Dr inż. Hieronim Piotr Janecki

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Cukry (sacharydy, węglowodany)
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Chemia w życiu codziennym
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
CUKRY.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Czym są i do czego są nam potrzebne?
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Chemia na co dzień.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Doświadczenie o cukrze
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Wykład Monograficzny – [4] Związki wielkocząsteczkowe; węglowodany fermentacja Dr inż. Hieronim Piotr Janecki http://janecki.pr.radom.pl/polimery/lchpolimerow.htm Et veritas liberabit vos the truth shall set you free Naturalne Związki Organiczne Aleksander Kołodziejczyk; Nowa Chemia Pierre Laszlo; Chemia Życia Steven Rose, Sarah Bullock; Wybrane zagadnienia z metod poszukiwania i otrzymywania środków leczniczych katarzyna Kieć-Kononowicz; Wiesław Malinka, Zarys Chemii Kosmetycznej, Chemia Leków i Kosmetyków Hieronim Piotr Janecki Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli Ew. by John

Cóż to za cudo??? LSD local 17.04.2017 http://mikologia.blogspot.com/2012/04/trujace-smardze_26.html https://pl.wikipedia.org/wiki/Gyromitryna metabolizuje do MMH. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Mykotoksyny psylocybina http://botanicscience.blogspot.com/2010/02/rodzimy-krasnal-wolnosci-czyli-ysiczka.html http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p19.htm https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysiczka_lancetowata https://pl.wikipedia.org/wiki/Psylocybina https://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann 2018-12-01

Cóż to za cudo??? 17.04.2017 http://mikologia.blogspot.com/2012/04/trujace-smardze_26.html https://pl.wikipedia.org/wiki/Gyromitryna metabolizuje do MMH. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Mykotoksyny psylocybina http://botanicscience.blogspot.com/2010/02/rodzimy-krasnal-wolnosci-czyli-ysiczka.html http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p19.htm https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysiczka_lancetowata https://pl.wikipedia.org/wiki/Psylocybina https://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann 2018-12-01

What is going on? Własności licznych substancji nieorganicznych i niezliczonej ilości substancji organicznych zależą od składu chemicznego i ich budowy. Istotną rolę odgrywa wielkość cząsteczki substancji. Oprócz polimerów syntetycznych istnieje duża grupa związków polimerowych występujących w przyrodzie naturalnie. Stanowią one substancje wytwarzane przez organizmy żywe lub też są ich składnikami budulcowymi. W ramach zajęć rozważymy charakterystyki niektórych polimerów występujących w przyrodzie. - Węglowodany 2018-12-01

Węglowodany są to związki, o ogólnym, sumarycznym wzorze Cn(H2O)n. Są to związki, w których na jeden atom węgla przypada jedna cząsteczka wody. Ponieważ atom węgla ma masę 12j.m.a. a cząsteczka wody 18j.m.a. (12/6-:- 18/6) można z pewnym przybliżeniem przyjąć, że węglowodany zawierają węgiel i wodę w proporcji 2:3. – - C/H2O = 2/3 2018-12-01

Węglowodany są to związki, o ogólnym, sumarycznym wzorze Cn(H2O)n. Są to związki, w których na jeden atom węgla przypada jedna cząsteczka wody. Ponieważ atom węgla ma masę 12j.m.a. a cząsteczka wody 18j.m.a. (12/6-:- 18/6) można z pewnym przybliżeniem przyjąć, że węglowodany zawierają węgiel i wodę w proporcji 2:3. – - C/H2O = 2/3 2018-12-01 http://www.gim1.miasto.zgierz.pl/serwis/konkurs2/bartek/page5.html

Węglowodany Inaczej mówiąc są to pochodne węglowodorów gdzie przy jednym atomie węgla dwa atomy wodoru zostały zastąpione jednym atomem tlenu =O, przy pozostałych atomach węgla natomiast jeden wodór –H zamieniony jest na grupę –OH. 2018-12-01

