SZKOLENIE 2018 DLA PRACOWNIKÓW BEZ DOSTĘPU DO INTERNETU — PODRĘCZNIK PROWADZĄCEGO Różnorodność i równe traktowanie: przewodnik „krok po kroku” Bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt Przestępstwa finansowe Ochrona danych osobowych
Szanowny kierowniku/instruktorze Szanowny kierowniku/instruktorze! Wykorzystaj niniejszą prezentację do przeprowadzenia wymaganego w 2018 r. szkolenia dla pracowników bez dostępu do Internetu. Notatki u dołu każdego slajdu stanowią elementy wypowiedzi. Wydrukuj te slajdy wraz z notatkami i wykorzystaj je jako wskazówki. Aby lepiej odpowiadać na pytania uczestników, przed rozpoczęciem szkolenia sugerujemy ukończenie szkoleń online z tych tematów i przejrzenie poniższej prezentacji oraz notatek. Jeżeli masz pytania dotyczące przebiegu szkolenia, zapoznaj się z instrukcjami dla prowadzącego, które znajdziesz w sekcji Manager Tools (Narzędzia kierownika) na stronie CourseMill lub wyślij wiadomość e-mail ze swoim pytaniem na adres trainingsummary@adm.com. Mamy nadzieję, że szkolenie będzie owocne! Zespół ds. nauki i rozwoju
Przygotowanie sali — lista pozycji do przygotowania Wydrukuj tę prezentację wraz z uwagami i wykorzystaj je jako wskazówki. Wydrukuj instrukcje dla prowadzącego — dokument ten znajdziesz w sekcji Manager Tools (Narzędzia kierownika) na stronie CourseMill. Dokument ten zawiera również listę obecności oraz wyjaśnienia dotyczące sposobu zatwierdzenia ukończenia szkolenia przez danego uczestnika na stronie CourseMill. Zapisz niniejszą prezentację na pulpicie komputera używanego do przeprowadzenia szkolenia, aby móc wyświetlać filmy bez konieczności ich buforowania. Sprawdź, czy slajdy są wyraźnie widoczne dla wszystkich uczestników. Upewnij się, że w sali znajduje się wystarczająca liczba krzeseł i stół, na którym można położyć materiały. Upewnij się, że w pomieszczeniu jest flipchart lub tablica suchościeralna i markery. Przećwicz prezentację, wykorzystując elementy wypowiedzi i slajdy. Zmierz swój czas. Uwaga: hiperłącza działają tylko w widoku pokazu slajdów. Jeśli wolisz je wycinać i wklejać, poniżej podaliśmy także adresy internetowe. https://learningcenter.adm.com/admint/home.html
Omówienie szkolenia Szkolenie powinno potrwać około 50 minut. Skrócona wersja szkoleń online skupia się na kwestiach ważnych dla pracowników, którzy nie mają dostępu do Internetu, i spełnia wymagania szkoleniowe przewidziane na 2018 r. Gdy pracownicy będą wchodzić, dopilnuj, aby czytelnie wpisali się na listę obecności. I. Wprowadzenie i cele szkolenia (ok. 1 min) II. Różnorodność i równe traktowanie: przewodnik „krok po kroku” (ok. 20 min) III. Bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt (ok. 20 min) Przestępstwa finansowe (ok. 5 min) Ochrona danych osobowych (ok. 5 min)
WITAJCIE! Proszę czytelnie się podpisać na liście obecności imieniem i nazwiskiem, aby zaliczyć szkolenie. Szkolenia wymagane w 2018 r. Rozpocznij tutaj: Wyświetl ten slajd, gdy pracownicy będą wchodzić do sali. Punkty do omówienia: Witajcie! Przed rozpoczęciem podam kilka informacji porządkowych. Pamiętajcie, aby podpisać się na liście obecności imieniem i nazwiskiem, podając ponadto numer pracownika. W ten sposób otrzymacie zaliczenie szkolenia. Dzisiejsze spotkanie pozwala spełnić wymagania dotyczące szkoleń na rok 2018. Potrwa ono około 50 min. A zatem zaczynamy.
Szkolenie wymagane w 2018 roku obejmuje następujące tematy: Różnorodność i równe traktowanie Bezpie- czeństwo żywności i żywności dla zwierząt Przestępstwa finansowe Ochrona danych osobowych Punkty do omówienia: Firma ADM zobowiązuje się do zachowania najwyższych norm moralnych i zasad etycznego postępowania w każdych okolicznościach. Co roku zwracamy uwagę na potencjalne problemy w miejscu pracy i szkolimy pracowników, aby odpowiednio na nie reagowali. Szkolenie potrwa około 45 minut, a jego celem jest zapoznanie was z prostymi działaniami, jakie należy podejmować, aby wspierać równe traktowanie w pracy i zrozumieć swoją rolę w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt. Dowiecie się również, w jaki sposób firma ADM przeciwdziała oszustwom i chroni Wasze dane osobowe. [PRZEJDŹ DO NASTĘPNEGO SLAJDU]
Różnorodność i równe traktowanie Bezpie- czeństwo żywności i żywności dla zwierząt Przestępstwa finansowe Ochrona danych osobowych Punkty do omówienia: Najpierw omówimy kwestie związane z różnorodnością i równym traktowaniem. [PRZEJDŹ DO NASTĘPNEGO SLAJDU]
Różnorodność i równe traktowanie to priorytety firmy ADM. Podczas omawiania tego modułu: poznacie odpowiednie techniki pozwalające na co dzień promować równe traktowanie w pracy dowiecie się, jakie umiejętności należy wykorzystywać, aby ułatwić nawiązywanie interakcji w miejscu pracy zidentyfikujecie działania, jakie możecie podejmować, aby wszyscy pracownicy firmy czuli się równo traktowani i angażowani w wykonywane zadania Punkty do omówienia: Wszyscy cenimy sobie różnorodność. Szeroki zakres doświadczeń i stylu myślenia pracowników to dla firmy ADM skarbnica wiedzy, z której można czerpać, mierząc się z rozmaitymi wyzwaniami. Jeżeli miejsce pracy nie będzie zachęcało do równego traktowania wszystkich pracowników, niezależnie od różnorodności ich doświadczeń, nie będziemy mogli z tej wiedzy skorzystać. Właśnie dlatego różnorodność i równe traktowanie są priorytetem dla firmy ADM. [Przeczytaj treść slajdu]
Różnorodność i równe traktowanie Obejrzyjcie ten film i omówcie działania, jakie możecie podjąć, aby wspierać równe traktowanie w pracy. عربى български Português Français-Canada 中文 Čeština Deutsch English Español Français हिन्दी Bahasa Indonesia 日本語 मराठी Nederlands Polski Română русский Slovenčina Türk Українська Punkty do omówienia: Kliknij film w wersji językowej odpowiedniej dla swojego zespołu. Pamiętaj, że hiperłącza działają tylko w widoku pokazu slajdów, w trybie prezentera. Obejrzyjcie ten film i zastanówcie się, jakie działania możecie podjąć, aby wszyscy poczuli się równo traktowani i angażowani w realizowane zadań. Poproś współpracowników o podzielenie się swoimi pomysłami. Możesz zapisać je na flipcharcie lub tablicy i odnieść się do nich później, aby podkreślić znaczenie tych działań.
Sprawdzenie wiedzy: prawda czy fałsz Niewielkie gesty wyrażające sympatię sprawiają, że dana osoba czuje się bardziej związana z zespołem — nawet powitanie mijającego Cię współpracownika może sprawić, że poczuje się on równo traktowany. Prawda Badacze spekulują, że podejrzliwość w stosunku do obcych może być naturalnym ludzkim instynktem. Nękanie i dyskryminacja są nieuczciwymi praktykami, które utrudniają niektórym osobom zdobycie, wykonywanie i utrzymanie swojej pracy — w wielu przypadkach praktyki te są również niezgodne z prawem. Przeczytaj wszystkie pytania uczestnikom szkolenia i poproś, by krzyknęli, czy w ich mniemaniu jest to prawda czy fałsz. Kliknij, aby zobaczyć odpowiedź.
Sprawdzenie wiedzy: wybierz najlepszą odpowiedź Jeśli nie czujesz się częścią grupy, co mogłoby Ci pomóc to zmienić? Powinienem/powinnam być bardziej otwarty/-a w stosunku do innych osób, unikać brania wszystkiego do siebie, obrażania się. Powinienem/powinnam współpracować wyłącznie z osobami podobnymi do mnie, by czuć się bardziej komfortowo. Powinienem/powinnam być otwarty/-a na nowe sposoby realizowania różnych zadań oraz punkt widzenia innych osób. Odpowiedzi A i C opisują zachowanie ułatwiające nawiązywanie więzi ze współpracownikami. D Które z poniższych zachowań może pomóc nowym osobom stać się częścią Twojego zespołu? Śmianie się z nich, gdy zadają „głupie” pytania — w ten sposób wiele się nauczą. Przedstawienie ich osobom z innych działów lub zespołów mogących dostarczać im informacje lub zasoby. Porozmawianie z nimi o sporcie lub hobby podczas przerwy. Odpowiedzi B i C opisują działania, które mogą pomóc nowym osobom poczuć się częścią zespołu. Przeczytaj wszystkie pytania uczestnikom szkolenia i poproś, by krzyknęli, która odpowiedź, ich zdaniem, jest prawidłowa. Kliknij, aby zobaczyć odpowiedź.
Dyskusja: Co możesz zrobić, by budować mocniejsze relacje? Poznaj WSZYSTKICH członków swojego zespołu. Witaj się ze wszystkimi członkami zespołu i zaoferuj im pomoc. Poznaj ich styl pracy, doświadczenie, punkty wspólne i różnice. Zabieraj głos, gdy dostrzeżesz zachowanie wykluczające innych. Pokaż, że szanujesz i cenisz wszystkich członków swojego zespołu. Punkty do omówienia: Zastanówcie się, ile tak naprawdę wiecie o ludziach ze swojego zespołu. Poproś współpracowników o podzielenie się swoimi pomysłami na budowanie lepszych relacji. Następnie kliknij, aby wyświetlić niektóre odpowiedzi.
Masz prawo do miejsca pracy wolnego od nękania Jeśli będziesz świadkiem lub ofiarą nękania, pamiętaj o możliwości skontaktowania się z: Twoim kierownikiem lub przełożonym działem kadr zespołem ds. zgodności z przepisami (compliance@adm.com) infolinią ADM Way Helpline (www.theadmwayhelpline.com) związkami zawodowymi, radą pracowniczą Punkty do omówienia: Porozmawiaj z kierownikiem lub przełożonym, jeżeli będziesz świadkiem lub ofiarą prześladowania. Możesz również zająć się tym sam(a), w stosownych przypadkach. Jeżeli prześladowanie nastąpiło z udziałem Twojego bezpośredniego przełożonego, zgłoś się do lokalnego działu kadr, zespołu ds. zgodności z przepisami lub skorzystaj z infolinii ADM Way Hotline. W niektórych oddziałach firmy będą do dyspozycji również przedstawiciele pracowników (związki zawodowe, rady pracownicze itd.). (Uwaga: możesz podać imiona konkretnych współpracowników, do których można się zwrócić w przypadku Twojej lokalizacji).
Różnorodność i równe traktowanie Bezpie- czeństwo żywności i żywności dla zwierząt Przestępstwa finansowe Ochrona danych osobowych Punkty do omówienia: Kolejny temat, którym się zajmiemy, to bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt
Znaczenie bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Podczas omawiania tego modułu poznacie i zrozumiecie: zobowiązanie firmy ADM w kwestii zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt oraz dlaczego ma to znaczenie przepisy, które regulują nasze procesy i protokoły oraz sposób, w jaki struktura zarządzania firmy ADM pomaga w ich utrzymaniu sposoby wpływania na bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt przez współpracowników z kim należy się skontaktować w przypadku pytań lub aby zgłosić problem Punkty do omówienia: [Przeczytaj treść slajdu]
Wiadomość od naszego prezesa, Juana Luciano „Wyznaczanie standardów jakości i bezpieczeństwa ma zasadnicze znaczenie dla realizacji dążeń firmy ADM do zdobycia pozycji głównego dostawcy składników żywności i żywności dla zwierząt. W dążeniach tych bardzo ważną rolę odgrywają odpowiednie systemy, procesy i procedury, ale najważniejsi są ludzie, którzy każdego dnia nadzorują wszystkie te programy oraz standardy i nimi zarządzają. Uczestnicząc w dzisiejszym szkoleniu, możecie pokazać, że rozumiecie znaczenie i potrzebę dążenia do perfekcji w kwestii jakości, bezpieczeństwa i integralności składników żywności oraz żywności dla zwierząt w naszym portfolio. Cieszy mnie wasze zaangażowanie. Dziękuję za wszystko, co robicie, aby firma ADM cieszyła się opinią zaufanego partnera dla klientów, którzy zaopatrują świat w żywność”. [Przeczytaj treść slajdu]
Dlaczego bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt ma znaczenie Obejrzyjcie film, w którym Bill Manley, wiceprezydent ds. jakości i bezpieczeństwa żywności, wyjaśnia, dlaczego ma to znaczenie. عربى български Português Français-Canada 中文 Čeština Deutsch English Español Français हिन्दी Bahasa Indonesia 日本語 ಕನ್ನಡ मराठी Nederlands Polski Română русский Slovenčina Türk Українська Punkty do omówienia: Kliknij film w wersji językowej odpowiedniej dla swojego zespołu. Pamiętaj, że hiperłącza działają tylko w widoku pokazu slajdów, w trybie prezentera. Obejrzyjcie wypowiedź Billa Manleya dotyczącą znaczenia bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt. Pomyślcie o swojej pracy: w jaki sposób wpływacie na bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt? Poproś współpracowników o podzielenie się swoimi pomysłami. Możesz zapisać je na flipcharcie lub tablicy i odnieść się do nich później, aby podkreślić znaczenie tych działań.
