Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński
Warzywa Wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem). W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane są jako pokarm.
Warzywa W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to grupa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, obejmująca poza tym co tradycyjnie uznawane jest za warzywa, także grzyby oraz pąki kwiatowe kaparów i owoce oliwek (z wyjątkiem stosowanych do produkcji olejów), mimo że są to składowe roślin krzewiastych i drzewiastych. Z kolei owoce truskawek, poziomek i ananasów, mimo że są to rośliny zielne, klasyfikowane są jako owoce.
Warzywa Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Rośliny warzywne należą do wielu rodzin i pochodzą z różnych stron świata. W sumie na świecie jako warzyw używa się co najmniej 250 gatunków, z czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce.
Warzywa kapustne: Brokuł Jarmuż Kalafior Kalarepa Kapusta brukselka Kapusta chińska Kapusta głowiasta biała i czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska
Warzywa cebulowe: Cebula perłowa Cebula zwyczajna Czosnek pospolity Por Czosnek rokambuł Czosnek askaloński Siedmiolatka szczypiorek
Warzywa liściowe: Burak liściowy Burak ćwikłowy Cykoria sałatowa Cykoria endywia Pietruszka naciowa Portulaka warzywna Sałata siewna Szpinak zwyczajny Szpinak nowozelandzki Rukola
Warzywa korzeniowe: wilec ziemniaczany burak ćwikłowy maniok jadalny maranta trzcinowa marchew zwyczajna pasternak zwyczajny pietruszka korzeniowa kozibród porolistny seler korzeniowy słonecznik bulwiasty wężymord czarny korzeń
Warzywa psiankowate: oberżyna papryka roczna pomidor zwyczajny ziemniak rodzynek brazylijski miechunka pomidorowa
Warzywa dyniowate: dynia zwyczajna dynia olbrzymia melon ogórek arbuz zwyczajny
Warzywa rzepowate: brukiew rzepa rzodkiew zwyczajna rzodkiewka rzodkiew japońska
Warzywa strączkowe: bób ciecierzyca pospolita fasola zwykła fasola wielokwiatowa groch zwyczajny soczewica jadalna soja warzywna
Warzywa wieloletnie: chrzan pospolity rabarbar ogrodowy szczaw zwyczajny szparag lekarski
Warzywa przyprawowe: cząber ogrodowy kminek zwyczajny koper ogrodowy majeranek ogrodowy