Jedzenie w Hiszpanii
Podział Hiszpanii Hiszpania podzielona jest na 17 rejonów, w których można rozróżnić min. Andaluzję, Katalonię, Kraj Basków, Walencję, Madryt...
Przystawki Przystawki stanowią nieodłączną część kuchni hiszpańskiej.
Patatas Bravas Patatas Bravas są to ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu, i polane sosem.
Serranito Serranito to kanapka z gotowaną kiełbasą.
Dania Główne Największą sławą Hiszpanię okryły dania główne.
Pescaíto Frito Pescaíto Frito to potrawa składająca się z małych kawałków smażonej ryby, takiej jak sardynki i barweny wraz ze szklanką dobrze schłodzonego wina.
Paella Paella wywodzi się z Wenecji. W jej skład wchodzą: ryż, warzywa, mięso królika lub drób i owoce morza.
Gazpacho Gazpacho wywodzi się z Andaluzji.Jest to zupa z warzywami z przewagą pomidorów.
Chuleta de Cerdo Chuleta de cerdo jest to rodzaj kotletów wieprzowych wywodzących się z Hiszpanii
Fabada Fabada jest to rodzaj potrawy z fasoli, w której skład wchodzi min. fasola, kiełbasa, papryka, cebula, czosnek.
Tortilla española Tortilla española jest to rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw.
Desery Hiszpańskie desery uznaje się jako jedne z najlepszych.
Arroz con Leche Arroz con Leche jest to ryż z mlekiem i wanilią na gęsto - potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.
Churros Churros są to paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy (np. Café Saula) lub gorącej czekolady.
Crema Catalana Crema Catalana wywodzi się z Katalonii. Jest to tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej.
Flan Flan to rodzaj puddingu składającego się z wody, cukru pudru, skórki pomarańczowej, jaj, mleka i likieru.
Natillas Natillas to krem zrobiony z mleka, żółtek, cukru, mąki kukurydzianej, cytryny, cynamonu i soli.
Wina Hiszpania słynie z wielu win.
Malaga Malaga jest to słodkie, deserowe wino hiszpańskie z podsuszonych winogron, o charakterystycznej gęstej konsystencji. Pochodzi z okolic miasta Málaga.
Cava Cava - produkowane w Hiszpanii (konkretnie 95% w Katalonii) wino musujące, powstające na drodze tradycyjnej metody szampańskiej. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino.
Sherry Sherry to andaluzyjskie wino.
Ciekawostki Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można: arabską - użycie ryżu i szafranu, a także niektóre desery bakaliowe meksykańską - ziemniaki, papryka angielską - wyrób ginu na Balearach francuską - kremy, ciasta
Koniec Prezentację przygotowały Iwona Wilk i Beata Mierzejewska