Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania (nakrycia stołu).
Punkty do realizacji. 1. Śniadanie jako usługa podstawowa w hotelu 2. Rodzaje śniadań hotelowych 3. Menu śniadaniowe 4. Dobór zastawy stołowej i nakrycia stołu do śniadania hotelowego
Śniadania hotelowe. Podstawową usługą gastronomiczną świadczoną w obiektach hotelarskich jest wydawanie śniadań Śniadania mogą być wliczone w koszt noclegu lub wykupione dodatkowo. Określenie godzin wydawania śniadań jest ważne ze względu na wygodę i komfort gości oraz względy ekonomiczne. Godziny wydawania śniadań planuje w zależności od dnia tygodnia: -w tygodniu są wydawane w godzinach 6:30-10:30 - w weekendy nawet do 11:30
Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po nocnej przerwie, która dla człowieka oznacza czas wypoczynku regeneracji i przerwę w spożywaniu posiłków. Spożywanie śniadania ma pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu, poprawia naszą pracę, w godzinach porannych, powoduje wzrost koncentracji i kreatywności.
ŚNIADANIE ZGODNIE Z ZALECENIAMI ŻYWIENIOWYMI urozmaicone Powinno być urozmaicone tzn. zawierać różnorodne produkty spożywcze, ze wszystkich grup żywości, które w pełni zaspokoją zapotrzebowanie energetyczne, przed przystąpieniem do codziennych zajęć
Early morning tea- poranna herbata Gościom wyjeżdżającym bardzo wcześnie serwowana jest herbata z cukrem, może być podawana z ciasteczkiem.
Śniadanie proste- kontynentalne Podstawowe śniadanie podawane zazwyczaj w niskobudżetowych hotelach lub pensjonatach. Posiłek ten podawany jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w wielu hotelach w Stanach Zjednoczonych
1.Cukiernica 2.Menaże z solą i pieprzem 3.Dekoracja z kwiatami 4.Koszyczek/talerz na pieczywo\ 5.Talerz śniadaniowy z serwetą i nożem 6.Mlecznik 7.Dzbanek z gorącym napojem śniadaniowym 8. Filiżanka ze spodkiem i łyżeczką 9.Miseczki na dżem i miód 10.Talerzyk na masło 99 10
Śniadanie kontynentalne rozszerzone Wersje rozszerzone zawierają również : wędlinę ser, jajecznicę, Parówki / bekon owoce.
Nakrycie do śniadania kontynentalnego rozszerzonego 1.Koszyk/talerz na pieczywo 2.Menaże z solą i pieprzem 3.Dekoracja z kwiatami 4. Spodek na masło+ widelczyk 5. Miseczki na dżem / miód 6 Cukiernica 7. Dzbanek z gorącym napojem śniadaniowym 8. Mlecznik 9. Filiżanka ze spodkiem i łyżeczką 10.Talerzyk z nożem do masła 11.Talerz śniadaniowy z serwetą i nożem i widelcem 9
Śniadanie wiedeńskie
Śniadanie wiedeńskie to posiłek podawany w okresie międzywojennym oraz do lat 60. ubiegłego stulecia, w dobrych restauracjach i kawiarniach.
Na śniadanie wiedeńskie składały się: -biała kawa -dwie bułeczki kajzerki –masło oraz dwa jajka w szklance.
Jajka po wiedeńsku przygotowuje się w następujący sposób: na dno szklanki kładziemy niewielką ilość masła, następnie wbijamy ostrożnie do szklanki dwa jajka. Tak przygotowaną szklankę zanurza się we wrzątku i gotuje aż do momentu, kiedy białko się zetnie. W tym momencie potrawa jest gotowa do podania. Posypujemy solą, pieprzem, szczypiorkiem
Śniadanie wiedeńskie- nakrycie
Śniadanie wiedeńskie wzmocnione zwane również śniadaniem okolicznościowym
Śniadanie wiedeńskie wzmocnione składa się z zestawu śniadania wiedeńskiego prostego uzupełnione o wedliny i sery W skład śniadania wchodzi: -gorący napój śniadaniowy : kawa ze śmietanką lub mlekiem, czekolada, kakao - pieczywo : jasne pszenne, tosty -jajko po wiedeńsku -dodatki: dżem, masło, miód -wędliny i sery twarde
Nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmoncionego
ŚNIADANIE ANGIELSKIE ŚNIADANIE ANGIELSKIE (ang. full english breakfast) tradycyjne śniadanie serwowane na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Obecnie podawane głównie w hotelach, pensjonatach.
- smażone jajka na bekonie, - potrawy z jaj –omlety, -jajka gotowane na twardo lub miękko -jajecznica - smażone plastry bekonu - podsmażane kiełbaski - podsmażone połówki pomidorów - smażone grzyby - fasolka biała w sosie pomidorowym - ryby wędzone Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z :
Dodatkowo podaje się: Dodatkowo podaje się: *tosty, bułki *owsianke *kawę *herbatę oraz połowę grejpfruta *soki owocowe lub warzywne *świeże rogaliki *masło, dżemy *posiekany szczypiorek
Smażone jaja, bekon, kiełbaski wieprzowe, fasola to tylko część ze składników tradycyjnego angielskiego śniadania. Niegdyś traktowane jako podstawowy posiłek, który miał dostarczyć energii na długi dzień pracy z czasem stało się popularne stanowiąc nieodłączną część porannego menu.
1. koszyk lub talerz na tosty 2. menaż z przyprawami 3. dekoracja kwiatowa 4. spodek z widelczykiem do masła 5. miseczka z łyżeczką na dżem 6. cukiernica 7. dzbanek z gorącym napojem 8. dzbanuszek do mleka 9. szkło do wody lub soku 10. talerzyk z nożem do smarowania pieczywa; 11. talerzyk śniadaniowy ze sztućcami przystawkowymi 12. filiżanka ze spodkiem i łyżeczką (wielkość filiżanki powinna być dostosowana do napoju) Nakrycie do śniadania międzynarodowego
Śniadanie angielskie wzmocnione Menu składa się dodatkowo z: Zupa mleczna ( musli, owsianka) Potrawy z jaj( jaja sadzone na bekonie lub szynce) potrawy z mięsa i wędlin, ryby na gorąco lub na zimno Naleśniki z syropem klonowym, czekoladowym Przetwory mleczne np. jogurt, ser żółty, twaróg Świeże owoce cytrusowe
Śniadanie amerykańskie Dodatkowo na śniadanie amerykańskie podajemy: - małe naleśniki, drożdżówki, placki jęczmienne, muffinki kawałki baraniny, hamburgery, siekana wołowina z puszki grillowany bekon, smażone naleśniki amerykańskie- pancake duszone owoce woda z kostkami lodu jajka w róznej postaci z boczkiem, pomidorami Składa się z menu : kontynentalnego i angielskiego
Śniadanie amerykańskie
Śniadanie japońskie Menu: zupa fasolowa miso warzywa marynowane jajko onsen suszone wodorosty ryż gotowany na parze łosoś z grilla warzywa gotowane na parze zielona herbata
Podane potrawy przyporządkuj do danego śniadania Praca w grupach Wskaż potrawy charakterystyczne dla danego śniadania
Podsumowanie 1. Na dzisiejszej lekcji klasyfikowaliśmy i omawialiśmy………. 2. Śniadanie to najważniejszy…………… 3. Wyróżniliśmy śniadania takie jak……… 4. Najprostszym śniadaniem jest…………… 5. Croisanty podaje się na śniadanie……………………….. 6. Jajko w szklance to charakterystyczna potrawa śniadania…………. 7. Śniadanie wiedeńskie wzmocnione to sniadanie wzbogacone o…….. i…….. 8. Połówkę grejpfruta podajemy do śniadania…………… 9. Siekaną wołowinę z puszki podajemy na śniadanie………………. 10. Pancake są to ………………………… Dokończ zdania…
Praca domowa
Ocena pracy Ankieta ewaluacyjna Ocena własna
Dziękujemy za uwagę