Dania
Stolica: Kopenhaga Powierzchnia: 43 tys Stolica: Kopenhaga Powierzchnia: 43 tys. km Język urzędowy: duński Ludność: 5 749 000
Położenie państwo położone w Europie Północnej (Skandynawia), najmniejsze z państw nordyckich. W jej skład wchodzą też formalnie Grenlandia oraz Wyspy Owcze, które posiadając szeroką autonomię tworzą z kontynentalną Danią Wspólnotowe Królestwo Danii (Rigsfællesskabet). Dania graniczy od południa z Niemcami, zaś przez cieśninę Sund sąsiaduje ze Szwecją. Od 1973 należy do Unii Europejskiej
Polityka Ustrój polityczny Dania jest monarchią konstytucyjną – głową państwa jest królowa Małgorzata II. Władzę ustawodawczą sprawuje jednoizbowy parlament noszący nazwę Folketing (179 deputowanych) wybierany na 4-letnią kadencję. Dania jest monarchą konstytucyjną od 5 czerwca 1849 roku.
Flaga Flaga Danii jest czerwonym prostokątem z białym krzyżem. Według legendy flaga spadła z nieba 15 czerwca 1219 w czasie krucjaty liwońskiej duńskiego króla Waldemara II do Estonii. Z nią w ręku wygrał bitwę niedaleko dzisiejszego Tallinna
Herb Danii Herb narodowy Danii sięga czasów króla Waldemara I Wielkiego. W polu złotym, trzy lwy błękitne kroczące w słup, koronowane i uzbrojone czerwono, pomiędzy dziewięcioma czerwonymi sercami. Korona symbolizuje zarówno władzę monarszą jak i państwową.
Hymn W Danii oficjalnie przyjęte są dwa hymny państwowe: hymn królewski Kong Kristian (Król Chrystian) i hymn narodowy Der er et yndigt land (Jest taki piękny kraj).
Waluta Korona duńska Herb oraz jego fragmenty znajdują się dziś na rewersie monet duńskich splecione z monogramem aktualnego władcy (obecnie królowej Małgorzaty II).
Regionalna kuchnia Typowa duńska kuchnia jest połączeniem tradycyjnej kuchni Skandynawii ze tradycjami kontynentalnymi. Posiłkowi towarzyszy koncepcja hygge (ciepłej i miłej atmosfery, odpowiedniego nastroju). Często spożywane są dania z ryb np.: makreli, śledzia (które bywają jadane w marynowanej słodkiej zalewie albo jako dodatek do kwaśnej śmietany i koperku). Bardzo popularne są kanapki tzw.: smørrebrød, w których dodatkiem do pieczywa jest marynowana wieprzowina, duński bekon, surowa wołowina czy też marynowana na słodko czerwona kapusta. Jednym z najpopularniejszych dań typowo duńskich są frikadeller, czyli kotlety mielone z mięsa wieprzowego i wołowego. Kolejnym słynnym daniem są smażone ziemniaki z cebulą i mięsem zwane biksemad.
Co warto zobaczyć w Danii Frederiksborg Zamek, pałac, zamek, ogród i muzeum Rosenborg zamek, pałac i renesans Mała Syrenka Rzeźba i pomnik