Niedożywienie
Niedożywienie, to „(…) stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu (…)” Źródło:ESPEN - European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
Niedożywienie – stan organizmu żywego będący skutkiem niedoboru składników pokarmowych wynikającym bądź z braku określonych składników w spożywanych pokarmach lub z ich niewielkiej ilości. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Niedo%C5%BCywienie [online, dostęp 17.07.2018]
Głód Głód jest niedożywieniem w wersji skrajnej. Oznacza długotrwały niedobór składników pokarmowych, który nie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Głód utajony - brak białka w pożywieniu oraz chroniczny niedobór witamin i minerałów. Wiąże się z niską jakością i niewielką różnorodnością pożywienia. W roku 2016 około 108 mln osób na całym świecie cierpiało głód lub ciężkie niedożywienie (2015 r. – 80 mln). Źródło: Raport ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia na świecie w 2016 r."
Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Źródło: pixabay.com: 815 mln, czyli 11% globalnej populacji cierpiało w wyniku niedożywienia w 2017 r. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma dostępu do ilości pożywienia wystarczającej do zaspokojenia głodu. Od 2015 do 2017 przybyło na świecie 38 mln ludzi głodujących i niedożywionych (liczba ta ponownie zaczęła rosnąć po stałym spadku notowanym w ciągu ostatnich 10 lat). Źródło: Raport ONZ FAO "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia na świecie w 2017 r."
Poziom niedożywienia na świecie w 2015 r. (źródło www.fao.org) – poniżej 5% – 5% - 14,9 % – 15% - 24,99 % – 25% - 34,99 % – powyżej 35 %.
Niedożywienie występuje na całym świecie! Według raportu UNICEF "W trosce o przyszłe pokolenia. Dzieci w krajach bogatych w kontekście Celów Zrównoważonego Rozwoju” (2017 r.) : średnio 1 na 8 dzieci w krajach bogatych jest niedożywione w Polsce dotyczy to 1 na 4 dzieci najwyższe wskaźniki odnotowują Meksyk i Turcja (1 na 3 dzieci). Źródło: Raport UNICEF "W trosce o przyszłe pokolenia. Dzieci w krajach bogatych w kontekście Celów Zrównoważonego Rozwoju” (2017 r.)
Źródło: pixabay.com: Zjawisko niedożywienia i głodu występuje najczęściej w Azji Południowej i Afryce subsaharyjskiej. „(…) Najbardziej dramatyczna sytuacja panuje pod tym względem w Sudanie Południowym, Somalii, Jemenie i Nigerii. Konflikty zbrojne i zmiany klimatyczne są źródłem cierpienia zwłaszcza wśród najuboższych grup ludności (…)” Źródło: Raporty Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO, Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa i Światowego Programu Żywnościowego - 2017 W krajach tych odnotowano 4. stopień w 5-stopniowej skali zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego. Ostatni stopień oznacza klęskę głodu. Źródło: https://www.unicef.pl/Centrum-prasowe/Informacje-prasowe/UNICEF-7-5-mln-dzieci-na-swiecie-umiera- z-glodu [online, dostęp 17.07.2018]
Bezpieczeństwo żywnościowe Źródło: pixabay.com: Sytuacja, w której wszyscy ludzie przez cały czas mają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej, bezpiecznej i odżywczej żywności, która zaspokaja ich potrzeby żywieniowe i umożliwia prowadzenie aktywnego i zdrowego życia. Źródło: Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO http://www.fao.org/home/en/ [online, dostęp 17.07.2018]
Konflikty zbrojne niszczenia upraw ograniczenie lub brak sieci handlu żywnością brak dochodów, by kupić żywność ograniczenie lub brak prac polowych 60 % ludzi niedożywionych mieszka w rejonach objętych konfliktami zbrojnymi. Źródło: Raport ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) "Stan bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia na świecie w 2017 r." Źródło: pixabay.com:
Zmiany klimatu coraz większe obszary ulegają procesowi pustynnienia częste powodzie długotrwałe susze niszczycielskie huragany Źródło: pixabay.com:
Marnowanie żywności Na świecie produkuje się wystarczająco dużo żywności, aby wystarczyło dla wszystkich potrzebujących. Ilość żywności obecnie produkowanej na naszej planecie, mogłaby zaspokoić potrzeby 12 mld ludzi, a jest nas 7,6 mld. Według FAO, co roku na śmietniki trafia 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli jedna trzecia żywności produkowanej na naszej planecie. Źródło: http://www.krytykapolityczna.pl/artykuly/swiat/20130129/czy-naprawde- mamy-za-duzo-jedzenia [online, dostęp 17.07.2018]
Ubóstwo Niedożywienie nie wynika z niedostatku żywności, lecz z ubóstwa, które ogranicza dostęp do pożywienia.
Wsparcie finansowe rodzimego rolnictwa Kraje globalnego Południa - brak wsparcia. Kraje globalnej Północy - dotacje dla rolników. Skutek: Rynki rolne krajów globalnego Południa zdominowane przez dofinansowane produkty spożywcze z krajów globalnej Północy. Upadek rodzimego rolnictwa w krajach Południa. Przykłady: Ponad połowa produktów mlecznych spożywanych w Nigerii pochodzi z zagranicy, głównie z Danii i Holandii. Na skutek napływu towarów z USA , ponad milion meksykańskich rolników straciło źródło dochodów. Źródło: Świat bez głodu, PAH, Warszawa 2013 Źródło: pixabay.com:
Spekulacje na rynku żywności Wahania cen produktów spożywczych na rynkach międzynarodowych powodują: zagrożenie dla ubogich mieszkańców krajów globalnego Południa, którzy większość swoich dochodów przeznaczają na zakup żywności zagrożenie niedożywieniem - nawet przy drobnym wzroście cen żywności. Źródło: pixabay.com:
Pasza dla zwierząt Coraz większe obszary rolne zajmują uprawy przeznaczane na paszę dla zwierząt. Do wyprodukowania jednego kilograma mięsa wołowego potrzeba średnio 20 kg zboża. Zwierzęta gospodarskie konsumują jedną trzecią światowej produkcji zbóż. Źródło: Świat bez głodu, PAH, Warszawa 2013 Źródło: pixabay.com:
Inne przyczyny … Źródło: pixabay.com: