Dzień Zdrowego Śniadania
W Zespole Szkół Publicznych nr 3 w Pleszewie imienia Powstańców Wielkopolskich uczniowie z klasy Ib z wychowawczynią Ivettą Olińską brali udział w programie Dzień Zdrowego Śniadania. Została przygotowana wystawa z owoców i warzyw oraz plansze.
Uczniowie wysłuchali wierszy: Juliana Tuwima – „Warzywa” Jana Brzechwy – „Na straganie” oraz zaśpiewali piosenkę „Jesień w ogrodzie”.
Dla naszego zdrowia ważne jest, co jemy Dla naszego zdrowia ważne jest, co jemy. Dzieci przyglądały się piramidzie pokarmowej opracowanej przez specjalistów i poznały zasady zdrowego żywienia.
Kto o zdrowie dba, czyste ręce ma! Po wysłuchaniu pogadanki na temat właściwego odżywiania, o znaczeniu owoców i warzyw oraz o zachowaniu higieny podczas przygotowywania różnych posiłków, uczniowie z klasy Ib przystąpili do przygotowania odświętnego śniadania. Kto o zdrowie dba, czyste ręce ma!
Mydło, ciepła woda to jest zdrowie i uroda! I i II śniadanie wpływają korzystnie na koncentrację, zapamiętywanie, siłę fizyczną, dobre samopoczucie i rozwój intelektualny ucznia. Dzieci prawidłowo odżywione jedzące I i II śniadanie, osiągają lepsze wyniki w nauce oraz lepiej się rozwijają. Mydło, ciepła woda to jest zdrowie i uroda!
Pijąc sok owocowy, będziesz zawsze silny i zdrowy! W przerwie wśród-lekcyjnej dzieci zaśpiewały piosenkę „Witaminki” oraz powtarzały rymowanki: Pijąc sok owocowy, będziesz zawsze silny i zdrowy! Jedz marchewkę cały rok, a mieć będziesz dobry wzrok! Kiedy jabłko schrupiesz sobie, to zapomnisz o chorobie!
Przed wyjściem do szkoły należy zjeść I śniadanie, którego podstawą powinno być różnego rodzaju pieczywo, a także płatki zbożowe. Niezwykle ważne jest dostarczenie dziecku białka zwierzęcego w postaci wędlin, jaj, mleka i jego przetworów, a jako dodatek warzywa i owoce.
Warzywa i owoce są źródłem witamin, dostarczają organizmowi błonnika i składników mineralnych, dlatego uczniowie spożywają je każdego dnia. Przygotowane przez uczniów kanapki zostały zjedzone podczas tego uroczystego śniadania.
Zostały osiągnięte cele: Uczeń - wie, że odżywiania odgrywa ważną rolę w życiu, zna najważniejsze składniki pożywienia zna piramidę pokarmową i zasady zdrowego żywienia - zna zasady przestrzegania higieny podczas przygotowywania posiłków