ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zdrowe odżywianie.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywienie w sporcie.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Zdrowe Żywienie.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
Regularne i zdrowe odżywianie 
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA czyli GARŚĆ TEORII O PRAWIDŁOWEJ DIECIE mgr Natalia Rykowska Gdański Ośrodek Promocji Zdrowia

ZDROWIE

REALNY CEL

PRAWIDŁOWA UTRATA MASY CIAŁA 0,5 – 1 kg / tydzień 2 – 4 kg w miesiącu 12 – 25 kg w ciągu roku umożliwia stałą redukcję masy ciała

Diety nie działają! Diety tuczą! Błędne koło chudnięcia i tycia ! Skupienie się na zdrowiu, a nie na masie ciała! Utrata masy ciała trwała, a nie spektakularna!

Skoro diety nie działają, to co?

PRAWIDŁOWY SPOSÓB ODŻYWIANIA NA CAŁE ŻYCIE DIETA = PRAWIDŁOWY SPOSÓB ODŻYWIANIA NA CAŁE ŻYCIE

PRZEMIANA MATERII W 50% ZALEŻY OD NAS ! Genetyczne uwarunkowania Aktywność fizyczna i to co jemy W 50% ZALEŻY OD NAS !

PODKRĘĆ METABOLIZM !

NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY SPOWOLNIENIA METABOLIZMU NIEREGULARNE POSIŁKI (*żarzące się ognisko) POMIJANIE ŚNIADAŃ (4x  ryzyko otyłości) ZBYT MAŁE POSIŁKI (x radykalne diety !) ODWODNIENIE SIEDZĄCY TRYB ŻYCIA KRÓTKI SEN STRES (kortyzol – magazynowanie tłuszczu)

DIETA – REGUŁY GRY

5x U Urozmaicenie diety Uregulowanie pór spożywania posiłków Umiarkowanie w jedzeniu Uprawianie aktywności fizycznej Unikanie używek/stresu

ENERGIA posiłki rozłożyć proporcjonalnie na cały dzień Zrównoważone spożycie energii liczba kalorii pora dnia i sposób, w który kalorie zostaną spożyte posiłki rozłożyć proporcjonalnie na cały dzień nie spożywać dużej liczby kalorii o jednej porze

ZAPOTRZEBOWANIE vs. AKTYWNOŚĆ Mężczyzna – 45 lat, wzrost 180 cm, masa ciała 80 kg. NISKA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA 2387 kcal UMIARKOWANA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA 2728 kcal AKTYWNY TRYB ŻYCIA 2984 kcal

4 – 5 posiłków dziennie ŚNIADANIE (20 – 25%) II ŚNIADANIE (5 – 10%) OBIAD (30 – 35%) PRZEKĄSKA (5 – 10%) KOLACJA (15 – 20%)

4 – 5 posiłków dziennie *(20%) 3 – 4 h odstępu między posiłkami 2 – 3 h ostatni posiłek przed pójściem spać

wszystkie produkty spożywcze, które jemy to POSIŁEK, REGULARNOŚĆ posiłków - usystematyzowanie pór posiłków, dostosowanie do trybu pracy, w domu i poza domem, NAWADNIANIE

 UCZUCIA GŁODU I LEPSZA KONTROLA SPOŻYCIA JEDZENIA ograniczenie żywności bogatej w tłuszcze i sacharozę  spożycia żywności bogatej w błonnik wydłużenie czasu przeżuwania żywności

ŚNIADANIE podstawa rozpoczęcia dnia; w pierwszej godzinie od wstania ! zjadane w domu ! poziom energii - niski po nocy; dostarcza energii na cały poranek; pobudzenie metabolizmu, lepsza praca mózgu od rana w pracy.

JAK MOŻE WYGLĄDAĆ ŚNIADANIE?

OBIAD

ZBILANSOWANY POSIŁEK

LEKKI POSIŁEK na 2 – 3 godziny przed spaniem KOLACJA LEKKI POSIŁEK na 2 – 3 godziny przed spaniem pieczywo + źródło białka w połączeniu z warzywami na surowo lub np. w formie past, duszone ryby, pasty rybne, sałatki warzywne, sałatki z niewielkim dodatkiem chudego mięsa, ryb, serów, jajek z sosami na bazie jogurtu naturalnego, oliwy, zupy z jarzyn, zupy – kremy, zapiekane warzywa z chudym mięsem, serem i makaronem/ryżem placki warzywne jajecznica z cebulką/szczypiorkiem, omlet

Co na II śniadanie/przekąskę ? warzywo – rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, marchewkę, słupki papryki, ogórka, różyczki brokułu, sałatka. owoc – banan, nektarynka, jabłko, mandarynka, winogrona, śliwki. kanapka – pieczywo pełnoziarniste + masło + produkt białkowy + warzywo. produkt mleczny – jogurt naturalny, kefir, maślanka (+ musli, suszone owoce). jajko na twardo, garść - orzechy, nasiona, pestki, itp.

http://diet-coaching. xaa http://diet-coaching.xaa.pl/iluzja-delboeufa-czyli-falszywy-obraz-twojego-talerza/

NAWODNIENIE Woda stanowi 60-70% wagi ciała u mężczyzn. Zapotrzebowanie na wodę wg norm 2012 – 2,5 l płynów/dzień 30 – 35 ml/kg masy ciała/dzień WODA ŚREDNIOZMINERALIZOWANA 500 – 1500 mg/l

Gdy poczujemy się spragnieni, nasz organizm jest już odwodniony. ! ↓ poziomu wody w organizmie o około 2%  → problemy z koncentracją, utrzymaniem uwagi i zapamiętywaniem. Gdy poczujemy się spragnieni, nasz organizm jest już odwodniony.

