Potencjał pstrągów na polskim rynku

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
FIRMY Badanie przeprowadzone przez: ASM- Centrum Badań i Analiz
Advertisements

CENY W MARKETINGU CENA jest głównym elementem marketingu mix. Jest także ona swoistym narzędziem gry ekonomicznej. Dla sprzedającego- cena jest elementem.
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Gospodarka Rynkowa RYNEK – podstawowy mechanizm gospodarki rynkowej. Rynek jest miejscem, zorganizowanym zazwyczaj w sensie instytucjonalnym, miejsce na.
Decyzje cenowe przedsiębiorstwa turystycznego
Polski e-commerce w dobie kryzysu okiem Skąpiec.pl Z tarczą czy na tarczy?
Marketing – zagadnienie podstawowe wykład nr 1
Raport o rynku franczyzowym w Polsce Edycja 2009.
PROMOCJA, czyli KOMUNIKACJA MARKETINGOWA (1)
P O P Y T , P O D A Ż.
STRATEGIE MARKETINGOWE FIRM
Katedra Marketingu Usług
2 ZACHOWANIA ZAKUPOWE POLAKÓW W 2007 ROKU 3 UOGÓLNIENIE WYNIKÓW 61% respondentów deklaruje, że w ich gospodarstwie domowym to Panie domu są odpowiedzialne.
ZWYCZAJE ZAKUPOWE POLAKÓW W 2005
Akwakultura oczami konsumenta
Promocja destynacji turystycznej za granicą
Analiza portfela produktów przedsiębiorstwa (na przykładach)
Zajęcia nr 4 Tematyka: Sposoby kupowania usług przez konsumentów
Spółdzielczość w ujęciu ekonomicznym. SILNE STRONY -1 Wysoka jakość z elementami dziedzictwa narodowego Cena adekwatna do jakości Wyroby unikatowe Wyroby.
Województwo pomorskie –
Marketing Analiza rynku Budowa wizerunku.
Sektor badawczo-rozwojowy i poziom innowacyjności gospodarki Wielkopolski na tle kraju Wanda Maria Gaczek Poznań, 13 grudnia 2006 r.
Marki w Polsce operują dziś w obszarze dwóch benefitów, z czego ogólnie pojęte nawadnianie jest najbardziej zatłoczonym terytorium. Temat oczyszczania.
Prawdy oczywiste Plan marketingowy Część 23
Rynek: popyt, podaż, cena
ANALIZA KLUCZOWYCH SEKTORÓW WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO
Opinie przedsiębiorców na temat wprowadzenia euro
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Różnicowanie cen na rynku hotelarskim
Jak zwiększyć sprzedaż w hipermarketach?
Promocja oferty przedsiębiorstwa turystycznego
Technik Organizacji Reklamy
Decyzje cenowe Przedsiębiorstwa Turystycznego
Decyzje cenowe przedsiębiorstwa turystycznego
Planowanie przepływów materiałów
Stowarzyszenie Gmin RP Euroregion Bałtyk Produkty i usługi kulturalne
Wprowadzenie do zaawansowanych elementów popytu i podaży
BADANIA EFEKTÓW PROMOCJI SPRZEDAŻY
Instrumenty promocji (narzędzia promocji).
Młodzi Przedsiębiorczy – program nauczania Ekonomii w praktyce w szkole ponadgimnazjalnej Produkt i usługa Działania marketingowe Projekt jest współfinansowany.
Obraz © 2006 Robert Dinkelacker Family Luty 2008 r. Istota działań komercyjnych w regionie EMEA Partnerzy HP – uproszczenie procesu.
BADANIA EFEKTÓW PROMOCJI SPRZEDAŻY
Strategia Marketingowa i Handlowa KW SA
PRODUKT.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Mgr Wiznerowicz PROMOCJA.
KALKULACJA CEN W GASTRONOMII
ANALIZA SWOT POLSKIEGO SEKTORA GARBARSKIEGO I OBUWNICZEGO Łódź, 7 kwietnia 2004 Polska Izba Przemysłu Skórzanego.
Założenia – BMC#1 Busin ess Mod el Canv as #1 Kluczowe partnerstwa Główne działaniaWartość Relacje z klientamiKlienci Dostawcy mięsaProdukcja Reklamy.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
WYKONALI: TOKARSKI RAFAŁ, ZAWIŚLIŃSKI MARCIN, TRZCIŃSKI ROBERT, MELION KRZYSZTOF, POŁEĆ ŁUKASZ, SZYMCZAK KONRAD. IMPORT ŻARÓWEK I RECYKLING Politechnika.
BIZNESPLAN OPRACOWAŁA: DOROTA PIEKARSKA
Praca dyplomowa Wpływ wybranych czynników na zachowania konsumentów na rynku czekolad Autor: Patrycja Czajka Opiekun pracy: dr inż. Małgorzata Źródło.
KONIUNKTURA GOSPODARCZA ŚWIATA I POLSKI Polska – koniunktura w 2015 r. Prognoza na lata Warszawa, lipiec 2016.
Branża czekoladowo – cukiernicza w Polsce
ZARZĄDZANIE MARKETINGOWE
Rynek karpi w Polsce i Niemczech
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Zakupy Polaków w zagranicznych sklepach internetowych
Marketing w Firmie.
Analiza SWOT Materiał opracowano w ramach projektu "Szkoła praktycznej ekonomii - młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo" realizowanego ze środków Unii Europejskiej.
Instytut Rybactwa Śródlądowego im Stanisława Sakowicza w Olsztynie
[Nazwa produktu] Plan marketingowy
[Nazwa projektu] Analiza zamknięcia
Nowe kampanie promocyjne pstrąga
Opracowano na danych Polskiego FADN
Modele konkurencji rynkowej – konkurencja doskonała
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Potencjał pstrągów na polskim rynku Tomasz Kulikowski

