numer umowy POWERVET-2017-1-PL01-KA102-036400 Projekt: „Europejski wymiar kształcenia zawodowego w ZSZ nr 2 w Dęblinie” realizowany w ramach Projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego numer umowy POWERVET-2017-1-PL01-KA102-036400 Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Dęblinie
Słownik TERMINILOGII gastronomicznEJ angielsko-polski
cutlery, silverware – sztućce soup ladle – łyżka wazowa carving fork – widelec do mięsa potato masher – ugniatacz do kartofli turning spatula – łopatka do przewracania pasta server – łyżka do makaronu
convection oven – piec konwekcyjny pizza oven – piec do pizzy baking oven – piekarnik gas oven – piekarnik gazowy electric oven – piekarnik elektryczny exhaust hood – okap kuchenny
meat mincer – maszynka do mięsa dough kneading machine – maszyna do wyrabiania ciasta meat mincer – maszynka do mięsa potato peeler – obieraczka do zimniaków meat slicer – krajalnica do mięsa work table – stół roboczy sink unit – zlewozmywak
snack display – regał na przekąski cold drink dispenser – dozownik zimnych napojów sealing machine – zgrzewarka do opakowań tea & coffee heater – podgrzewacz do kawy i herbaty storage rack – regał magazynowy food warmer – podgrzewacz
sage – szałwia chervil – trybula tarragon – estragon coriander – kolendra thyme – tymianek dill – koper
boil – zagotować melt – rozpuszczać spread – smarować roll out – rozwałkować grill – grilować fry – smażyć
slice – kroić whip – ubijać mix – mieszać frost – lukrować weigh – ważyć sift – przesiać
Wykonali: Michał Domaracki Daniel Dawidek