HISZPAŃSKIE PRZYSMAKI Projekt programu Erasmus+ realizowany od września 2017 do sierpnia 2018 Staże zawodowe uczniów i kadry odbyły się w Sewilli w lutym.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI
Advertisements

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Krajowe Centrum Europass.
Projekt Program wsparcia społeczno – zawodowego dla osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej w Sokółce współfinansowany jest ze środków Europejskiego.
EWALUACJA PROJEKTU „STAŻE ZAGRANICZNE DROGĄ DO SUKCESU ZAWODOWEGO” ZSP NR 1 W JAWORZNIE wrzesień 2011 – wrzesień 2012.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 3 w Katowicach Granada, 2013
PROJEKT AKTYWNY W SZKOLE –
Projekt jako element strategii doskonalenia nauczycieli Ewa Superczyńska Konferencja Doskonalenie nauczycieli powiatu wolsztyńskiego 14 listopada.
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
SPOTKANIE INFORMACYJNE 7 MAJA 2014
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
„Praktyki zagraniczne szansą dla uczniów Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Środków Europejskiego.
Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej w ramach projektów instytucjonalnych. Projekt jest finansowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał.
SEMINARIUM UPOWSZECHNIAJĄCE REZULTATY PROJEKTU „Praktyki w Hiszpanii - szansa dla uczniów rzemieślniczych szkół zawodowych z Tarnowa i Pilzna” Beata Rzepiela.
STAŻYŚCI NA JĘZYKACH SPOTKANIE INFORMACYJNE 13 PAŹDZIERNIKA 2014 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
WIADOMOŚCI – świadomie i celowo zdobyta i zapamiętana wiedza; UMIEJĘTNOŚCI – zdolność do wykonywania czynności (w tym zawodowych) w określonych warunkach.
„Droga ucznia do mistrza – staże zawodowe w Niemczech”
„Zasady współpracy w zakresie realizacji doradztwa zawodowego w mieście Białystok”
„Zostań architektem swojej przyszłości” Projekt Erasmus+
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
MOBILNOŚĆ SZKOLNEJ KADRY EDUKACYJNEJ… CZYLI JAK ZDOBYĆ „KASĘ” NA NAUKĘ W INNYCH KRAJACH… …I W JAKI SPOSÓB POZNAWAĆ INNE KULTURY NIE BĘDĄC ROCKEFELLEREM…
Projekt Leonardo da Vinci
Kłanino r. Gabriela Albertin – Koordynator Projektu
P ROGRAM : E RASMUS + A KCJA KLUCZOWA : M OBILNOŚĆ EDUKACYJNA A KCJA : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW T YP AKCJI : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH.
Znaczenie doradztwa zawodowego w nowej perspektywie finansowej Kraków, 27 marca 2015 r.
Projekt "Praktyki zagraniczne moją szansą na rozwój zawodowy" realizowany w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły.
Praktyki zagraniczne w Irlandii. Głównym celem naszego projektu jest: podniesienie umiejętności praktycznych zawodowych uczniów poprzez realizację praktyk.
Zagraniczna mobilność kadry edukacji szkolnej TYTUŁ: Kompetencje kluczowe w nauczaniu szkolnym nr umowy PL01-KA Projekt „Zagraniczna mobilność.
Raport z realizacji Miejskiego Planu Wsparcia w ramach projektu „Jeleniogórski system wsparcia placówek oświatowych” Konferencja dla dyrektorów szkół i.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Uczeń jako przyszły pracownik – mój przyszły zawód w Europie Mobilność uczniów w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+ w.
Praktyka zagraniczna – szkołą zdobywania nowych doświadczeń i szans na rynku pracy Plymouth, Wielka Brytania – –
Zaprezentuj swoje umiejętności w Europie! Kontakt Biuro Karier UAM ul. Zwierzyniecka 7c Poznań
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
TERMINATOR – ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA PROJEKT PROGRAMU ERASMUS+ MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA UCZNIÓW TARNÓW – SEVILLA – ERFURT PAŹDZIERNIK/
TERMINATOR – ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA PROJEKT PROGRAMU ERASMUS+ MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA UCZNIÓW TARNÓW – SEVILLA – ERFURT PAŹDZIERNIK/
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
TERMINATOR – ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA Projekt programu Erasmus+ realizowany od lipca 2014 do czerwca 2016 PROJEKT PROGRAMUTNÓW.
SZKOŁA PODSTAWOWA W CHARŁUPI MAŁEJ BENEFICJENT PROGRAMU ERASMUS+
ZESPÓŁ SZKÓŁ POWIATOWYCH IM.KS. ADAMA BARGIELSKIEGO W MYSZYŃCU ERASMUS+ HISZPANIA 2015.
Podstawowe informacje o projekcie Nazwa projektu: „Europejskie kompetencje i jakość kształcenia osób dorosłych w dobie globalizacji” Okres realizacji:
TERMINATOR 2– ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA PROJEKT PROGRAMU ERASMUS+ MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA UCZNIÓW TARNÓW – SEVILLA – ERFURT STYCZEŃ/
TERMINATOR 2 – ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA PROJEKT PROGRAMU ERASMUS+ MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA UCZNIÓW TARNÓW – SEWILLA – ERFURT STYCZEŃ/
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
PROJEKTY UNIJNE W ZESPOLE SZKÓŁ W GÓRZE
ROLA OPIEKUNA STAŻU Urszula Martyka-Wiecha
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
„Szczęście sprzyja odważnym”
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Europass.
Projekt „Mistrz w zawodzie- Meister im Beruf”
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
TERMINATOR 2 – ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA PROJEKT PROGRAMU ERASMUS+ MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA UCZNIÓW TARNÓW – SEWILLA – ERFURT STYCZEŃ/
TERMINATOR 2 – ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW TARNOWSKIEGO RZEMIOSŁA Projekt programu Erasmus+ realizowany od lipca 2016 do czerwca 2018 PROJEKT PROGRAMUTNÓW.
„Młodzi fachowcy na europejskim rynku pracy – rzemieślnicze staże w Hiszpanii” Projekt Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia.
Autor i koordynator Projektu Anna Polewczyk
Z UMIEJĘTNOŚCI JĘZYKOWYCH PO PRAKTYKACH ZAGRANICZNYCH W LIPSKU
Staże europejskie drogą do sukcesu
KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT
Projekt: JAK SKUTECZNIE I EFEKTYWNIE UCZYĆ DOROSŁYCH WE WSPÓŁCZESNEJ EUROPIE Nr projektu: PL01-KA mgr Elżbieta Tomaszewska – koordynator.
PRAKTYCZNA WYMIANA DOŚWIADCZEŃ
EFEKTY PROJEKTU „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”
„HOTELARZE Z WODZICZKI – EUROPEJSKI RYNEK PRACY NA WAS CZEKA”
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
„SEVILLA EXPERIMENTALO STAŻE RZEMIEŚLNICZE W HISZPANII” POWERVET PL01-KA Projekt realizowany w ramach Projektu Ponadnarodowa mobilność.
Zapis prezentacji:

