Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Dodatki do żywności „E”
„Chemia w kuchni – tajemnicze E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Czy wiesz co jesz?.
Poznajemy składniki żywności !
Aspekty toksykologiczne
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
Zdrowy start w przyszłość
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE W CODZIENNYM ŻYCIU DZIECI I MŁODZIEŻY
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Karolina Niedźwiedź kl.304
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
1.Konserwanty w pożywieniu
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Barwniki Spożywcze.
ABC – zdrowego odżywiania
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Dodatki i składniki chemiczne
Zapis prezentacji:

Jak konserwanty i inne substancje dodawane do żywności wpływają na zdrowie człowieka ?

Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe : 1. Zapoznanie się z najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności. 2. Kształtowanie nawyku czytania składu produktów żywnościowych. Cele szczegółowe : 1. Pozyskiwanie umiejętności rozszyfrowania symboli na etykietach produktów. 2. Kształcenie umiejętności korzystania z różnych źródeł informacji. 3. Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie. 4. Aktywowanie uczniów do podejmowania samodzielnych działań. 5. Kształcenie umiejętności sprawnego posługiwania się komputerem.

Przy produkcji artykułów spożywczych, w czasie przetwarzania i utrwalania surowców, stosowane są bardzo często różnego rodzaju substancje nazywane dodatkami do żywności. Mogą to być zarówno składniki pochodzenia naturalnego jak i sztucznego. Cele stosowania dodatków są bardzo różne np. przedłużenie trwałości, zwiększenie atrakcyjności. W wielu krajach zastosowanie ich do żywności jest zaznaczone na opakowaniu. Są one podawane w postaci kodu złożonego z litery E i trzy lub cztero-cyfrowej liczby.

Symbole E są to kody substancji dodawanych do żywności, które zostały zatwierdzone przez Unię Europejską. Stąd litera „E”- Europa, która na etykiecie widnieje razem z numerem, pod jakim występuje dana substancja . Większość substancji dodatkowych nie została jednak szczegółowo przebadana pod względem oddziaływania na nasze zdrowie w dłuższej perspektywie.

Zgodnie z ustawodawstwem polskim substancje dodatkowe dzielimy na : Zgodnie z ustawodawstwem polskim substancje dodatkowe dzielimy na : *barwniki *konserwanty *przeciwutleniacze *środki stabilizujące *substancje tworzące właściwe pH *środki słodzące i inne..

Co się kryje pod numerkami. Od E - 100 do E – 199 - Barwniki Co się kryje pod numerkami? Od E - 100 do E – 199 - Barwniki. Od E - 200 do E - 299 - Substancje konserwujące. Od E – 300 do E – 399 - Przeciwutleniacze Od E – 400 do E – 499 – To substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące. Pozostałe substancje mają numer powyżej E - 500

Barwniki inaczej zwane kolorantami, mają za zadanie polepszyć cechy organoleptyczne produktu, poprawić jego wygląd. W grupie tych substancji są takie, których stosowanie zostało zabronione : E 130, E 133, E 152, E 160f Do niebezpiecznych dla zdrowia barwników należą także : E 102, E 110, E 123, E 124, E 127 .

E 102 E 104 E 110 E 123 E 124 E 129 E 127 E 133 BARWNIK NAZWA WYSTĘPOWANIE SKUTKI DLA ORGANIZMU E 102 Tartrazyna Napoje w proszku, esencje owocowe, sztuczny miód, dżemy, musztarda, galaretki Wysypki, nerwowość, nadpobudliwość u dzieci, problemy z oddychaniem, bezsenność, depresja E 104 Żółcień chinolinowa Napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast Wysypka, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci E 110 Żółcień pomarańczowa Marmolady, żele, gumy do żucia, zupy w proszku Wysypki, bóle głowy, nadpobudliwość u dzieci E 123 Amarant Ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki Niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze E 124 Czerwień koszenilowa Kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku Kłopoty z oddychaniem, może powodować nadpobudliwość u dzieci E 129 Czerwień Allura Żelki, ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe Wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci E 127 Erytrozyna czterojodofluue-resleina Owoce kandyzowane, wiśnie koktajlowe Hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy E 133 Błękit brylantowy Żelatyna, napoje, groszek konserwowy, desery Astmy, pokrzywka, katar sienny

Konserwanty – to związki chemiczne lub mieszaniny związków, powodujące przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych.

KONSERWANTY NAZWA WYSTEPOWANIE SKUTKI DLA ORGANZIMU E 210 Kwas benzoesowy Soki owocowe, galaretki, napoje gazowane, margaryny Po jego spożyciu osoby chore na astmę mogą zaobserwować zaostrzanie stanów chorobowych (rakotwórczy) E 211 Benzoesan sodu Dżemy, marmolady, sosy, używany jako konserwant ograniczający rozwój drożdży i pleśni Spożywany w nadmiarze prowadzi do zakwaszenia organizmu i podrażnienia gardła E 214 Ester etylowy kwasu phydroksybenzynowego Przetwory rybne, margaryny, żelatyna, spożywcza, warzywa i owoce Reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywołujący skurcze mięśni E 220 E 227 Dwutlenek siarki i jego związki Suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane Powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy E 230 E 232 Fenol i jego pochodne Owoce cytrusowe (do impregnowania skórek owoców) Zakłócają czynności skóry, reakcje alergiczne E 249 E 250 Azotany(III) i ich związki Wędliny, mięsa, ryby Powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, szkodzą przy nadciśnieniu, E 250 utrudnia transport tlenu przez krew E 251 E 252 Azotany(V) i ich związki Mięsa, wędliny, sery Duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy

Przeciwutleniacze - to substancje przedłużające okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem na skutek utleniania, takim jak jełczenie tłuszczu czy zmiana barwy. Istnieje grupa tych związków, która powoduje szkody w naszych organizmach.

E 310 E 320 E 321 E 338 E 341 WYSTĘPOWANIE SKUTKI DLA ORGANIZMU PRZECIWUTLENIACZE NAZWA WYSTĘPOWANIE SKUTKI DLA ORGANIZMU E 310 Pochodne kwasu galusowego Związki syntetyczne ; płatki, puree ziemniaczane, gumy do żucia Powoduje wysypki, reakcje alergiczne E 320 Butylohydroxyaminol BHA Frytki, tłuszcze, guma do żucia, biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy Powoduje zaburzenia pracy wątroby. Zwiększa poziom cholesterolu, wpływa na rozkład witaminy D E 321 Butylohydroxytolumen BHT Gumy do żucia Zwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy, wywołuje wysypkę, niedozwolony dla małych dzieci E 338 E 341 Kwas ortofosforowy i jego związki Napoje typu Cola, proszki do pieczenia, ciasta w proszku, wyroby mięsne, margaryny, serki topione, pomidory konserwowe, przetwory owocowe Zakłócają trawienie

Emulgatory - to substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednolitej konsystencji produktów spożywczych (środki spulchniające, żelujące). Ich szkodliwość dla organizmu człowieka objawia się przede wszystkim zaburzeniami ze strony układu pokarmowego.

E 400 E 414 WYSTĘPOWANIE EMULGATORY NAZWA SKUTKI DLA ORGANIZMU E 407 Kwas alginowy Dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów Obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży E 407 Karagen Śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone Owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco, nie powinien być spożywany przez dzieci E 414 Guma arabska Wyroby cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach Może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, a także nasilić objawy astmy

ASPARTAM- E 951 – najbardziej niebezpieczna substancja słodząca dodawana do żywności. Występowanie: coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, guma do żucia, produkty typu „ light ”, słodziki. Szkodliwość: bóle głowy, migrena, nudności, skurcze mięśni, bezsenność, utrata smaku, zaniki pamięci, rakotwórczy.

Roko E 414 – może przyczynić się do wystąpienia wysypki, pokrzywki, kataru siennego, a także nasilać objawy astmy. E 410 Uwaga alergicy

Magdalenas E 450 - nadmierna ilość może zmniejszyć przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu. Duża dawka pogłębia osteoporozę.

Bake Rolls E 150d – może powodować nadpobudliwość, biegunkę, nasilenie ruchów robaczkowych jelit, zawroty głowy. E 635 – zmiany skórne - wysypkę, nadpobudliwość i gwałtowane wahania nastroju.

m&m’s E 102 – zaburzenia w widzeniu, trudności w oddychaniu, wysypka na skórze, niepożądany dla alergików. E 133 – może wywołać astmę, katar sienny, zakazany w Szwajcarii. E 414 – – może przyczynić się do wystąpienia wysypki, pokrzywki, kataru siennego, a także nasilać objawy astmy.

Fasolki E 133 – może wywołać astmę, katar sienny, zakazany w Szwajcarii.

PODSUMOWANIE Przedstawione przez nas działania substancji dodawanych do produktów spożywczych w większości przypadków dotyczą dzieci i osób szczególnie wrażliwych. Urozmaicona dieta i umiar w spożyciu produktów zawierających różnego rodzaju E uchronią nas przed niepożądanymi działaniami. Wiele produktów zawierających konserwanty, barwniki czy emulgatory ma na rynku swoje odpowiedniki pozbawione chemicznych dodatków. Warto ich szukać w trosce o własne zdrowie.

Dziękujemy za uwagę Opracowali: Opiekun: Natalia Moskwiak Elwira Grzywacz Natalia Wróbel Mateusz Jastrzębski Opiekun: Bożena Staręga