Stymulator rozwoju owoców

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Pierwiastki budujące żywą materię /biogenne/
Poznajemy składniki żywności !
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SÓL – dobro czy zło?.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Owoce i warzywa w szkole’’
Pszczoły.
Wpływ Regalisu 10 WG na wzrost i owocowanie ‘Ligola’
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Do wykładu odżywianie mineralne część 3 Do wykładu odżywianie mineralne część 3
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Owoce i warzywa.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Białka Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Nawożenie strategicznym czynnikiem wspomagającym odporność roślin Witold Grzebisz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Nowoczesne nawozy Nowoczesne dokarmianie dolistne.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
NINGXIA RED Odżywcza mieszanka dla całego ciała.
Stymulator owocowania
WYKŁAD
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Stymulator rozwoju owoców Poprawia wyrównanie, wybarwienie i zawartość cukrów oraz korzystnie wpływa na jakość owoców podczas przechowywania

Poprawia rozwój, dojrzewanie oraz wybarwienie owoców. Stymulator rozwoju owoców wytwarzany z L-aminokwasów pochodzenia roślinnego, wzbogacony o makro- i mikroelementy. Poprawia rozwój, dojrzewanie oraz wybarwienie owoców. Korzystnie wpływa na jakość owoców podczas przechowywania. KINACTIV FRUIT cel stosowania: W trakcie wzrostu owoców: poprawa wyrównania owoców zwiększenie rozmiaru owoców zwiększenie zawartości cukru w owocach (index brix) poprawa właściwości organoleptycznych (smaku) W okresie dojrzewania owoców poprawa wybarwienia owoców zwiększenie zawartości cukru w owocach (index brix) poprawa parametrów przechowalniczych

Co zawiera Kinactiv Fruit? Zawartość gwarantowana %w/w %w/v Wolne L-aminokwasy 4,0 5,0 Fosfor (P2O5) 12,0 16,0 Potas (K2O) 21,0 Bor (B) 0,5 0,7 Molibden (Mo) 0,05 0,07 Miedź (Cu) 0,002 0,003 Żelazo (Fe) 0,02 0,03 Mangan (Mn) 0,01 Cynk (Zn) AMINOGRAM L-glutamina     1,5 2,1 L-glicyna 1,0 1,4 L-lizyna L-metionina

L-AMINOKWASY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ORAZ MAKRO- I MIKROELEMENTY ZAWARTE W PRODUKCIE WPŁYWAJĄ POZYTYWNIE NA wielkość i parametry jakościowe owoców KWAS L-GLUTAMINOWY Prekursor GABA (Kwasu γ-aminomasłowego) Poprawa efektywności nawożenia. Wspomaganie metabolizmu azotu w roślinie. L-GLICYNA Zwiększa fotosyntezę Zwiększenie poboru składników w owocach. Stymulacja wzrostu owoców. L-LIZYNA Zwiększa produkcję białek Poprawa jakości błon i ścian komórkowych. L-METIONINA Zwiększa biosyntezę poliamin oraz etylenu Stymulacja wzrostu i dojrzewania owoców. Wzrost zawartości cukrów. Poprawa zdolności przechowalniczych. Potas Zwiększa efekt poboru składników w owocach Poprawa wybarwienia i zawartości cukrów. Bor Poprawia zdolności przechowalnicze Pierwiastek odpowiedzialny (razem z Ca) za stabilność ścian komórkowych. Poprawa trwałości przechowalniczej. Fosfor Niezbędny w enzymatycznych reakcjach przemian energetycznych Ograniczenie zaburzeń fizjologii owoców po zbiorach. Poprawa trwałości przechowalniczej.

MECHANIZM DZIAŁANIA L-aminokwasy zawarte w Kinactiv Fruit wpływają na fotosyntezę i owocowanie. Zawartość fosforu i potasu (w optymalnej proporcji) poprawia parametry jakościowe owoców takie jak wielkość i wybarwienie. Mikroelementy w formie chelatu są szybko i łatwo przyswajane przez roślinę wspomagając poprawę jakości owoców. Kinactiv Fruit obniża kwasowość poprzez zwiększenie zawartości cukrów w owocach i zmniejszenie udziału małych owoców w plonie ogólnym.

STYMULACJA NAWOŻENIE ENERGIA L-aminokwasy poprawiają rozwój, dojrzewanie oraz wybarwienie owoców NAWOŻENIE potas, bor, azot, mangan, cynk, miedź, żelazo Ważne składniki pokarmowe w rozwoju owoców ENERGIA Fosfor jest niezbędny w wielu reakcjach metabolicznych w roślinie

Odstęp między zabiegami: 10-15 dni STOSOWANIE Uprawa Zalecana Llczba zabiegów Dawka (l/ha) Terminy Cel Jabłonie 3 3,0 2 zabiegi wykonać w okresie wzrostu zawiązków owoców. Ostatni zabieg wykonać w okresie początku wybarwiania owoców Poprawa wyrównania owoców Zwiększenie zawartości cukrów oraz poprawa jakości owoców podczas przechowania Rośliny jagodowe: (porzeczka, malina, jeżyna, borówka, truskawka, winorośl, itp.) W okresie rozwoju owoców. Ostatni zabieg wykonać w okresie dojrzewania owoców w fazie początku ich wybarwiania Zwiększenie rozmiaru owoców. Poprawa wyrównania wielkości. Poprawa wybarwienia oraz wzrost zawartości cukrów w owocach Warzywa W szczególności: pomidor, ogórek, papryka, oberżyna, itp. 2,0-3,0 Ostatni zabieg wykonać przed dojrzewaniem owoców i uzyskaniem przez nie właściwej barwy i wielkości Poprawa wybarwienia oraz obniżenie kwasowości Odstęp między zabiegami: 10-15 dni

Ogólne zalecenia stosowania Stosować w celu poprawy zawiązywania, wzrostu i wybarwienia owoców. Polecane zabiegi bezpośrednio na owoce: od fazy zawiązywania do początku wybarwiania owoców. Należy dokładnie pokryć produktem opryskiwane owoce. Może być stosowany w oprysku lub razem z nawadnianiem. Kinactiv Fruit nie może być stosowany w mieszaninie z produktami zawierającymi wapń.

Wyniki badań

odmiana: Shampion odmiana wielkoowocowa (L), bez typowego ordzawienia, odmiana prążkowana, lekko zabarwiona data zbioru: 12.10.2017 daty zabiegów: zabieg A 3 l/ha 15.07.2017 zabieg B 3 l/ha 08.09.2017 zabieg C 3 l/ha 22.09.2017 skala oceny barwy rumieńca:

% wybarwienia obwodu owocu

Barwa owocu wg skali 1-5

kontrola

Dziękuję za uwagę!