Węglowodany Inaczej mówiąc są to pochodne węglowodorów gdzie przy jednym atomie węgla dwa atomy wodoru zostały zastąpione jednym atomem tlenu =O, przy pozostałych atomach węgla natomiast jeden wodór –H zamieniony jest na grupę –OH. 2018-12-01

Węglowodany Najbardziej elementarnym cukrem w organizmie jest glukoza, która składa się z 6 atomów węgla. Jej wzór można więc zapisać, jako: CH2OH – CHOH – CHOH – CHOH – CHOH – CHO. Jej wzór sumaryczny natomiast to C6H12O6. Prawie wszystkie węglowodany z pożywienia zostają rozłożone lub przemienione do cząsteczki glukozy. Innym ważnym cukrem prostym jest fruktoza występująca w dużych ilościach w owocach. Połączenie 1 cząsteczki glukozy i fruktozy daje sacharozę, czyli cukier trzcinowy. 2018-12-01

Węglowodany Najbardziej elementarnym cukrem w organizmie jest glukoza, która składa się z 6 atomów węgla. Jej wzór można więc zapisać, jako: CH2OH – CHOH – CHOH – CHOH – CHOH – CHO. Jej wzór sumaryczny natomiast to C6H12O6. Prawie wszystkie węglowodany z pożywienia zostają rozłożone lub przemienione do cząsteczki glukozy. Innym ważnym cukrem prostym jest fruktoza występująca w dużych ilościach w owocach. Połączenie 1 cząsteczki glukozy i fruktozy daje sacharozę, czyli cukier trzcinowy. 2018-12-01

wzory 2018-12-01

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_Fehlinga 2018-12-01 https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_Fehlinga

Tutaj mamy omówienie poprzednich slajdów 17.11 dwóch probówkach umieszczono po 5 cm3 roztworu wodnego sacharozy. Do pierwszej probówki dodano l cm3 stężonego HCl. Po ogrzaniu do wrzenia, do obu probówek dodano roztworu NaOH (do odczynu zasadowego), a następnie roztworu CuSO4. W jednej z probówek wytrącił się osad czarny, a w drugiej pomarańczowy. Jakie substancje i w których probówkach stanowiły osady? Podać równania wszystkich reakcji. 2018-12-01

Węglowodany Cukry proste (monosacharydy) są węglowodanami, w których strukturze występuje od 3 do 7 atomów węgla. Celuloza, nazywana inaczej błonnikiem jest biopolimerem, polisacharydem - cukrem zbudowanym z wielu (powyżej 1000) pierścieni glukozy (C6H12O6). 2018-12-01

Węglowodany Lepiej jest stosować definicję chemiczną, która podkreśla charakterystyczne cechy budowy cząsteczki a nie przypadkową proporcję między pierwiastkami lub właściwości organoleptyczne. Cukrowcami nazywamy aldehydowe lub ketonowe pochodne wielowodorotlenowych alkoholi. Cukry powstają w zielonych częściach roślin z dwutlenku węgla i wody jako końcowy produkt fotosyntezy. 2018-12-01

węglowodany Laktoza https://pl.wikipedia.org/wiki/Laktoza W jelicie cienkim laktaza, obecna w rąbku szczoteczkowym błony śluzowej ssaków, rozkłada laktozę na składowe cukry proste – glukozę i galaktozę, które ulegają wchłanianiu (absorpcji jelitowej). U człowieka najwyższa aktywność laktazy występuje u noworodków i niemowląt w okresie karmienia piersią, później stopniowo zmniejsza się z wiekiem i u większości osób dorosłych osiąga zaledwie 10% aktywności pierwotnej. 2018-12-01

Zawartość laktozy w 100 g wybranych produktów mlecznych[6]: mleko słodkie krowie – od 4,6 do 4,9 g laktozy mleko słodkie kozie – 4,4 mleko słodkie owcze – 5,1 mleko krowie w proszku – od 39 do 51 mleko krowie zagęszczone – od 9,4 do 10,3 jogurt – od 4,6 do 5,0 kefir – 4,1 maślanka – 4,7 serwatka – 5,1 sery żółte – 0,1 sery białe – od 2,9 do 3,1 ser typu „Feta” – 1,0 serek homogenizowany – od 2,0 do 2,9 serek ziarnisty (wiejski) – 3,3 serek typu fromage – 2,0 ser topiony – 1,0 lody – 4,4 śmietana, śmietanka – od 3,1 do 4,0 2018-12-01

