Tradycje kulinarne mojej rodziny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Przepisy REGIONALNE.
Książka kucharska klasy 0
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu
Książeczka kucharska:
Zdrowa dieta Europejczyka
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia Wietnamska.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Tradycje kulinarne mojej rodziny

Spis treści 1.Krokiety z kapustą i grzybami 2.Pierogi z kapusta 3.Metrowiec 4.Szarlotka z jabłkami 5.Śledzie korzenne 6.Sałatka z tuńczyka 7.Sałatka ryżowa 8.Chlebek 9.Faworki

Krokiety z kapustą i grzybami U nas żadna Wigilia nie może obejść się bez krokietów z kapustą i grzybami. Są one zawsze przygotowane przez moją babcię. Zawsze należy dodać jak najświeższe grzyby muszą być one kupione w dzień Wigilii.

Pierogi z kapustą Pierogi z kapustą są moim ulubionym daniem wigilijnym. Ich ciasto zawsze delikatnie przypiekamy i staramy się żeby było miękkie .

Metrowiec Jest to moje ulubione ciasto. Zazwyczaj w domu ja go przyrządzam. Przygotowuję go w dość prosty sposób. Robię dwa placki jedno jasne drugie ciemne piekę je i kroję tak jak chleb. Rozrabiam krem i przekładam kremem na zmianę kawałki ciasta.

Szarlotka z jabłkami Przepis na szarlotkę Składniki: 1 margaryna, 2 łyżki octu, 4 łyżki oleju, 6 łyżek wody, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kilogramy jabłek, cynamon Przygotowanie: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć , dodać pozostałe składniki, potem dodać drugą część. Podzielić ciasto na pól. Jabłka smażone z cynamonem w środku.

Śledzie korzenne Składniki: 20 filetów śledziowych dobrze wymoczonych, kilka ziarenek pieprzu czarnego, ziele angielskie i holendry, gałka muszkatowa utarta, cytryna do dekoracji, olej słonecznikowy Przygotowanie: Wymoczone śledzie pokroić w dzwonki pieprz, ziele i holendrę rozbić w moździerzu w proporcji 25: 35: 45 , utrzeć gałkę . Przyprawy rozkruszone (nie zmielone ) wymieszać i rozprowadzić po wierzchu śledzi. Ułożyć w naczyniu. Zalać olejem. Udekorować cytryną.

Sałatka z Tuńczyka Składniki: 5 jajek 20 dag żółtego sera 1 cebula 1 puszka kukurydzy tuńczyk w sosie własnym (24 dag ryby) 6 łyżek majonezu lub więcej zamrożone masło extra (około 8 dag) Wykonanie: Żółtka, białka, ser żółty, zamrożone masło - zetrzeć na tarce (każdy składnik osobno). Cebulę drobno posiekać.   Układać warstwami: białko - ser żółty - pół puszki tuńczyka - pół puszki kukurydzy - majonez - cebula - masło - drugie pół puszki tuńczyka - drugie pół puszki kukurydzy - majonez - żółtka.

Sałatka ryżowa Składnik: 0,5 kg ryżu- ugotowanego 5 jajek na twardo pokroić puszka kukurydzy por pokroić drobno sól pieprz majonez

chlebek 2 jabłka zetrzeć na grubej tartcę 1 szklanka płatków owsianych Zalać to 0,5 l wrzącej wody i pozostawić na pół godziny . Dodać 2/3 kostki drożdży małych, 4,5 szklanki mąki, pestki słonecznika(10 dag) 2 łyżeczki soli. Wszystko wymieszać i włożyć do blaszki. Poczekać aż zacznie rosnąć. Piec w 180 stopniach/ 1h( rozgrzany piekarnik) . Można dodać : rodzynki, śliwki, dynie

Faworki Składniki: ½ kg mąki ½ łyżki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 całe jajka Wykonanie: Zagnieść ciasto, rozwałkować. Smażyć na oleju. Obsypać cukrem pudrem.

KONIEC