Obecnie preferowanym terminem jest „żywność” dla zwierząt To, czym karmione są zwierzęta, w znacznym stopniu wpływa na jakość produktów, które jemy i których używamy. Zmiana nazewnictwa z „paszy” na „żywność” podkreśla ciągłe dążenie do zrównania żywności i pasz w kontekście istotności standardów bezpieczeństwa. Przypomina to rolnikom hodującym zwierzęta, producentom, przetwórcom itp., aby podchodzili do kwestii jakości i praktyk związanych z bezpieczeństwem żywności dla zwierząt z taką samą starannością, z jaką postępowaliby w przypadku tradycyjnych produktów i składników żywności dla ludzi. [Przeczytaj treść slajdu]
Bezpieczeństwo i ochronę swoich procesów i produktów Firma ADM angażuje się w działania na rzecz bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Oznacza to, że firma ADM gwarantuje: Bezpieczeństwo i ochronę swoich procesów i produktów Zgodność z wymogami prawnymi opracowanymi w celu ochrony światowych zapasów żywności Zgodność wszystkich zakładów ADM z amerykańskimi przepisami federalnymi, stanowymi, lokalnymi, okręgowymi oraz prawami plemiennymi w zakresie bezpieczeństwa, jak również przepisami innymi niż federalne dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i przepisami, a także przepisami obowiązującymi poza terytorium USA [Przeczytaj treść slajdu]
Dlaczego bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt ma znaczenie Potencjalne konsekwencje nieprzestrzegania standardów bezpieczeństwa żywności Nieprzestrzeganie standardów bezpieczeństwa żywności może niekorzystnie wpływać na zdrowie ludzi i zwierząt spożywających nasze produkty. FDA definiuje ognisko choroby jako sytuację, w której co najmniej dwoje ludzi lub zwierząt zapada na chorobę wywołaną tą samą zanieczyszczoną żywnością (lub napojem). Skutki nieprzestrzegania standardów bezpieczeństwa żywności są uzależnione od potencjalnego poziomu zagrożenia wywołanego taką chorobą. Potencjalna choroba może mieścić się w zakresie od mało prawdopodobnej przy nieprzestrzeganiu standardów bezpieczeństwa niskiego stopnia do bardzo poważnej choroby, a nawet śmierci, w przypadku nieprzestrzegania standardów bezpieczeństwa żywności wysokiego stopnia. Kategoria III Kategoria II Kategoria I Dotkliwość Najmniejsza Największa Poziom (lub kategoria) nieprzestrzegania standardów bezpieczeństwa żywności [Przeczytaj treść slajdu]
2008-09 Peanut Corporation of America: zatrucie salmonellą Nieprzestrzeganie standardów bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt może mieć konsekwencje prawne i spowodować utratę reputacji, co wiąże się z dużymi kosztami 2008-09 Peanut Corporation of America: zatrucie salmonellą 9 osób zmarło i co najmniej 714 zachorowało (z czego połowę stanowiły dzieci) Zakrojone na najszerszą skalę wycofanie produktu z rynku w dziejach amerykańskiej historii obejmujące ponad 3900 produktów i ponad 200 firm Georgia Peanut Commission oszacowała przybliżone koszty w wysokości co najmniej 1 mld USD Właściciel/prezes firmy PCA w 2014 roku został uznany za winnego popełnienia 67 przestępstw federalnych, a w 2016 został skazany na 28 lat więzienia Były kierownik ds. kontroli jakości został także skazany za utrudnianie pracy wymiaru sprawiedliwości [Przeczytaj treść slajdu]
Bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt wzmacnia też relacje firmy ADM z klientami Przestrzeganie tych standardów to szansa dla firmy ADM na wzmocnienie programów dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt jako wartości dodanej dla klientów. Działania firmy ADM w kwestii bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt sprawiają, że nasi klienci oraz klienci końcowi mają pewność co do jakości i bezpieczeństwa naszych produktów. [Przeczytaj treść slajdu]
Zasięg zobowiązania firmy ADM Kontroli Bezpieczeństwa Żywności Agencja Kanadyjska W ADM przestrzegamy wszystkich przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt wymaganych przez organy rządowe, bez względu na miejsce prowadzenia przez nas działalności. Punkty do omówienia: Ta mapa nie obejmuje wszystkich organów rządowych, ale w pewien sposób obrazuje liczbę organów oraz przepisów, które firma ADM musi uwzględniać w swojej codziennej działalności. Takie organy rządowe realizują wspólny cel, jakim jest ochrona zdrowia publicznego przed skutkami nieprzestrzegania standardów higieny żywności, poprzez tworzenie przepisów dotyczących higieny żywności i wykorzystania zgodnie z przeznaczeniem.
