Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
JAK DBAĆ O ZDROWIE czyli EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Zanim zjem pomyślę....
NADWAGA Anna Dziedzic.
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Częstość występowania niewydolności nerek w zależności od rozpoznania klinicznego u chorych hospitalizowanych z przyczyn sercowo-naczyniowych Piotr Wieniawski.
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
dotyka wielu ludzi a nawet dzieci
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka
Czym jest zdrowie?.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Zdrowy styl życia.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Kinga Szymczykowska kl. IIc Katarzyna Kopczyńska kl. Iic Kewin Drapała kl. IIc Filip Jasiukiewicz kl. IIg Bartosz Barański kl. IIg Maksym Kujawa kl. IIg.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Zaburzenia odżywiania otyłość i nadwaga –współczesny problem cywilizacyjny w populacji dzieci i młodzieży Dr Ewa Starostecka Klinika Endokrynologii i.
”Choroby układu krążenia jako problem zdrowia publicznego w woj
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
ZDROWE ŁÓDZKIE Plan działań z zakresu profilaktyki chorób i promocji zdrowia dla województwa łódzkiego.
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Projekt edukacyjny wykonany przez uczniów klasy II gimnazjum z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Sątocznie.
Europejski Fundusz Społeczny -
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
ZAPOBIEGANIE OTYŁOŚCI U DZIECI -czy jest szansa na sukces?
Wzrost występowania niewydolności serca
BMI.
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Problem zagrożenia otyłością wśród pilotów lotnictwa cywilnego
Zapis prezentacji:

Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska

Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi o epidemii otyłości, gdyż w Europie w ciągu ostatnich dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się.

Otyłość -definicja Otyłość jest stanem charakteryzującym się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej (u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30% masy ciała) World Health Organization: The challenge of obesity in the WHO European Region. Fact sheet EURO 2005; 13: 1-4.

Klasyfikacja Najpowszechniej stosowanym wskaźnikiem do rozpoznania stopnia otyłości jest BMI (body mass index). Obliczamy go dzieląc masę ciała (kg) przez wzrost do kwadratu. <18,5niedowaga 18,5 – 24,9norma 25,0 – 29,9nadwaga >30,0otyłość Klasyfikacja otyłości wg WHO (w oparciu o BMI).

Wpływ na zdrowie człowieka Otyłość przyczynia się do zwiększonej chorobowości i śmiertelności. Zwiększa ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego (choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, udarów mózgu itd.), cukrzycy a także nowotworów złośliwych.

Otyłość to również problem socjologiczny wiążący się z nietolerancją ludzi otyłych oraz poczuciem przegranej towarzyszącym osobom otyłym.

Przyczyny otyłości Do przyczyn otyłości zaliczamy:  czynniki genetyczne  czynniki środowiskowe (dieta, aktywność społeczna)  czynniki społeczne i kulturowe  stan hormonalny organizmu

Kontekst socjologiczny problemu otyłości

Czynniki środowiskowe Postęp technologiczny, (rozwój środków transportu), mechanizacja pracy, zmniejszenie obszarów terenów zielonych w miastach spowodowały znaczne zmniejszenie aktywności fizycznej. W tym samym czasie zwiększyła się dostępność jedzenia (ilość supermarketów, restauracji, fast foodów). Produkty mają długą datę ważności i są często kupowane „na zapas”.

Czynniki społeczno - kulturowe Wybór pożywienia przez osoby dorosłe zależny jest od ceny produktu, wiedzy o jego wartości odżywczej, reklamy, religii, tradycji rodzinnej. Na promowanie „niezdrowej żywności” wydaje się dzisiaj kolosalne sumy. Wzrasta konsumpcja pożywienia łatwego i szybkiego do przygotowania, z półproduktów, oraz spożywanie fast foodów.

Skala zjawiska

Otyłość wśród ludzi dorosłych w Polsce = przeszło 25%

Otyłość wśród dzieci w Polsce Najnowsze badania (2018) wykazują, że nadmierna masa ciała występuje u 29,7% chłopców i 14,3% dziewcząt (wg kryteriów WHO, 2007). Odsetki te są wyższe o kilka procent w porównaniu do wyników edycji tego badania z 2014 r.

Sposoby walki z otyłością  Ustanowienie walki z otyłością – 24.X.  Różnorakie kampanie do walki z otyłością. Jednym z wielu jest realizowany od 2017 roku program polityki zdrowotnej pn. „Zapobieganie nadwadze i otyłości wśród mieszkańców województwa małopolskiego”.  Organizowanie programów dla zdiagnozowanych przypadków ludzi otyłych przez ministerstwo zdrowia  Uświadamianie problemu uczniom w szkołach, akcje, odpowiednie jednostki lekcyjne, likwidacja podajników z batonikami itp.

Dziękuję za uwagę