Plan prezentacji Szacunek całkowitych dostaw rynkowych pstrągów w Polsce Wyniki panelu gospodarstw domowych Wyniki badań sondażowych — wizerunek pstrąga i palii Wnioski dla przyszłej kampanii promocyjnej

Rynek krajowy pstrągów (=) 1. Rynek pstrąga w Polsce Produkcja krajowa pstrągów (+) Import pstrągów (+) Rynek krajowy pstrągów (=) Eksport pstrągów (-)

1. Rynek pstrąga w Polsce (2017) Produkcja krajowa pstrągów: 15,4 tys. ton Import pstrągów (+) Eurostat: 12,2 tys. ton Dostawy rynkowe to 27,6 tys. ton (w wadze produktu) Rynek krajowy pstrągów (=) 20,2 tys. ton Eksport pstrągów (-) 7,4 tys. Ton

1. Rynek pstrąga w Polsce (2017) Struktura importu (wybrane pozycje) 3,6 tys. ton ryba cała/patroszona „porcyjna” (św) 4,2 tys. ton ryba cała >1,2 kg / patrosz. >1 kg 4,2 tys. ton ryba cała >1,2 kg / patrosz. >1 kg (św) 0,5 tys. ton ryba cała >1,2 kg / patrosz. >1 kg (mroż) 0,5 tys. ton ryba cała >1,2 kg / patrosz. >1 kg (mroż) 1,7 tys. ton ryba cała/patroszona „porcyjna” (mroż) 0,7 tys. ton filety poniżej (?) 400 g

1. Rynek pstrąga w Polsce (2017) kalkulacja w ekwiwalencie wagi żywej Dostawy rynkowe to 29,7 tys. ton Samozaopatrzenie: 52% Produkcja krajowa pstrągów: 15,4 tys. ton Import pstrągów (+) 14,3 tys. ton Rynek krajowy pstrągów (=) 16,9 tys. ton Eksport pstrągów (-) 12,8 tys. ton

1. Rynek pstrąga w Polsce (tys. ton) 2015 2016 2017 Produkcja sprzedana 14,5 15,3 15,4 Import 15,5 16,2 14,3 Eksport 11,6 12,4 12,8 Rynek krajowy 18,4 19,1 16,9 Konsumpcja per capita: 0,44 kg w 2017 r. (ekwiwalent wagi żywej) źródło: opr. wł. (dane źródłowe: A. Lirski, Obraz polskiej akwakultury… (2016-2018), Eurostat Comex)

2. Zakupy gospodarstw domowych 2017/2016 – spadek o 6% źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Europanel / EUMOFA)

2. Zakupy gospodarstw domowych I-VII.2018/ I-VII.2017 – spadek o 15% źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Europanel / EUMOFA)

2. Zakupy gospodarstw domowych źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Europanel / EUMOFA)

2. Zakupy gospodarstw domowych źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Europanel / EUMOFA) Wzrost cen = wzrost cen określonego produktu, ale również zmiana struktury koszyka zakupów (w kierunku droższych produktów – filetów)

2. Zakupy gospodarstw domowych

Czego chcemy? Większych wolumenów sprzedaży na rynku krajowym (zarówno w detalu, jak i gastronomii), przy jednoczesnym utrzymaniu lub nieznacznym podwyższeniu cen Zastępowania importowanego pstrąga pstrągiem krajowym

Czego potrzebujemy? Skutecznej kampanii promocyjnej Rosnącej podaży z krajowych gospodarstw pstrągowych Skutecznej kampanii promocyjnej

Kiedy reklama jest skuteczna?