Można i bez laktozy 2018-12-01

Usuwanie laktozy z mleka ćwiczenie str. 104 http://www.wbc.poznan.pl/Content/53852/index.pdf Życie http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/150/ Patent Włoski: http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/lpgb9nj28i8odt3lk42cigbi74/PL82742B1.pdf ..... Przedmiotem wynalazku jest sposób enzymatycznego rozszczepiania laktozy zawartej w mleku i jego pochodnych, oraz mleko o mniejszej zawartości laktozy, wytworzone tym sposób. Hydrolizujący Enzym to β -D-galaktozydaza S3 http://www.dnagdansk.com/media/Products/Galaktozydaza%20S3_PL.pdf 2018-12-01 http://www.wbc.poznan.pl/Content/53852/index.pdf

https://pl.wikipedia.org/wiki/Operon_laktozowy Operon laktozowy reguluje stężenie enzymów odpowiedzialnych za rozkład laktozy. W warunkach nieobecności laktozy, system utrzymuje niski poziom enzymów, natomiast w obecności laktozy warunkuje szybki wzrost stężenia tych enzymów. Na operon laktozowy składają się geny struktury: lacZ, lacY, lacA. W kierunku 5' do tych genów znajduje się sekwencja zwana operatorem. 2018-12-01

Węglowodany - celuloza Pojedyncze jednostki glukozowe są połączone wiązaniami b - glikozydowymi i tworzą długi, nie rozgałęziony łańcuch polimeru. Celuloza jest białą masą o strukturze włóknistej, nierozpuszczalną w wodzie. Jest odporna na działanie większości czynników chemicznych. Naturalnie występuje w tkankach roślinnych, spełniając funkcję budulcowe. Otrzymuje się ją między innymi z włókien drewna, bawełny, słomy, konopi, lnu lub juty poprzez oddzielenie od innych składników. 2018-12-01

Węglowodany Rozdzielenie wykonuje się działając na węglowodanyna przykład tlenkiem siarki (IV) i wodorosiarczanem (IV) wapnia. Celulozę wykorzystuje się w przemyśle do produkcji papieru, tkanin oraz tworzyw sztucznych. Stanowi również bazę do wytwarzania farb, lakierów, klejów, bawełny strzelniczej i fibry. Jest stosowana w kosmetyce do zagęszczania kremów i innych wyrobów oraz w farmaceutyce do powlekania kapsułek i tabletek. 2018-12-01

Celuloza Celuloza jest nierozgałęzionym biopolimerem polisacharydem zbudowany liniowo z 3000–14 000 cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami β-1,4-glikozydowymi[4]. Łańcuchy te mają długość około siedmiu mikrometrów. Wiązanie β przyczynia się do utworzenia sztywnych, długich nitek, które układają się równolegle, tworząc micele połączone mostkami wodorowymi[5]. W czystej postaci celuloza jest białą, pozbawioną smaku i zapachu, nierozpuszczalną w wodzie substancją. Jej trawienie umożliwia grupa enzymów zwanych celulazami. 2018-12-01

Celuloza 2018-12-01

Celuloza Celulozę wykorzystuje się w przemyśle do produkcji papieru, tkanin oraz tworzyw sztucznych. Stanowi również bazę do wytwarzania farb, lakierów, klejów, bawełny strzelniczej i fibry. Jest stosowana w kosmetyce do zagęszczania kremów i innych wyrobów oraz w farmaceutyce do powlekania kapsułek i tabletek. 2018-12-01

skrobia Z kolei skrobia, która jest często potocznie nazywana krochmalem jest podobnie jak celuloza polisacharydem. Zbudowana jest z wielu, - powyżej 300, pierścieni glukozowych, które są połączone wiązaniami a - glikozydowymi. Skrobia składa się dwóch rodzajów łańcuchów polimerów: amylozy i amylopektyny. 2018-12-01