HISZPAŃSKIE PRZYSMAKI Projekt programu Erasmus+ realizowany od września 2017 do sierpnia 2018 Staże zawodowe uczniów i kadry odbyły się w Sewilli w lutym 2018 PROJEKT PROGRAMUTNÓW – SEVILLA – ERFURT

REALIZATOR PROJEKTU konsorcjum Fundacji DELTA, Izby Rzemieślniczej w Tarnowie oraz Rzemieślniczych Szkół Branżowych I stopnia w Tarnowie i Pilźnie IZBA RZEMIEŚLNICZA W TARNOWIE PARTNER EM Training Agency Sewilla – Hiszpania

W PROJEKCIE 24 UCZNIÓW - odbyło staże zawodowe w lokalnych restauracjach i cukierniach Sewilli, - zapoznawało się z nowymi technologiami i regionalnymi recepturami, - poznawało trendy kuchni hiszpańskiej i andaluzyjskiej, - pogłębiło wiedzę o kulturze Andaluzji i zabytkach Sewilli.

W STAŻACH WZIĘŁO UDZIAŁ 12 OSÓB KADRY - nauczycieli prowadzących kształcenie zawodowe na kierunkach gastronomicznych, - pracodawców zatrudniających uczniów (kucharzy i cukierników), - osoby odpowiedzialne za proces kształcenia zawodowego w szkołach i Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie. - – ERFURT

PROJEKT PROGRAMUTNÓW – SEVILLA – ERFURT CELE EUROPEJSKIEJ ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA W PROJEKCIE Wzmocnienie konkurencyjności na krajowym i europejskim rynku pracy. Zwiększenie atrakcyjności kształcenia zawodowego i mobilności uczniów rzemieślniczych szkół. Zastosowanie nowych technologii w pracy.