NAWODNIENIE - ODWODNIENIE Objawy odwodnienia: zmęczenie, drażliwość ból głowy skurcze nasilone pragnienie suchość skóry, ust ciemny mocz, zmniejszenie objętości moczu

NAWODNIENIE W CZASIE AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ  Wysiłek/ćwiczenia trwające do 1 h – WODA Intensywny wysiłek/ ćwiczenia > 1 h – IZOTONIK

Przygotuj swój własny IZOTONIK! Wersja I: – 1 łyżeczka soli morskiej (5,9 g) to 2,3 g sodu!  – 1,5 litra wody średniozmineralizowanej (500 – 1500 mg/l) – 60 g węglowodanów – np. miód 75 g *http://www.zywieniemistrzow.pl/wypijesz-46-litra-gatoradea-po-ciezkim-treningu-okazuje-sie-ze-powinienes-sprawdz-ile-sodu-potrzebujesz-na-przywrocenie-nawodnienia/ Wersja II: – 240 ml soku (pomarańcza, grejfrut) – 360 ml wody – 1/4 łyżeczki soli *Peckenpaugh N.J.: Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier, Wrocław 2010, s. 501.

UTRATA JEDNEGO KILOGRAMA WYMAGA UJEMNEGO BILANSU ENERGETYCZNEGO OKREŚLONEGO NA OKOŁO 7000 KCAL Czy to dużo?

1 łyżeczka cukru do kawy codziennie….. 20 kcal …Ilość filiżanek kawy w ciągu dnia? np. 4 (4x20 = 80 kcal)

FAST FOOD 1089 kcal 1095 kcal WieśMac 573 kcal Cola duża 205 kcal Duże lody z polewą karmelową 311 kcal 1089 kcal talerz rosołu 107 kcal filet z piersi kurczaka bez panierki 335 kcal porcja ziemniaków 139 kcal miska sałaty lodowej z warzywami 153 kcal banan 114 kcal garść migdałów 172 kcal woda z cytryną 1095 kcal

CZY ŚMIECIOWE JEDZENIE JEST TANIE ??? Puszka gazowanego napoju jest w cenie kilograma jabłek … CZY ŚMIECIOWE JEDZENIE JEST TANIE ???

ALKOHOL 1 g etanolu to 7 kcal kufel piwa – 245 kcal lampka wina – 102 kcal kieliszek wódki (25g) – 55 kcal Limit dzienny dla mężczyzn – 2 porcje alkoholu (< 20 g etanolu), to około: 2 szklanki piwa 2 kieliszki wina 2 małe kieliszki mocnego alkoholu * Wg EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM

OD CZEGO ZACZĄĆ?

ODPOWIEDZIEĆ NA PYTANIE: ”DLACZEGO CHCĘ SCHUDNĄĆ?” Chcę, czy muszę? Dlaczego chcę zmienić swój styl życia? Co chcę osiągnąć? ZMIANA POSTRZEGANIA ŻYWNOŚCI „chcę” czy „potrzebuję” = odczuwanie głodu WGLĄD WE WŁASNE EMOCJE (lęk, złość, stres, napięcie)

USTAL REALNE CELE NA NAJBLIŻSZY MIESIĄC. SPISZ JE NA KARTCE I NP. ZAWIEŚ W WIDOCZNYM MIEJSCU. PRZYZWYCZAJENIE SIĘ DO JEDNEJ/DWÓCH ZMIAN NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH. NIE ZMIENIAJ WSZYSTKIEGO OD RAZU. ZACZNIJ OD NAJPROSTSZYCH ZMIAN !

10 kroków do sukcesu ! Realistyczny cel Plan działania Zaakceptuj chwile słabości Małe kroki (I krok – wybierz najłatwiejsze zmiany) Idź na zakupy, zrób przegląd szafek Odkrywaj nowe (złam rutynę) Wprowadź zamienniki Zachowaj zdrowy rozsądek – równowaga Szukaj wsparcia u najbliższych (razem) Żyj aktywnie

NIE DOJADAJ MIĘDZY POSIŁKAMI, 4 - 5 POSIŁKÓW, NIE DOJADAJ MIĘDZY POSIŁKAMI, NIE ZAPOMINAJ O ŚNIADANIU – NIE JEDZ GO ZA PÓŹNO, DOSTOSUJ WIELKOŚĆ PORCJI/TALERZY, NIE PRZEJADAJ SIĘ, ZASTĄP SŁODKIE NAPOJE WODĄ ! UWAŻAJ NA SŁODKOŚCI/ ALKOHOL!

ZACZNIJ DBAĆ O SIEBIE, ZAOPIEKUJ SIĘ SOBĄ  MYŚL POZYTYWNIE

www.food-forum.pl

DO DZIEŁA !