Niedożywienie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Sprawiedliwy Handel to międzynarodowy ruch konsumentów, organizacji pozarządowych, firm importerskich i handlowych oraz spółdzielni drobnych producentów.
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Trzeci Świat ??? Cały Świat !!! Sebastian Tomaszewicz Klasa I b LO
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Fairtrade – dynamiczny rynek
Podstawowa analiza rynku
Indeks glikemiczny.
Warunki życia mieszkańców obszarów wiejskich
FAKTY. FAKTY DZIECI UMIERA CODZIENNIE Z GŁODU.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Zanim zjem pomyślę....
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
1.
Zbuczyn
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?

Dostrzec innych „POMOC ŻYWNOŚCIOWA” POMOC HUMANITARNA NA ŚWIECIE
Skutki głodu i niedożywienia
1.
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Białko.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
Woda to dar.
Głód utajony - powstaje wtedy, kiedy jest brak w organizmie białka, witamin i mikroelementów. Powoduje to osłabienie fizyczne i psychiczne u człowieka.
Woda to dar Autor : Daniela Piechowiak.
ROLNICTWO I KLIMAT Elżbieta Lenarczyk – Społeczny Instytut Ekologiczny
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
POLSKA AKCJA HUMANITARNA
Sprawiedliwy Handel (Fair trade) – międzynarodowy ruch konsumentów, organizacji pozarządowych, firm importerskich i handlowych oraz spółdzielni drobnych.
Fundusz Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci Wszystkie Kolory Świata Uszyj laleczkę i daj dzieciom nadzieję.
Francja - Somalia Błażej Marciniak, Vc. We Francji w ciągu ostatnich 200 lat nie miała miejsca żadna klęska głodowa. Ludzie zarabiają tam średnio 8-12.
Naszym zadaniem było przeprowadzenie ankiety na temat wiedzy o efekcie cieplarnianym i jego przyczynach. Jej celem było sprawdzenie tego, czy mieszkańcy.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
1. 2 Piramida żywnościowa z przeciętnym wyżywieniem 3.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Świat bez głodu.
Współczesny świat Problemy współczesnego świata (Dla KaRoX97X z zadane.pl – blackshooter)
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
„Co nas łączy z Ameryką Południową?”
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zagrożona Amazonia.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
Katarzyna krywańska Agnieszka Kulpaczyńska Anna pysanchyn
Żywność ekologiczna.
WYŻYWIENIE LUDNOŚCI ŚWIATA
Najważniejszy posiłek dnia
Cel: Zmniejszyć nierówność w krajach i między krajami
Opracowano na danych Polskiego FADN
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Niedożywienie

Niedożywienie, to „(…) stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu (…)” Źródło:ESPEN - European Society for Clinical Nutrition and Metabolism

Niedożywienie – stan organizmu żywego będący skutkiem niedoboru składników pokarmowych wynikającym bądź z braku określonych składników w spożywanych pokarmach lub z ich niewielkiej ilości. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Niedo%C5%BCywienie [online, dostęp 17.07.2018]

Głód Głód jest niedożywieniem w wersji skrajnej. Oznacza długotrwały niedobór składników pokarmowych, który nie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Głód utajony - brak białka w pożywieniu oraz chroniczny niedobór witamin i minerałów. Wiąże się z niską jakością i niewielką różnorodnością pożywienia. W roku 2016 około 108 mln osób na całym świecie cierpiało głód lub ciężkie niedożywienie (2015 r. – 80 mln). Źródło: Raport ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia na świecie w 2016 r."

Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Źródło: pixabay.com: 815 mln, czyli 11% globalnej populacji cierpiało w wyniku niedożywienia w 2017 r. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma dostępu do ilości pożywienia wystarczającej do zaspokojenia głodu. Od 2015 do 2017 przybyło na świecie 38 mln ludzi głodujących i niedożywionych (liczba ta ponownie zaczęła rosnąć po stałym spadku notowanym w ciągu ostatnich 10 lat). Źródło: Raport ONZ FAO "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia na świecie w 2017 r."

Poziom niedożywienia na świecie w 2015 r. (źródło www.fao.org) – poniżej 5% – 5% - 14,9 % – 15% - 24,99 % – 25% - 34,99 % – powyżej 35 %.

