Jedzenie w Hiszpanii.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Co jedzą nasi rówieśnicy w Stanach Zjednoczonych?
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
N a k r y c i e s t o ł u.
Kuchnia Turecka.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
WINO.
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Plusy i minusy polskiej kuchni
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Kuchnia tajska.
Desery Mleczne.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Hiszpania !.
SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB
Kuchnia Śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Patryk Mikołajczyk Nikola Witasik
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
LODÓWKI.
Kulinaria.
Hiszpania Wiktoria.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Hiszpania Hiszpania znajduje się w Europie zachodniej.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
Świąteczne porady żywieniowe
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Kuchnia hiszpańska DOMINIKA MRÓZ 3C.
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Kuchnia hiszpańska.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Jedzenie w Hiszpanii

Podział Hiszpanii Hiszpania podzielona jest na 17 rejonów, w których można rozróżnić min. Andaluzję, Katalonię, Kraj Basków, Walencję, Madryt...

Przystawki Przystawki stanowią nieodłączną część kuchni hiszpańskiej.

Patatas Bravas Patatas Bravas są to ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu, i polane sosem.

Serranito Serranito to kanapka z gotowaną kiełbasą.

Dania Główne Największą sławą Hiszpanię okryły dania główne.

Pescaíto Frito Pescaíto Frito to potrawa składająca się z małych kawałków smażonej ryby, takiej jak sardynki i barweny wraz ze szklanką dobrze schłodzonego wina.

Paella Paella wywodzi się z Wenecji. W jej skład wchodzą: ryż, warzywa, mięso królika lub drób i owoce morza.

Gazpacho Gazpacho wywodzi się z Andaluzji.Jest to zupa z warzywami z przewagą pomidorów.

Chuleta de Cerdo Chuleta de cerdo jest to rodzaj kotletów wieprzowych wywodzących się z Hiszpanii

Fabada Fabada jest to rodzaj potrawy z fasoli, w której skład wchodzi min. fasola, kiełbasa, papryka, cebula, czosnek.

Tortilla española Tortilla española jest to rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw.

Desery Hiszpańskie desery uznaje się jako jedne z najlepszych.

Arroz con Leche Arroz con Leche jest to ryż z mlekiem i wanilią na gęsto - potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.

Churros Churros są to paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy (np. Café Saula) lub gorącej czekolady.

Crema Catalana Crema Catalana wywodzi się z Katalonii. Jest to tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej.

Flan Flan to rodzaj puddingu składającego się z wody, cukru pudru, skórki pomarańczowej, jaj, mleka i likieru.

Natillas Natillas to krem zrobiony z mleka, żółtek, cukru, mąki kukurydzianej, cytryny, cynamonu i soli.

Wina Hiszpania słynie z wielu win.

Malaga Malaga jest to słodkie, deserowe wino hiszpańskie z podsuszonych winogron, o charakterystycznej gęstej konsystencji. Pochodzi z okolic miasta Málaga.

Cava Cava - produkowane w Hiszpanii (konkretnie 95% w Katalonii) wino musujące, powstające na drodze tradycyjnej metody szampańskiej. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino.

Sherry Sherry to andaluzyjskie wino.

Ciekawostki Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można: arabską - użycie ryżu i szafranu, a także niektóre desery bakaliowe meksykańską - ziemniaki, papryka angielską - wyrób ginu na Balearach francuską - kremy, ciasta

Koniec Prezentację przygotowały Iwona Wilk i Beata Mierzejewska