaj cukru i słodyczy Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem "pustych" kalorii. Nadmierne spożycie cukrów prostych może prowadzić do otyłości. Produkty te przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów.
Pij około 2 litrów płynów dziennie. Woda dostarczana jest organizmowi w postaci napojów oraz razem ze spożywanymi produktami i potrawami. Wodę należy pić często, w umiarkowanych ilościach. Zaleca się, aby wypijać co najmniej 2 l napojów dziennie. Uniwersalnym napojem, za pomocą którego można ugasić pragnienie jest woda. Natomiast należy ograniczać spożycie napojów słodzonych.
Ogranicz spożycie soli Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 - 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty).
Czytaj etykiety na opakowaniach Rób zakupy z głową. Niech czytanie etykiet wejdzie Ci w krew a dzięki temu doskonale będziesz wiedzieć, co wkładasz do koszyka.
Jedz syte śniadanie. To, co zjesz rano, będzie miało wpływ na cały dzień. Ilu z nas po przebudzenia wypija tylko kawę, bo na jedzenie nie ma czasu? Liczymy naiwnie, że filiżanka małej czarnej da nam energię na długie godziny pracy. To ogromny błąd. Nie popełniaj go, bo tylko sobie szkodzisz.
Nie podjadaj między posiłkami. Podjadanie jest częstym zjawiskiem w naszym codziennym życiu. Polega na spożywaniu żywności między głównymi posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja), często nie z powodu odczuwania głodu, tylko z łakomstwa.
Piramida zdrowego żywienia tłuszcze mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe, orzechy Mleko, jogurty, sery, kefiry Warzywa i owoce Produkty zbożowe
WYBÓR JEST TWÓJ To od ciebie zależy jak będziesz wyglądał/a… Prawidłowa masa ciała Nadwaga, otyłość
Autorzy: Julia Żakowska, Liwia Baluk i Maja Jastrzębowska. Źródło: http://www.izz.waw.pl http://sztukaodzywiania.pl Dostęp: 28.03. 2014 r. Ilustracje: obiekty Clipart udostępnione przez Microsoft Office Piramida zdrowego żywienia pochodzi ze strony www.iiz.waw.pl l