Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

B. Analiza jakościowa posiłków
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
N a k r y c i e s t o ł u.
Szkoła promująca zdrowie
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Meals in Great Britain.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Amerukanskie jedzenie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Racjonalne Odżywianie
WIEM,CO JEM !.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
Uczniom klasy 1a w Szkole Podstawowej im. II Łużyckiej Dywizji Artylerii L.W.P. w Runowie Pomorskim.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
ŻYWIENIE.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Zdrowy tryb życia.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Produkty szczególnie bogate w potas:
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania (nakrycia stołu).

Punkty do realizacji. 1. Śniadanie jako usługa podstawowa w hotelu 2. Rodzaje śniadań hotelowych 3. Menu śniadaniowe 4. Dobór zastawy stołowej i nakrycia stołu do śniadania hotelowego

Śniadania hotelowe. Podstawową usługą gastronomiczną świadczoną w obiektach hotelarskich jest wydawanie śniadań Śniadania mogą być wliczone w koszt noclegu lub wykupione dodatkowo. Określenie godzin wydawania śniadań jest ważne ze względu na wygodę i komfort gości oraz względy ekonomiczne. Godziny wydawania śniadań planuje w zależności od dnia tygodnia: -w tygodniu są wydawane w godzinach 6:30-10:30 - w weekendy nawet do 11:30

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po nocnej przerwie, która dla człowieka oznacza czas wypoczynku regeneracji i przerwę w spożywaniu posiłków. Spożywanie śniadania ma pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu, poprawia naszą pracę, w godzinach porannych, powoduje wzrost koncentracji i kreatywności.

ŚNIADANIE ZGODNIE Z ZALECENIAMI ŻYWIENIOWYMI urozmaicone Powinno być urozmaicone tzn. zawierać różnorodne produkty spożywcze, ze wszystkich grup żywości, które w pełni zaspokoją zapotrzebowanie energetyczne, przed przystąpieniem do codziennych zajęć

Early morning tea- poranna herbata Gościom wyjeżdżającym bardzo wcześnie serwowana jest herbata z cukrem, może być podawana z ciasteczkiem.

Śniadanie proste- kontynentalne Podstawowe śniadanie podawane zazwyczaj w niskobudżetowych hotelach lub pensjonatach. Posiłek ten podawany jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w wielu hotelach w Stanach Zjednoczonych

1.Cukiernica 2.Menaże z solą i pieprzem 3.Dekoracja z kwiatami 4.Koszyczek/talerz na pieczywo\ 5.Talerz śniadaniowy z serwetą i nożem 6.Mlecznik 7.Dzbanek z gorącym napojem śniadaniowym 8. Filiżanka ze spodkiem i łyżeczką 9.Miseczki na dżem i miód 10.Talerzyk na masło 99 10

Śniadanie kontynentalne rozszerzone Wersje rozszerzone zawierają również : wędlinę ser, jajecznicę, Parówki / bekon owoce.

Nakrycie do śniadania kontynentalnego rozszerzonego 1.Koszyk/talerz na pieczywo 2.Menaże z solą i pieprzem 3.Dekoracja z kwiatami 4. Spodek na masło+ widelczyk 5. Miseczki na dżem / miód 6 Cukiernica 7. Dzbanek z gorącym napojem śniadaniowym 8. Mlecznik 9. Filiżanka ze spodkiem i łyżeczką 10.Talerzyk z nożem do masła 11.Talerz śniadaniowy z serwetą i nożem i widelcem 9

Śniadanie wiedeńskie

Śniadanie wiedeńskie to posiłek podawany w okresie międzywojennym oraz do lat 60. ubiegłego stulecia, w dobrych restauracjach i kawiarniach.

Na śniadanie wiedeńskie składały się: -biała kawa -dwie bułeczki kajzerki –masło oraz dwa jajka w szklance.