Ponieważ. . . oba rodzaje żywności mają wpływ na konsumentów! Przepisy dotyczące higieny żywności i żywności dla zwierząt obejmują wiele obszarów i pobudzają rozwój naszych protokołów Bezpieczeństwo żywności Bezpieczeństwo żywności dla zwierząt Dobre praktyki wytwarzania HACCP lub kontrole prewencyjne Globalna Inicjatywa na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (ang. Global Food Safety Initiative, GFSI) Kontrole łańcucha dostaw Transport sanitarny Celowe zanieczyszczanie żywności, oszustwa dotyczące żywności (np. terroryzm) Dobre praktyki wytwarzania HACCP lub kontrole prewencyjne Transport sanitarny Oszustwa dotyczące żywności dla zwierząt Kiedyś więcej uwagi poświęcano żywności dla ludzi, ale teraz równie dużo uwagi poświęca się żywności dla zwierząt. [Przeczytaj treść slajdu] Ponieważ. . . oba rodzaje żywności mają wpływ na konsumentów!
Stosowanie zasad w praktyce: przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Zbadajmy scenariusz dotyczący HACCP Operator w zakładzie zauważa, że czujnik nie działa prawidłowo. Operator zleca przeprowadzenie prac serwisowych w celu jak najszybszej naprawy sondy. Gdy sonda dotarła, pracownik wykonujący prace konserwacyjne zobaczył oznaczenie „CCP” na obudowie sondy. Po zapytaniu operatora o znaczenie CCP (ang. Critical Control Point, krytyczny punkt kontroli) pracownicy serwisowi otrzymują polecenie, aby po prostu zmienić sondę. Robią to, nie wiedząc, że należy zarejestrować wartość zadaną uszkodzonej sondy przed jej usunięciem i przenieść tę wartość do nowej sondy. Czy mamy powody do obaw? Podajcie argumenty za i przeciw. Tak. Wszelkie szczególne oznaczenia umieszczone na sprzęcie muszą być zrozumiane przed rozpoczęciem każdej czynności konserwacyjnej. W tym przypadku „CCP” oznacza „krytyczny punkt kontroli” (ang. Critical Control Point) i jego celem jest uchronienie składnika przed szkodliwymi drobnoustrojami. Prawidłowe działanie nowej sondy, a przez to tego CCP, zależy od zgodności wartości zadanej z wartością zadaną sondy działającej nieprawidłowo. Przeczytaj scenariusz i poproś współpracowników, aby odpowiedzieli na pytanie, zanim klikniesz slajd w celu wyświetlenia odpowiedzi.
Stosowanie zasad w praktyce: przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Zakład ma problemy z kontrolowaniem obecności niepożądanych mikroorganizmów w procesie produkcji. Zakład wytwarza oczyszczone składniki spożywcze oraz, jako produkt uboczny, składniki żywności dla zwierząt. Personel zakładu zidentyfikował dostawcę, który twierdzi, że jego dodatek jest zatwierdzony do stosowania jako składnik żywności. Po usłyszeniu tej informacji kierownik zakładu zatwierdza zakup. Dodatek zostaje dostarczony następnego dnia i zostaje natychmiast dodany do procesu produkcji. Czy mamy powody do obaw? Podajcie argumenty za i przeciw. Tak. Istnieją odrębne wymagania w przypadku żywności dla ludzi i żywności dla zwierząt. I jeśli coś jest zatwierdzone w pierwszym przypadku, to nie znaczy, że jest również zatwierdzone w drugim. Należy koniecznie sprawdzić u kierownika ds. zapewniania jakości, czy produkt może być używany jako żywność. Osoba na tym stanowisku może udzielić wskazówek lub podpowiedzieć, z jakiego wewnętrznego źródła skorzystać, aby uzyskać pomoc. Przeczytaj scenariusz i poproś współpracowników, aby odpowiedzieli na pytanie, zanim klikniesz slajd w celu wyświetlenia odpowiedzi.
Stosowanie zasad w praktyce: przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Kolega zamawiający pojemniki z plastikowymi wkładkami do przechowywania określonego typu produktów żywnościowych znalazł tańszą opcję w lokalnym katalogu i zdecydował się z niej skorzystać. Rozmiar pojemników jest taki sam, ale rodzaj plastiku, z jakiego są wykonane, jest inny niż ten obecnie używany. Czy mamy powody do obaw? Podajcie argumenty za i przeciw. Tak. Jeśli rodzaj plastiku nie jest zatwierdzony do kontaktu z żywnością, produkt będzie uznany za zanieczyszczony. Ważne jest, aby zamawiać pojemniki tylko u zatwierdzonych dostawców, którzy oferują plastikowe elementy zatwierdzone do kontaktu z żywnością. Przeczytaj scenariusz i poproś współpracowników, aby odpowiedzieli na pytanie, zanim klikniesz slajd w celu wyświetlenia odpowiedzi.
Struktura zarządzania ADM ma na celu wspierać i nadzorować nasze wysiłki w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt. Na poziomie przedsiębiorstwa ADM zapewnia bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt poprzez: Ustalanie zasad, procedur i wytycznych Szkolenia dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt, nadzór w kwestii zgodności z przepisami oraz konsultacje z ekspertami Przeprowadzanie wewnętrznych kontroli bezpieczeństwa żywności w zakładach ADM i u dostawców o krytycznym znaczeniu dla ADM Nadzorowanie pulpitu zintegrowanego zarządzania ryzykiem (Integrated Risk Management) i śledzenie danych pomiarowych w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt [Przeczytaj slajd lub poproś współpracowników, aby sami przeczytali jego treść. Możesz również wybrać jedną z osób do odczytania slajdu.]
Struktura zarządzania ADM ma na celu wspierać i nadzorować nasze wysiłki w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt. Na poziomie oddziału ADM zapewnia bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt poprzez: Nadzorowanie procesów opracowywania i wdrażania planów dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt w zakładach Ustanowienie standardów oddziałowych w zakresie procedur działania i programów kontroli wewnętrznej Prowadzenie codziennych czynności z zakresu zarządzania programami zapewnienia jakości i kontroli jakości Działanie w charakterze kluczowego łącznika między przedsiębiorstwem a zakładem w celu wzmocnienia zgodności zasad i procedur z lokalnymi wytycznymi [Przeczytaj slajd lub poproś współpracowników, aby sami przeczytali jego treść. Możesz również wybrać jedną z osób do odczytania slajdu.]
Struktura zarządzania ADM ma na celu wspierać i nadzorować nasze wysiłki w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt. Na szczeblu zakładu ADM zapewnia bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt poprzez: Udział w rozwoju planu bezpieczeństwa żywności w zakładzie Realizację planu bezpieczeństwa żywności w zakładzie Przeprowadzanie programów zapewnienia jakości i kontroli jakości Ostatnie działanie ADM Pierwszy kontakt klienta [Przeczytaj slajd lub poproś współpracowników, aby sami przeczytali jego treść. Możesz również wybrać jedną z osób do odczytania slajdu.]
