Shrek cake Ciasto „Szrek”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
In my fridge: There is some cheese in the fridge. There is some ham in the fridge.
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
LET’S EAT! Przygotowała: Aleksandra Hoffmann i Marysia Grzeszyk.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
TORTY.
Wielka księga potraw z miodem
Niedługo święta wielkanocne
Christmas dishes in Poland
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
CHRISTMAS IN POLAND.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Matematyka w życiu codziennym
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
- Czyli drinki bezalkoholowe …
EMPOWEREMENT IN ICT SKILLS. I CREATED MY WEBSITE TO USE IT FOR TEACHING.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Shrek cake Ciasto „Szrek” Author: Hanna Milczarek Suppervised by: Małgorzata Stasińska Szkoła Podstawowa nr 6 im. J. Kochanowskiego w Zgierzu z Oddziałami Dwujęzycznymi i Oddziałami Sportowymi

Składniki na Biszkopt szpinak świeży lub mrożony 4 jajka szklanka maki pszennej szklanka mąki krupczatki szklanka cukru szklanka oleju łyżeczka octu -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -szczypta soli

Sponge cake ingredients Spinach (fresh or frozen) 4 eggs 1 glass of crumb flour 1 glass of sugar 1 glass of oil 1 teaspoon of vinegar 2 teaspoons of baking powder 1 tablespoon of vanilia sugar a pinch of salt

Przygotowanie Biszkoptu Szpinak świeży zmiksować na gładką masę, a mrożony odcedzić. Jajka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ocet. ODSTAWIĆ MIKSER!!! Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i cały czas mieszać przy użyciu drewnianej łyżki. Na końcu dodać olej i powoli dodać szpinak. Gotowe ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez 30-45 minut.

Sponge cake preparation Mix the fresh spinach to a smooth mass or strain the frozen one. Beat the eggs’ whites untill stiff and add a pinch of salt and a teaspoon of vinegar.  PUT THE MIXER AWAY! Then add the sifted flour and baking powder in small portions and stir with a wooden spoon. Finally add the oil and  slowly add the spinach mass. Pour the ready- made dough into a baking tray and bake in a pre- heated oven at 180° C for 30-45 minutes.

Składniki na zieloną masę 900 ml zielonego soku 3 budynie waniliowe (bez cukru)

Green mass ingredients 900 ml of green juice  3 bags of vanilla puddings (without sugar)

Przygotowanie zielonej masy Budyń dokładnie rozpuścić w 1,5 szklanki soku Pysio. Resztę soku zagotować, po czym dodać rozpuszczone budynie z sokiem i całość jeszcze raz zagotować. Gorącą masę Shrek rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.

Green mass preparation Dissolve the pudding thoroughly in one and a half glasses of green juice.  Boil the rest of the juice. Then add the dissolved pudding to the hot juice and boil it again.  Spread the warm green Shrek mass on a cooled sponge cake.

Składniki na masę serową Masa serowa: 200 ml śmietanki 30% 50 dag serka ricotta 1 zielona galaretka pół szklanki cukru pudru

Cheese cream ingredients Cheese mass:  200 ml  cream 30%  50 dag ricotta cheese  1 green jelly  half a glass of icing sugar

Przygotowanie masy serowej Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, pozostawić, aby lekko stężała. Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania powoli wlewać lekko stężoną galaretkę i całość ubijać. Serek Ricotta utrzeć z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

Cheese cream preparation Dissolve the jelly in half a glass of hot water, leave it to set slightly. Beat the whipping 30% cream, at the end of the beating slowly pour the  concentrated jelly   and beat it together. Mix Ricotta cheese with icing sugar and gently combine with the whipped cream.

Wykończenie ciasta i dekorowanie ciasta Gotowe kremy ułóż na szpinakowym cieście biszkoptowym, najpierw masę zieloną, potem masę serową. I wstaw do lodówki na noc. Ciasto można udekorować u góry galaretką, owocami lub kolorową posypką. SMACZNEGO!!!

Decorating the cake Put both creams on a spinach sponge cake, first the green mass then the cheese one.  Keep it overnight in the fridge. The Shrek cake can be decorated with jelly, fruit or coloured sprinkle.  ENJOY YOUR MEAL!!!

Smacznego!! Enjoy your meal!!