Jajka po wiedeńsku przygotowuje się w następujący sposób: na dno szklanki kładziemy niewielką ilość masła, następnie wbijamy ostrożnie do szklanki dwa jajka. Tak przygotowaną szklankę zanurza się we wrzątku i gotuje aż do momentu, kiedy białko się zetnie. W tym momencie potrawa jest gotowa do podania. Posypujemy solą, pieprzem, szczypiorkiem

Śniadanie wiedeńskie- nakrycie

Śniadanie wiedeńskie wzmocnione zwane również śniadaniem okolicznościowym

Śniadanie wiedeńskie wzmocnione składa się z zestawu śniadania wiedeńskiego prostego uzupełnione o wedliny i sery W skład śniadania wchodzi: -gorący napój śniadaniowy : kawa ze śmietanką lub mlekiem, czekolada, kakao - pieczywo : jasne pszenne, tosty -jajko po wiedeńsku -dodatki: dżem, masło, miód -wędliny i sery twarde

Nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmoncionego

ŚNIADANIE ANGIELSKIE ŚNIADANIE ANGIELSKIE (ang. full english breakfast) tradycyjne śniadanie serwowane na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Obecnie podawane głównie w hotelach, pensjonatach.

- smażone jajka na bekonie, - potrawy z jaj –omlety, -jajka gotowane na twardo lub miękko -jajecznica - smażone plastry bekonu - podsmażane kiełbaski - podsmażone połówki pomidorów - smażone grzyby - fasolka biała w sosie pomidorowym - ryby wędzone Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z :

Dodatkowo podaje się: Dodatkowo podaje się: *tosty, bułki *owsianke *kawę *herbatę oraz połowę grejpfruta *soki owocowe lub warzywne *świeże rogaliki *masło, dżemy *posiekany szczypiorek

Smażone jaja, bekon, kiełbaski wieprzowe, fasola to tylko część ze składników tradycyjnego angielskiego śniadania. Niegdyś traktowane jako podstawowy posiłek, który miał dostarczyć energii na długi dzień pracy z czasem stało się popularne stanowiąc nieodłączną część porannego menu.

1. koszyk lub talerz na tosty 2. menaż z przyprawami 3. dekoracja kwiatowa 4. spodek z widelczykiem do masła 5. miseczka z łyżeczką na dżem 6. cukiernica 7. dzbanek z gorącym napojem 8. dzbanuszek do mleka 9. szkło do wody lub soku 10. talerzyk z nożem do smarowania pieczywa; 11. talerzyk śniadaniowy ze sztućcami przystawkowymi 12. filiżanka ze spodkiem i łyżeczką (wielkość filiżanki powinna być dostosowana do napoju) Nakrycie do śniadania międzynarodowego

Śniadanie angielskie wzmocnione Menu składa się dodatkowo z: Zupa mleczna ( musli, owsianka) Potrawy z jaj( jaja sadzone na bekonie lub szynce) potrawy z mięsa i wędlin, ryby na gorąco lub na zimno Naleśniki z syropem klonowym, czekoladowym Przetwory mleczne np. jogurt, ser żółty, twaróg Świeże owoce cytrusowe

Śniadanie amerykańskie Dodatkowo na śniadanie amerykańskie podajemy: - małe naleśniki, drożdżówki, placki jęczmienne, muffinki kawałki baraniny, hamburgery, siekana wołowina z puszki grillowany bekon, smażone naleśniki amerykańskie- pancake duszone owoce woda z kostkami lodu jajka w róznej postaci z boczkiem, pomidorami Składa się z menu : kontynentalnego i angielskiego

Śniadanie amerykańskie

Śniadanie japońskie Menu: zupa fasolowa miso warzywa marynowane jajko onsen suszone wodorosty ryż gotowany na parze łosoś z grilla warzywa gotowane na parze zielona herbata

Podane potrawy przyporządkuj do danego śniadania Praca w grupach Wskaż potrawy charakterystyczne dla danego śniadania

Podsumowanie 1. Na dzisiejszej lekcji klasyfikowaliśmy i omawialiśmy………. 2. Śniadanie to najważniejszy…………… 3. Wyróżniliśmy śniadania takie jak……… 4. Najprostszym śniadaniem jest…………… 5. Croisanty podaje się na śniadanie……………………….. 6. Jajko w szklance to charakterystyczna potrawa śniadania…………. 7. Śniadanie wiedeńskie wzmocnione to sniadanie wzbogacone o…….. i…….. 8. Połówkę grejpfruta podajemy do śniadania…………… 9. Siekaną wołowinę z puszki podajemy na śniadanie………………. 10. Pancake są to ………………………… Dokończ zdania…

Praca domowa

Ocena pracy Ankieta ewaluacyjna Ocena własna

Dziękujemy za uwagę