Stosowanie zasad w praktyce: przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Przeanalizujmy kilka scenariuszy z obszaru handlowej działalności naszej firmy. Handlowiec pracuje z klientem, który jest zainteresowany dostosowaniem do swoich potrzeb określonego produktu spożywczego i wprowadzeniem go do sprzedaży. Handlowiec pamięta, że produkt żywnościowy dla zwierząt został dostosowany w podobny sposób i na tej podstawie zapewnia klienta, że będzie on mógł dostosować produkt spożywczy do własnych potrzeb i wprowadzić go do sprzedaży. Czy mamy powody do obaw? Podajcie argumenty za i przeciw. Tak. Istnieją odrębne wymagania w przypadku żywności dla ludzi i żywności dla zwierząt. I jeśli coś jest zatwierdzone w pierwszym przypadku, to nie znaczy, że jest również zatwierdzone w drugim. Należy koniecznie sprawdzić u kierownika ds. zapewniania jakości, czy produkt może być używany jako żywność. Osoba na tym stanowisku może udzielić wskazówek lub podpowiedzieć, z jakiego wewnętrznego źródła skorzystać, aby uzyskać pomoc. Przeczytaj scenariusz i poproś współpracowników, aby odpowiedzieli na pytanie, zanim klikniesz slajd w celu wyświetlenia odpowiedzi.
Stosowanie zasad w praktyce: przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Pracownik został poproszony o wydanie produktu z magazynu. Podczas sprawdzania listy magazynowej zauważa, że produkt ten został wstrzymany, ale powód wstrzymania nie był wyjaśniony. Produkt został wydany i przygotowany do dostawy. Czy mamy powody do obaw? Podajcie argumenty za i przeciw. Tak. Produkty mogą zostać wstrzymane z powodu wystąpienia problemu, który można usunąć, a następnie ponownie wprowadzić produkty do sprzedaży. W tym przypadku pracownik powinien wstrzymać produkt i dopytać, w jaki sposób ten produkt może być ponownie wprowadzony do obrotu. Ponadto pracownik, który wprowadzał wstrzymany produkt na listę magazynową, powinien podać więcej informacji na temat wstrzymania. Przeczytaj scenariusz i poproś współpracowników, aby odpowiedzieli na pytanie, zanim klikniesz slajd w celu wyświetlenia odpowiedzi.
Stosowanie zasad w praktyce: przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt Przeanalizujmy scenariusz z obszaru działalności transportowej naszej firmy. Wagon towarowy był gotowy do załadunku. Pracownik zauważył pozostałości produktu na podłodze wagonu. Trzeba było się spieszyć, więc kontynuował załadunek produktów zgodnie z harmonogramem, bez sprawdzenia wymagań przed załadunkiem. Czy mamy powody do obaw? Podajcie argumenty za i przeciw. Tak. Niektóre produkty nie mogą mieć kontaktu z innymi produktami, które były wcześniej załadowane do kontenera. Wymagania przed załadunkiem określają, czy należy wymyć wagon lub innego rodzaju kontener przed załadowaniem nowego produktu. Zaniedbanie w kwestii tych wymagań może spowodować skażenie. Przeczytaj scenariusz i poproś współpracowników, aby odpowiedzieli na pytanie, zanim klikniesz slajd w celu wyświetlenia odpowiedzi.
Dyskusja: w jaki sposób zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywności dla zwierząt wpływa na osoby i zwierzęta domowe, o które się troszczysz? Poproś współpracowników, aby podzielili się informacją o osobach i zwierzętach, na których im zależy. Dlaczego bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt jest dla nich ważne? Możesz zapisać ich odpowiedzi na flipcharcie lub na tablicy. Po zakończeniu szkolenia możesz się do tego odnieść, aby zachować ten temat w pamięci.
Dyskusja: w jaki sposób sam(a) wpływasz na bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt w swojej pracy? Poproś współpracowników, by określili, w jaki sposób wpływają na bezpieczeństwo żywności i żywności dla zwierząt. Być może trzeba będzie uzupełnić pewne informacje lub pomóc niektórym osobom w dostrzeżeniu związków pomiędzy tym, co robią na co dzień, a bezpieczeństwem żywności/żywności dla zwierząt. Możesz zapisać ich odpowiedzi na flipcharcie lub na tablicy. Po zakończeniu szkolenia możesz się do tego odnieść, aby zachować ten temat w pamięci.
Pamiętaj: wykorzystuj zasoby i zabieraj głos Firma ADM posiada specjalne zasoby kadrowe w celu zapewniania punktów kontrolnych na każdym etapie łańcucha dostaw żywności i żywności dla zwierząt. Możesz skontaktować się z kierownikiem ds. jakości, aby uzyskać poradę lub odpowiedź na pytanie. Zabieraj głos W przypadku stwierdzenia lub podejrzenia naruszenia zasad, procedur lub obowiązujących przepisów prawa zgłoś sprawę do: kierownika lub kierownika ds. jakości jeśli to konieczne, skorzystaj z ADM Way Helpline Drobne problemy, jeśli zostaną zgłoszone, pomagają chronić firmę ADM przed koniecznością wycofywania produktów oraz dużymi kosztami. [Przeczytaj treść slajdu]
Różnorodność i równe traktowanie Bezpie- czeństwo żywności i żywności dla zwierząt Przestępstwa finansowe Ochrona danych osobowych Punkty do omówienia: Teraz porozmawiamy o przestępstwach finansowych.