skrobia Skrobia jest białym, amorficznym proszkiem, który nie rozpuszcza się w zimnej wodzie oraz rozpuszczalnikach organicznych Naturalną funkcją skrobi jest magazynowanie glukozy, która stanowi materiał zapasowy roślin. Występuje w ziarnach zbóż, bulwach (np. ziemniak, batat, maniok), owocach, a także w łodygach i pniach roślin drzewiastych (np. sagowiec). 2018-12-01

skrobia Z kolei skrobia, która jest często potocznie nazywana krochmalem jest podobnie jak celuloza polisacharydem. Zbudowana jest z wielu, - powyżej 300, pierścieni glukozowych, które są połączone wiązaniami a - glikozydowymi. Skrobia składa się dwóch rodzajów łańcuchów polimerów: amylozy i amylopektyny. https://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia 2018-12-01

Następny wykład - Lipidy Pod koniec wykładu sprawdzian 2018-12-01

https://pl.wikipedia.org/wiki/Replikacja_DNA Zawartość skrobi w… http://destylacja.info/zawartosc-skrobi-w-wybranych-produktach/ http://nutritiondata.self.com/foods-000007000000000000000.html http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Organic/carb.html Zawartość węglowodanów http://plantsinaction.science.uq.edu.au/edition1/?q=content/2-4-1-starch-and-sucrose-degradation 2018-12-01 https://pl.wikipedia.org/wiki/Replikacja_DNA

Chityna Ze skorupek kryla (glukozoamina) •Wpływa korzystnie na proces gojenia się ran •Do ran oparzeniowych lub uszczelniania syntetycznych protez naczyniowych hitozan 2018-12-01 http://www.pslc.ws/macrog/kidsmac/starlose.htm

Podsumowanie właściwości sacharydów: Cukry proste i złożone charakteryzują się słodkim smakiem (najsłodsza jest fruktoza). Węglowodany pod wpływem temperatury rozkładają się na węgiel oraz wodę. Monocukry dobrze rozpuszczają się w wodzie, natomiast nie są rozpuszczalne w typowych substancjach organicznych. Monosacharydy są źródłem energii w organizmach żywych, ulegają spaleniu do tlenku węgla (IV) oraz wody. Cukry proste wykorzystywane są do wytwarzania alkoholi w procesie fermentacji, zachodzącej pod wpływem drożdży. Polisacharydy ulegają reakcji hydrolizy do monosacharydów….. 2018-12-01

fermentacja Jöns Jacob Berzelius wraz z Justusem Von Liebigiem dowiedli, że fermentacja jest procesem enzymatycznym []. http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja ,vhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Enzymy , Niektóre procesy produkcji związków organicznych z wykorzystaniem mikroorganizmów w biotechnologii określane są nazwa fermentacji pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. Przykładem jest fermentacja octowa, przebiegająca z dostępem tlenu. 2018-12-01

fermentacja fermentacja alkoholowa; fermentacja cytrynowa; fermentacja masłowa; fermentacja mlekowa; fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową"); fermentacja metanowa; fermentacja octowa (fermentacja tlenowa); fermentacja propionowa. 2018-12-01

Fermentacja - butanol biobutanol http://tchie.uni.opole.pl/ecoproc10b/KaminskiTomczakGorak_PECO10_2.pdf Acetone–butanol–ethanol fermentation https:// en.wikipedia.org/wiki/Acetone%E2%80%93butanol%E2%80%93ethanol_fermentation http://www.jbc.org/content/186/1/395.full.pdf http://aem.asm.org/content/45/3/1160.full.pdf http://archiwum.inig.pl/INST/nafta-gaz/nafta-gaz/Nafta-Gaz-2015-07-07.pdf http://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC242427/pdf/aem00172-0434.pdf Przykłady dla Biobutanolu lokalnie 1 2 3 4 5 2018-12-01