Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Warzywa Europejskie.
Rośliny uprawne i chwasty
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Uczestnicy projektu z klasy Ib gimnazjum:
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
JESIEŃ.
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”
Jedz smacznie i zdrowo.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
Warzywa wiosenne ^^.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
Zanieczyszczenia chemiczne
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Nasz ogród. Owoce i warzywa
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Prawidłowe żywienie uczniów
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Poznajemy składniki żywności.
Witaminy.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARZYWA – ICH PODZIAŁ I CHARAKTERYSTYKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Gdzie się kryją witaminki?
Owoce i warzywa.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Opracowano na podstawie:
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
OBIAD dla uczestników szkolenia
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
Zdrowy posiłek każdego dnia
O sałatach i innych ciekawych warzywach liściowych mało znanych i zapomnianych Dr hab. Ewelina Hallmann Zakład Żywności Ekologicznej, SGGW.
Ogród warzywny bez agrochemii.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński

Warzywa Wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem). W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane są jako pokarm.

Warzywa W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to grupa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, obejmująca poza tym co tradycyjnie uznawane jest za warzywa, także grzyby oraz pąki kwiatowe kaparów i owoce oliwek (z wyjątkiem stosowanych do produkcji olejów), mimo że są to składowe roślin krzewiastych i drzewiastych. Z kolei owoce truskawek, poziomek i ananasów, mimo że są to rośliny zielne, klasyfikowane są jako owoce.

Warzywa Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Rośliny warzywne należą do wielu rodzin i pochodzą z różnych stron świata. W sumie na świecie jako warzyw używa się co najmniej 250 gatunków, z czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce.

Warzywa kapustne: Brokuł Jarmuż Kalafior Kalarepa Kapusta brukselka Kapusta chińska Kapusta głowiasta biała i czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska

Warzywa cebulowe: Cebula perłowa Cebula zwyczajna Czosnek pospolity Por Czosnek rokambuł Czosnek askaloński Siedmiolatka szczypiorek

Warzywa liściowe: Burak liściowy Burak ćwikłowy Cykoria sałatowa Cykoria endywia Pietruszka naciowa Portulaka warzywna Sałata siewna Szpinak zwyczajny Szpinak nowozelandzki Rukola

Warzywa korzeniowe: wilec ziemniaczany burak ćwikłowy maniok jadalny maranta trzcinowa marchew zwyczajna pasternak zwyczajny pietruszka korzeniowa kozibród porolistny seler korzeniowy słonecznik bulwiasty wężymord czarny korzeń

Warzywa psiankowate: oberżyna papryka roczna pomidor zwyczajny ziemniak rodzynek brazylijski miechunka pomidorowa

Warzywa dyniowate: dynia zwyczajna dynia olbrzymia melon ogórek arbuz zwyczajny

Warzywa rzepowate: brukiew rzepa rzodkiew zwyczajna rzodkiewka rzodkiew japońska

Warzywa strączkowe: bób ciecierzyca pospolita fasola zwykła fasola wielokwiatowa groch zwyczajny soczewica jadalna soja warzywna

Warzywa wieloletnie: chrzan pospolity rabarbar ogrodowy szczaw zwyczajny szparag lekarski

Warzywa przyprawowe: cząber ogrodowy kminek zwyczajny koper ogrodowy majeranek ogrodowy