PROJEKT PROGRAM UTNÓW – SEVILLA – ERFURT Projekt „Hiszpańskie przysmaki” realizowany był w formie zagranicznych mobilności w Sewilli. Uczestnicy wyjechali do Hiszpanii na staże zawodowe w okresie; Grupa 24 uczniów : od 17 lutego 2018 do 03 marca 2018 Grupa 12 osób kadry : od 17 lutego 2018 do

KADRA - Zapoznawała się z hiszpańskim systemem edukacji zawodowej. - Prowadziła obserwacje zajęć w lokalnych placówkach kształcenia zawodowego. - Odbyła szkolenia praktyczne w cukierniach i lokalach Sewilli – SEVILLA – ERFURT

PODSTAWOWE POJĘCIA CERTYFIKAT - potwierdzenie posiadania określonych kompetencji (wiadomości + umiejętności) EUROPASS MOBILNOŚĆ /Europass Mobility/ - dwujęzyczny dokument wydawany przez AN w Warszawie potwierdzający szkolenie zawodowe odbywane w innym kraju europejskim EUROPEJSKIE RAMY KWALIFIKACJI - unijny układ odniesienia umożliwiający porównywanie kwalifikacji (nabytych wiadomości + umiejętności ) uzyskiwanych w różnych krajach UE. W ERK wyróżniono 8 poziomów kwalifikacji, stażyści Hiszpańskich przysmaków osiągali 2 poziom.

PROJEKT PROGRAMUTNÓW – SEVILLA – ERFURT REKRUTACJA UCZESTNIKÓW DO PROJEKTU poprzedzona kampanią informacyjną o projekcie, ogłoszenia kierowane do uczniów ostatnich klas, spotkania informacyjne w szkołach, informacje na tablicach ogłoszeń, na stronach Izby Rzemieślniczej i szkół w Tarnowie i Pilźnie. PROCES REKRUTACJI OBEJMOWAŁ złożenie formularza aplikacyjnego, rozmowę kwalifikacyjną, akceptację wniosku przez Zespół Rekrutacyjny, utworzenie listy rezerwowej.

PROJEKT PROGRAMUTNÓW – SEVILLA – ERFURT OBOWIĄZKOWE ZAJĘCIA PRZYGOTOWUJĄCE konsultacje w języku angielskim 10 godzin, kurs języka hiszpańskiego od podstaw 30 godzin, przygotowanie psychologiczne 10 godzin, podstawy komunikacji międzykulturowej 8 godzin, przygotowanie pedagogiczne 4 godziny.

PROJEKT PROGRAMUTNÓW – SEVILLA – ERFURT ORGANIZACJA ZAKWATEROWANIA W SEWILLI Rezydencja Universitaria Fernando Villalon, Bormujos Sewilla Pokoje dwuosobowe wyposażone w funkcjonalną kuchnię i łazienkę. Bezpłatny dostęp do WIFI, możliwość korzystania z pralni, siłowni, sali tv. Wygodny dojazd autobusem do centrum miasta

FIRMY PRZYJMUJĄCE W SEVILLI Bar Antojo Seis Tapas Bar (Hotel Inglaterra) Guevara & Linch - Bar Viriato Confitería Ochoa Love Horno Artesano Merchant's Malt House Centro Ecológico Gaia (S. H. Gaia.-El Tornillo, S.L.) Restaurante La Raza Ambrosius El Perro Viejo S.L. Perro Chiko

EM Training Agency jest organizacją szkoleniową działającą w Sewilli, zajmuje się promocją i koordynacją projektów edukacyjnych i kulturowych w ramach unijnych programów. Wspiera firmy, władze lokalne, instytucje edukacyjne, organizacje pozarządowe z Andaluzji i Europy w przygotowaniu projektów międzynarodowych oraz umożliwieniu młodym osobom dostępu do informacji, doradztwa zawodowego oraz zapewnieniu im logistyki w organizacji praktyk i studiów w Andaluzji i innych krajach Europy. Organizacja prowadzi wstępne szkolenia i kursy języka hiszpańskiego - poziom dostosowywany do poziomu wyjściowego uczestników.

REZULTATY STAŻU „MIĘKKIE” podniesienie umiejętności zawodowych stażystów, podniesienie kompetencji organizacyjnych i społecznych, poznanie specyfiki zagranicznego rynku pracy, przygotowanie do pracy w środowisku wielokulturowym, dostosowania ofert edukacyjnych rzemieślniczych szkół w Tarnowie i Pilźnie do potrzeb europejskiego rynku pracy, wzrost mobilności uczniów.

REZULTATY STAŻU „TWARDE” KAŻDY Z UCZESTNIKÓW Przepracował średnio 70 godzin stażowych, Uczestniczył w 65 godz. kursów przygotowujących, Otrzymał 3 certyfikaty potwierdzające kwalifikacje; - Europass Mobilność, - Certyfikat wystawiony przez zagranicznego pracodawcę, - Dyplom ukończenia kursu przygotowującego, Zdobył umiejętność posługiwania się językiem hiszpańskim na poziomie komunikatywnym.