Co wyróżnia pstrąga?

3. Wizerunek pstrąga i palii

3. Wizerunek pstrąga i palii Metodologia badań: panel internetowy (CAWI) po 500 wywiadów: PL, DE, IT, IS, UK, FR podmiot odpowiedzialny: Thünen Institute

3. Wizerunek pstrąga i palii Deklaratywna częstotliwość konsumpcji ryb łososiowatych w Polsce źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Success)

3. Wizerunek pstrąga i palii Deklaratywna częstotliwość wędzonych ryb łososiowatych w Polsce źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Success)

3. Wizerunek pstrąga i palii Cechy ryb w opinii polskich konsumentów Łosoś Pstrąg Atrakcyjny kolor +++ + Rozmaitość produktów na półce Łatwość przygotowania ++ Walory zdrowotne Smak Cena Konsumpcja poza domem Lokalny charakter Wyróżniki łososia Wyróżniki pstrąga źródło: opr. wł. (dane źródłowe: Success)

3. Wizerunek pstrąga i palii Islandia – pozornie słabe strony palii także mogą być walorem? produkowana lokalnie; smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu niż łosoś; - droższa od łososia, - mniej dostępna niż łosoś, = mniej pospolita niż łosoś!

3. Wizerunek pstrąga i palii A co z tą ekologią? - 13% polskich konsumentów pstrągów wskazuje „produkcję przyjazną środowisku” pstrąga jako powód jego zakupów, nie wiemy jak pozostali konsumenci postrzegają hodowlę pstrągów (badania SPRŁ zaplanowane są na II poł. października 2018), potrzeba kupowania produktów przyjaznych środowisku nie pokrywa się z podstawowymi czynnikami decyzji zakupowej, mniej niż 10% konsumentów spotkało się z certyfikacją ASC lub BIO na jakimkolwiek produkcie rybnym

3. Wizerunek pstrąga i palii Dylemat nr 1: • poprawiać wizerunek w obszarze słabych stron czy wzmacniać wizerunek w obszarze mocnych stron? • zachęcać do większego spożycia obecnych konsumentów czy szukać nowych? Dylemat nr 2: • gdzie promować pstrąga?

3. Wizerunek pstrąga i palii Pstrąg jest produktem powszechnie znanym, jest produktem „dojrzałym”, o stosunkowo niezłej penetracji (ca. 25% gospodarstw domowych kupujących) => ma więc stosunkowo ugruntowany wizerunek Korygowanie słabych stron wymaga więcej czasu niż uwypuklanie silnych stron, Pozyskanie nowych konsumentów jest kosztowniejsze niż pobudzenie do częstszych zakupów obecnych konsumentów.

3. Wizerunek pstrąga i palii TV, prasa codzienna i kolorowa: coraz mniejsza efektywność, coraz mniejszy wpływ na młodych konsumentów; Konkursy: angażują zazwyczaj bardzo ograniczoną grupę odbiorców, przy stosunkowo wysokich nakładach Aplikacje mobilne – wg badań Success są wykorzystywane podczas zakupów jedynie przez 5% polskich konsumentów. Tylko lub aż 6% polskich konsumentów jest przekonanych do zakupów ryb on-line Marketing 360° (strategia otaczania konsumentów przekazem marketingowym z wielu różnych stron) – może być skuteczny, ale jest drogi i wymaga dynamicznego reagowania

3. Wizerunek pstrąga i palii Promocja w POS im bliżej decyzji zakupowej, tym skuteczniej znak promocyjny, który łączy przekaz medialny z POS © DUDA ADS POLSKA sp. z o.o.

Podsumowanie Na rynku przetwórczym (z przeznaczeniem na eksport) pstrąg (w tym duży pstrąg) jest surowcem poszukiwanym, polskie hodowle przy odpowiednim rygorze kosztowym mogą zastąpić większość importu (potencjalny rynek do przejęcia to 14 000 ton) Na rynku wewnętrznym od 2014 r. obserwujemy stagnację, w okresie ostatnich 18 miesięcy nawet regres. Potrzebujemy działań pobudzających konsumpcję pstrągów. Kampania promocyjna, zwłaszcza jeśli będzie krótkoterminowa, powinna w pierwszej kolejności koncentrować się na zwiększeniu częstotliwości zakupów przez obecnych konsumentów pstrągów i podkreśleniu cech, którymi pstrąg wyróżnia się wśród innych ryb (ryb łososiowatych) — tą cechą jest w głównej mierze jego lokalny charakter (krajowe pochodzenie).

Dziękuję za uwagę Tomasz Kulikowski Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy kom. 501 623 816 e-mail: tkulikowski@mir.gdynia.pl