Światowy dzień zdrowia 2018

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Advertisements

Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Dr hab. med. Anna Piekarska Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych
JERSINIOZA.
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
./.
Zanieczyszczenia biologiczne
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Toksoplazmoza.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy styl życia Zdrowie jest bardzo ważne, gdy jesteśmy zdrowi czujemy się dobrze. Jak być zdrowym?
1.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
TRZYMAMY FORMĘ – ZDROWY STYL ŻYCIA
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
ABC – zdrowego odżywiania
Choroby przenoszone przez wektory
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Co podać dziecku na talerzu ?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
„KLASA II A ŚNIADANIE ZAWSZE ZDROWE MA „
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Śniadanie daje moc !!.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Światowy dzień zdrowia 2015
Jem zdrowo.
ZATRUCIA.
Klasa III a. HALO! To my uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Białymstoku. Chcieliśmy się przekonać, czy śniadanie naprawę daje moc? Zobaczcie.
Żeby być zdrowym ….
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
Regularne i zdrowe odżywianie 
„ Bezpieczeństwo żywności ”
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Zdrowy tryb życia.
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Zdrowie prezentacja.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
 Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem,  Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby,  Zdrowie to długie życie.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
15 października Światowy Dzień Mycia Rąk
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dr hab. med. Anna Piekarska Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Zapis prezentacji:

Światowy dzień zdrowia 2018

Co to jest zdrowie ? Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem, Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby, Zdrowie to długie życie.

Zasady zdrowego stylu życia. Jedz zdrową żywność, Prowadź aktywny styl życia, Nie nadużywaj alkoholu Nie pal papierosów.

Zdrowa żywność Zdrowe śniadanie. Zdrowa przekąska, Zdrowy obiad, Zdrowa kolacja.

Aktywny styl życia

Brak alkoholu i używek

5 kroków do bezpiecznej żywności! Utrzymywanie czystości: Myj ręce przed jedzeniem, Myj ręce po wyjściu z toalety, Chroń kuchnię i żywność przed owadami, Myj przygotowywana żywność.

2. Oddzielanie żywności surowej od ugotowanej: Oddzielaj surowe mięso, drób i owoce morza od innej żywności, Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.

3. Dokładne gotowanie. Gotuj dokładnie mięso, drób, jaja i owoce morza, Gotuj i odgrzewaj wszystkie potrawy powyżej 70 st. C

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze. Nie trzymaj żywności ugotowanej w temperaturze pokojowej nie więcej niż 2 godziny, Produkty przetrzymuj w lodówce, Nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej, odmrażaj jedzenie w letniej wodzie.

5. Używanie bezpiecznej wody i żywności: Do spożycia wybieraj zdrową żywność Myj warzywa i owoce zwłaszcza, gdy jesz je na surowo, Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności.

Choroby przenoszone drogą pokarmową! Choroby przenoszone drogą pokarmową czyli zatrucia i zakażenia pokarmowe mogą być wywoływane przez różne czynniki etiologiczne, tj.:

Bakterie Salmonella, Staphylococcus Escherichia coli enteropatogenna oraz Escherichia coli enterokrwotoczna Yersinia enterocolitica lub pseudotuberculosis Clostridium botulinum Listeria Shigella

Pasożyty i pierwotniaki Wirusy i riketsje – m.in.: Rotawirusy Norowirusy Wirus zapalenia wątroby typu A Toksyny zwierzęce np. ryb, skorupiaków, mięczaków Toksyny grzybów trujących Toksyny roślin trujących np. jagody lub inne części roślin Mikotoksyny tj. toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) Zanieczyszczenia chemiczne /np. pestycydy/, dodatki paszowe /np. metale ciężkie/, pozostałości środków farmakologicznych w tkankach zwierzęcych /np. antybiotyki, sulfonamidy, środki przeciwpasożytnicze, hormony/.

Objawy Do najczęściej występujących objawów chorób przenoszonych drogą pokarmową należą: Nudności Biegunka Wymioty Bóle brzucha Bóle głowy Gorączka Inne np. w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym – zamglone i podwójne widzenie, osłabienie reakcji źrenic na światło, opadanie powiek, zaburzenia połykania i mowy.

DROGI SZERZENIA: Żywność Woda Chory lub zakażony człowiek Zanieczyszczone przedmioty

Zapobieganie – dziesięć „złotych reguł” Światowej Organizacji Zdrowia: Poza domem wybierać tylko potrawy poddane bezpiecznej obróbce Potrawy gotować w dostatecznie wysokiej temperaturze i dostatecznie długo Spożywać potrawy bezpośrednio po przygotowaniu Przechowywać przygotowaną wcześniej żywność w bezpiecznej temperaturze Przed ponownym podaniem dokładnie podgrzewać wcześniej ugotowane potrawy Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami Często myć ręce Utrzymywać kuchnię w skrupulatnej czystości Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami Używać bezpiecznej wody i kupować jedynie świeżą, nieprzeterminowaną i nienadpsutą żywność.

Podsumowując! Możesz wyglądać tak: Lub tak: WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!

Pamiętaj + - Zdrowa żywność Aktywność fizyczna Brak używek = zdrowe życie Szybkie niezdrowe posiłki Brak aktywności – siedzący tryb życia Używki, alkohol = choroby!

Pozdrawiam Angelika Lewicka