Niedożywienie występuje na całym świecie! Według raportu UNICEF "W trosce o przyszłe pokolenia. Dzieci w krajach bogatych w kontekście Celów Zrównoważonego Rozwoju” (2017 r.) : średnio 1 na 8 dzieci w krajach bogatych jest niedożywione w Polsce dotyczy to 1 na 4 dzieci najwyższe wskaźniki odnotowują Meksyk i Turcja (1 na 3 dzieci). Źródło: Raport UNICEF "W trosce o przyszłe pokolenia. Dzieci w krajach bogatych w kontekście Celów Zrównoważonego Rozwoju” (2017 r.)

Źródło: pixabay.com: Zjawisko niedożywienia i głodu występuje najczęściej w Azji Południowej i Afryce subsaharyjskiej. „(…) Najbardziej dramatyczna sytuacja panuje pod tym względem w Sudanie Południowym, Somalii, Jemenie i Nigerii. Konflikty zbrojne i zmiany klimatyczne są źródłem cierpienia zwłaszcza wśród najuboższych grup ludności (…)” Źródło: Raporty Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO, Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa i Światowego Programu Żywnościowego - 2017 W krajach tych odnotowano 4. stopień w 5-stopniowej skali zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego. Ostatni stopień oznacza klęskę głodu. Źródło: https://www.unicef.pl/Centrum-prasowe/Informacje-prasowe/UNICEF-7-5-mln-dzieci-na-swiecie-umiera- z-glodu [online, dostęp 17.07.2018]

Bezpieczeństwo żywnościowe Źródło: pixabay.com: Sytuacja, w której wszyscy ludzie przez cały czas mają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej, bezpiecznej i odżywczej żywności, która zaspokaja ich potrzeby żywieniowe i umożliwia prowadzenie aktywnego i zdrowego życia. Źródło: Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO http://www.fao.org/home/en/ [online, dostęp 17.07.2018]

Konflikty zbrojne niszczenia upraw ograniczenie lub brak sieci handlu żywnością brak dochodów, by kupić żywność ograniczenie lub brak prac polowych 60 % ludzi niedożywionych mieszka w rejonach objętych konfliktami zbrojnymi. Źródło: Raport ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia na świecie w 2017 r." Źródło: pixabay.com:

Zmiany klimatu coraz większe obszary ulegają procesowi pustynnienia częste powodzie długotrwałe susze niszczycielskie huragany Źródło: pixabay.com:

Marnowanie żywności Na świecie produkuje się wystarczająco dużo żywności, aby wystarczyło dla wszystkich potrzebujących. Ilość żywności obecnie produkowanej na naszej planecie, mogłaby zaspokoić potrzeby 12 mld ludzi, a jest nas 7,6 mld. Według FAO, co roku na śmietniki trafia 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli jedna trzecia żywności produkowanej na naszej planecie. Źródło: http://www.krytykapolityczna.pl/artykuly/swiat/20130129/czy-naprawde- mamy-za-duzo-jedzenia [online, dostęp 17.07.2018]

Ubóstwo Niedożywienie nie wynika z niedostatku żywności, lecz z ubóstwa, które ogranicza dostęp do pożywienia.

Wsparcie finansowe rodzimego rolnictwa Kraje globalnego Południa - brak wsparcia. Kraje globalnej Północy - dotacje dla rolników. Skutek: Rynki rolne krajów globalnego Południa zdominowane przez dofinansowane produkty spożywcze z krajów globalnej Północy. Upadek rodzimego rolnictwa w krajach Południa. Przykłady: Ponad połowa produktów mlecznych spożywanych w Nigerii pochodzi z zagranicy, głównie z Danii i Holandii. Na skutek napływu towarów z USA , ponad milion meksykańskich rolników straciło źródło dochodów. Źródło: Świat bez głodu, PAH, Warszawa 2013 Źródło: pixabay.com:

Spekulacje na rynku żywności Wahania cen produktów spożywczych na rynkach międzynarodowych powodują: zagrożenie dla ubogich mieszkańców krajów globalnego Południa, którzy większość swoich dochodów przeznaczają na zakup żywności zagrożenie niedożywieniem - nawet przy drobnym wzroście cen żywności. Źródło: pixabay.com:

Pasza dla zwierząt Coraz większe obszary rolne zajmują uprawy przeznaczane na paszę dla zwierząt. Do wyprodukowania jednego kilograma mięsa wołowego potrzeba średnio 20 kg zboża. Zwierzęta gospodarskie konsumują jedną trzecią światowej produkcji zbóż. Źródło: Świat bez głodu, PAH, Warszawa 2013 Źródło: pixabay.com:

Inne przyczyny … Źródło: pixabay.com: