Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Alkohole jednowodorotlenowe
Advertisements

Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Rodzaje środków czystości
KWASY Justyna Loryś.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Litowce – sód -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze związki sodu -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Środki czystości i kosmetyki
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Alkohole polihydroksylowe
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
budowa, otrzymywanie, właściwości
Budowa i podział alkadienów, Właściwości i zastosowanie
POLARYZACJA ŚWIATŁA Jeśli światło przepuścimy przez polaryzator, to większość drgań zostanie wygaszona, ponieważ ten przepuszcza jedynie idealnie równoległe.
Reakcje addycji elektrofilowej - addycja wodoru, - addycja halogenów - reguła Markownikowa - addycja halogenowodorów - addycja wody - katalityczne utlenianie.
Izomeria optyczna szulbe.
Reakcje estryfikacji i estry
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Wpływ wiązania chemicznego na właściwości substancji -Związki o wiązaniach kowalencyjnych, -Związki jonowe (kryształy jonowe), -Kryształy o wiązaniach.
Półacetale – hemiacetale i acetale
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kwasy halogenokarboksylowe i nienasycone kwasy karboksylowe
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Wzory cukrów prostych konfiguracja (forma) D i L
Reakcje związków organicznych
Reakcje związków organicznych
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Reakcje w chemii organicznej
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Rozpuszczanie kryształów jonowych w wodzie
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Sole wodorosole, hydroksosole i ałuny
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Alkohole polihydroksylowe
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
struktura i nazewnictwo tioli i tiofenoli
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
Izomeria alkenów i alkinów oraz ustalanie nazw systematycznych
Kwasy karboksylowe.
Lipidy – budowa chemiczna
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole jednowodorotlenowe
Izomeria optyczna Związki optycznie czynne Stereoizomery enancjomery,
Wpływ podstawników na właściwości związków organicznych
Metody otrzymywanie wybranych związków organicznych (cz. IV)
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Fenole (cz. III) Reakcje fenoli
Fenole (cz. II) Reakcje fenoli
Reakcje estryfikacji i estry
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. I)
Aminy aromatyczne (cz. I)
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Zapis prezentacji:

Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo, -otrzymywanie hydroksykwasów, -właściwości fizyczne hydroksykwasów, właściwości chemiczne hydroksykwasów izomeria optyczna , zastosowanie hydroksykwasów

Budowa hydroksykwasów Hydroksykwasy – (dwufunkcyjne) pochodne węglowodorów zawierających w cząsteczkach dwie grupy funkcyjne: karboksylową (– COOH) i hydroksylową (– OH) Hydroksykwasy monokarboksylowe HO - CH2 – COOH kwas hydroksyetanowy (hydroksyoctowy) kwas 2-hydroksypropanowy (mlekowy) HO - 3CH2 – 2CH2 – 1COOH kwas 3-hydroksypropanowy kwas 2-hydroksybutanowy 3CH3 – 2CH – 1COOH | OH OH | 4CH3 – 3CH2 – 2CH – 1COOH

Budowa hydroksykwasów Hydroksykwasy monokarboksylowe i izomeria pozycyjna / szkieletowa (cd) kwas 2-hydroksybutanowy kwas 3-hydroksybutanowy kwas -2-hydroksy- -metylopropanowy kwas -3-hydroksy- -metylopropanowy OH | 4CH3 – 3CH – 2CH2 – 1COOH OH | 4CH2 – 3CH2 – 2CH2 – 1COOH 3CH3 – 2C – 1COOH | OH CH3 3CH2 – 2CH – 1COOH | OH CH3

Budowa hydroksykwasów Hydroksykwasy dikarboksylowe i trikarboksylowe (cd) kwas hydroksybutanodiowy (jabłkowy) kwas 3,4-dihydroksy butanodiowy (winowy) kwas 3-hydroksy-3-karboksypentanotriowy (cytrynowy) OH HOOC – CH2 – CH – COOH | OH HOOC – CH – CH – COOH | – 4CH2 – 3C – 2CH2 – 1COOH | OH COOH HOO5C

Izomeria optyczna Izomeria optyczna jest rodzajem izomerii geometrycznej (przestrzennej) – związki posiadające asymetryczny (chiralny [*] – cztery różne podstawniki na atomie węgla mają zdolność skręcania światła spolaryzowanego – są substancjami optycznie czynnymi. cząsteczka kwasu mlekowego posiada dwa izomery optyczne ( parę enancjomerów ) będące lustrzanymi odbiciami. COOH HOOC | | *C ….. OH HO …..*C H3C CH3 H H kw. D-(-) -mlekowy L-(+)-mlekowy

Izomeria optyczna cd Kwas L-(+)-mlekowy jest prawoskrętny, powstaje w mięśniach z glikogenu w wyniku fermentacji mlekowej na skutek niedotlenienia w trakcie dużego wysiłku fizycznego. powoduje uczucie zmęczenia i bóle mięśni – kłucie. Kwas D-(-)-mlekowy jest lewoskrętny, powstaje w procesie fermentacji katalizowanej przez bakterie – Bacillus acidi laevolactici – w trakcie kwaśnienia mleka, kwaszenia kapusty, ogórków. Otrzymywany syntetycznie kwas mlekowy jest mieszaniną racemiczną – racematem (racemat zawiera obie formy w stężeniach równomolowych, przez co jest optycznie nieczynny).

Otrzymywanie hydroksykwasów Częściowe katalityczne utlenienie dioli (alkoholi dihydroksylowych): propano-1,2-diol kwas 2-hydroksypropanowy Utlenienie kwasów aromatycznych: + H2O2  + H2O kwas benzoesowy kwas salicylowy (benzenokarboksylowy) (2-hydroksybenzenokarbokyslowy) | OH CH3–CH–CH2 –OH + 2[O]  CH3–CH–COOH + H2O | COOH | OH COOH

Otrzymywanie hydroksykwasów cd Hydroliza halogenopochodnych kwasów karboksylowych w środowisku zasadowym: CH2Cl – COOH + NaOH  HO – CH2-COOH + NaCl kwas chloroetanowy kwas hydroksyetanowy Hydratacja (uwodnienie) nienasyconych kwasów karboksylowych: CH2 = CH – COOH + H-OH  OH- CH2 – CH2 – COOH kwas propenowy kwas 3-hydroksypropanowy Uwaga: jeżeli atom węgla z wiązaniem podwójnym jest połączony z grupą karboksylową, to reakcja addycji wody przebiega niezgodnie z regułą Markownikowa.

Właściwości fizyczne hydroksykwasów Hydroksykwasy monokarboksylowe są bezbarwnymi lepkimi cieczami lub ciałami stałymi, natomiast dikarboksylowe to ciała stałe, krystaliczne lepiej rozpuszczalne w wodzie niż odpowiednie kwasy karboksylowe. Obecność grup hydroksylowych powoduje powstawanie wiązań wodorowych między cząsteczkami i powstawanie asocjatów, a tym samym podwyższenie temp. topnienia i wrzenia. Zdolność tworzenia wiązań wodorowych z cząsteczkami wody wpływa na ich dobrą rozpuszczalność w wodzie.

Zastosowanie hydroksykwasów Kwas mlekowy – stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, skórzanym. Kwas cytrynowy – stosowany w przemyśle spożywczym, skórzanym i tekstylnym. Kwas salicylowy – substancja stała, krystaliczna, w zimnej wodzie słabo rozpuszczalna, dobrze rozpuszcza się w wodzie gorącej i etanolu, reaguje (tak jak fenol) z jonami Fe3+ dając filetowo-granatowy związek kompleksowy, stosuje się do produkcji barwników, farmaceutyków ( leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, przeciwgruźlicze, dezynfekujących) oraz środków zapachowych i konserwacyjnych

Właściwości chemiczne hydroksykwasów Hydroksykwasy wykazują silniejsze właściwości kwasowe niż odpowiednie kwasy karboksylowe, wchodzą w typowe reakcje dla kwasów hydroksylowych – tworzą sole, alkoholany, estry amidy: reakcja z zasadami: CH3 – CH(OH) – COOH + NaOH   CH3 – CH(OH) – COONa + H2O kwas mlekowy mleczan sodu reakcja z aktywnymi metalami: kwas mlekowy (sól będąca jednocześnie alkoholanem i solą kwasu karboksylowego). CH3 – CH – COOH + 2Na  CH3 – CH – COONa + H2 | OH ONa

Właściwości chemiczne hydroksykwasów Reakcja z alkoholami (reakcje estryfikacji w obecności H+):  kwas mlekowy metanol mleczan metylu | CH3 – CH – C + HO – CH3  OH O H+ metanol kwas mlekowy | CH3 – CH – C + H2O OH O O – CH3 mlaczan metylu

Właściwości chemiczne hydroksykwasów cd Dehydratacja międzycząsteczkowa  produktami są laktydy: kwas mlekowy + kwas mlekowy  laktyd kwasu mlekowego | CH3 – CH – C OH O C – CH – CH3 HO | CH3 – CH – C O C – CH – CH3 temp.  + 2 H2O

Właściwości chemiczne hydroksykwasów cd Dehydratacja wewnątrzcząsteczkowa – estryfikacja wewnątrzcząsteczkowa  lakton (wewnątrzcząsteczkowej estryfikacji ulegają γ, δ i kolejne hydroksykwasy): kwas 4-hydroksybutanowy lakton Dehydratacja 3-hydroksykwasów  nienasycony kwas karboksylowy: kwas 3-hydroksypropanowy  kwas propenowy O γCH2 –βCH2 – αCH2 - C | OH C H2γC | O + H2O H2βC – αCH2 O  | H2C – CH – COOH  CH2 = CH – COOH + H2O HO H