ZDOBYTE UMIEJĘTNOŚCI JĘZYKOWE Umiejętność porozumiewania się w języku hiszpańskim - rozumienie słuchania, czytania, wypowiedzi, pisanie: osiągnięty poziom A1 Opis poziomu A1 Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie i potrafi stosować podstawowe zwroty potoczne i wyrażenia dotyczące życia codziennego. Potrafi przedstawiać siebie i innych oraz formułować pytania z zakresu życia prywatnego, dotyczące miejsca, ludzi, których zna i rzeczy. Potrafi prowadzić prostą rozmowę, pod warunkiem, że rozmówca mówi wolno, zrozumiale i jest gotowy do pomocy.

Po zakończeniu staży wręczano Certyfikaty, przeprowadzano seminaria w Tarnowie i Pilźnie podsumowujące, mające na celu zachęcenie innych do uczestnictwa w programie, upowszechniano rezultaty projektów, promowane były mobilności europejskie a także uczestnicy zrealizowanych staży, na lokalnym rynku pracy.

PODSUMOWANIE OCZEKIWAŃ UCZESTNIKÓW PROJEKTU PRZED WYJAZDEM NA STAŻE DO SEWILLI Wszyscy uczestnicy projektu zdecydowanie liczyli na podniesienie umiejętności zawodowych i językowych. Wszyscy deklarowali swój udział w celu podwyższenia kwalifikacji zawodowych a połowa dodatkowo w celu zdobycia certyfikatu. Wysoko wypada ocena przygotowania językowo-kulturowego oraz psychologiczno-pedagogicznego. Część uczestników miała częściowe obawy związane z wyjazdem za granicę i czasowym oderwaniem od rodziny.

WYNIKI EWALUACJI BADAJĄCEJ POSTĘPY UCZESTNIKÓW ORAZ REALIZACJĘ CELÓW EDUKACYJNO-ZAWODOWYCH Diagnozowano opinie uczestników dotyczące takich zagadnień jak; nowe technologie i urządzenia, przygotowanie do europejskiego rynku pracy, warunki socjalne i nadzór, posługiwanie się językiem obcym, organizacja stażu, satysfakcja i zadowolenie.. Spotkania ewaluacyjne prowadzono w połowie i na zakończenie. Ocena nabytych kompetencji oraz zgodności rezultatów z zaplanowanymi celami edukacyjnymi, badanie opinii pracodawców. Diagnozując wyniki ankiet, opinie pracodawców, opiekunów, przedstawicieli partnera oraz rozmowy indywidualne należy bardzo wysoko oceniać staże, ich przebieg i efekty. Stażyści chwaleni byli za fachowość, zaangażowanie, uprzejmość a kilka osób otrzymało propozycje zatrudnienia po ukończeniu szkoły.

Chrzanowski Piotr Chrząszcz Natalia Czernecka Izabela Ćwikła Klaudia Dziedzic Julia Gąsior Arkadiusz Górka Faustyna Iwaniec Tomasz Kluzik Oliwia Knysz Ewa Łątka Daria Łątka Katarzyna Mróz Małgorzata Przybyło Dominika Psioda Magdalena Sadko Maria Skowron Tomasz Stojak Weronika Surdel Aleksandra Szela Magdalena Sztyler Rozalia Świerczek Izabela Wojtanowicz Magdalena Wojtuła Monika Lista uczestników staży w Sewilli – uczniów rzemieślniczych szkół w zawodzie kucharz i cukiernik

Bojdo Monika Bańbor Stanisław Bassara – Poprawa Barbara Bielaszka Maria Budzik Ewa Jarosz Agnieszka Jarosz Magdalena Kapłon Jacek Miazga Zbigniew Smołucha Anna Wajda Małgorzata Zaucha Renata Lista uczestników staży kadry w Sewilli – nauczycieli, pracodawców zatrudniającym uczniów oraz osób odpowiedzialnych za kształcenie zawodowe w Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie

NA FACEBOOKU PRZEZ CAŁY CZAS PROWADZONA BYŁA NA BIEŻĄCO STRONA „ Projekt Erasmus+ Spanish delicacies”

UTWORZONO NA FACEBOOK ZAMKNIĘTĄ GRUPĘ WSPIERAJĄCĄ TO BYŁ ŚWIETNY SPOSÓB NA KOMUNIKACJĘ POMIĘDZY UCZESTNIKAMI

INFORMACJE NA TEMAT PROJEKTU HISZPAŃSKIE PRZYSMAKI NA BIEŻĄCO PODAWANE BYŁY NA STRONIE IZBY RZEMIEŚLNICZEJ ORAZ BRANŻOWYCH SZKÓŁ W TARNOWIE I PILŹNIE