Czy wiesz, że…? Przestępstwa finansowe generują straty milionów dolarów rocznie dla firm na całym świecie. Dotyczy to zarówno firm, jak i osób prywatnych, ponieważ ma wpływ na ceny towarów i usług w krajach, w których przestępczość finansowa jest powszechna. [Przeczytaj treść slajdu]
Kierujemy się uczciwością we wszystkim, co robimy My, jako firma ADM, jesteśmy dumni z naszej reputacji partnera kierującego się uczciwością i etyką we wszystkich kontaktach biznesowych z klientami, dostawcami i pracownikami. [Przeczytaj treść slajdu]
Warto wiedzieć Zapobieganie przestępstwom finansowym jest wspólnym celem całej naszej firmy we wszystkich obszarach działalności. Wprowadzamy wewnętrzne kontrole, zasady i procedury mające chronić naszą organizację przed przestępczością finansową. Zawyżanie wydatków, podawanie nieprawdziwych informacji dotyczących kosztów sprzedaży, nierzetelne prowadzenie księgowości — to przykłady oszustwa. [Przeczytaj treść slajdu]
Co może skłaniać waszych współpracowników do popełniania oszustw? Potrzebują pieniędzy… Być może ich sytuacja życiowa się zmieniła i mają problemy z opłacaniem rachunków. Wykorzystują okazję… Być może istnieje luka w procedurze lub zdają sobie sprawę, że mają dostęp do kont lub systemów pozwalających na nieuczciwe pozyskiwanie funduszy. Czują się usprawiedliwieni… Są w stanie uzasadnić lub usprawiedliwić swoje nielegalne działania — być może mają o coś żal do firmy (np. o brak podwyżki). Przyjmują, że „wszyscy to robią”. Działaj uczciwie, sumiennie przestrzegaj zasad i procedur Poproś współpracowników o podzielenie się swoimi pomysłami, a następnie kliknij, aby wyświetlić niektóre odpowiedzi.
Zgłaszaj nieuczciwe zachowania Jeśli coś widzisz, zgłoś to. Skontaktuj się z: Twoim kierownikiem lub przełożonym działem kadr zespołem ds. zgodności z przepisami (compliance@adm.com) infolinią ADM Way Helpline (www.theadmwayhelpline.com) [Przeczytaj slajd] Podaj imiona konkretnych osób, do których można się zwrócić w przypadku Twojej lokalizacji.
Różnorodność i równe traktowanie Bezpie- czeństwo żywności i żywności dla zwierząt Przestępstwa finansowe Ochrona danych osobowych Ostatnim tematem, który dzisiaj omówimy, jest ochrona danych osobowych
W dzisiejszych czasach ochrona danych osobowych ma większe znaczenie niż wcześniej Jak myślicie, z czego to wynika? Osoby prywatne udostępniają swoje dane osobowe w zakresie większym niż kiedykolwiek wcześniej Media społecznościowe oraz serwisy internetowe rozpowszechniają dane osobowe Technologia umożliwiła rozmaitym firmom wykorzystywanie danych osobowych na niespotykaną dotąd skalę Zagadnienia związane z bezpieczeństwem cybernetycznym i naruszeniem bezpieczeństwa danych A konsekwencje zaniedbań w zakresie ochrony danych są poważniejsze. Wiele krajów zaostrzyło przepisy dotyczące ochrony danych — obejmują one wyższe grzywny i dotkliwsze kary za ich nieprzestrzeganie. Poproś współpracowników o podzielenie się swoimi pomysłami, a następnie kliknij, aby wyświetlić niektóre odpowiedzi.
Podejmowane są rozmaite działania na rzecz ochrony danych, pojawiają się nowe przepisy. Unia Europejska sformułowała zasady ochrony danych osobowych, a inne kraje idą w jej ślady. Każda firma ma obowiązek chronić przechowywane przez siebie dane osobowe, w tym dane klientów, współpracowników i dostawców. Ochrona danych osobowych to nie tylko kwestia etyki, ale także obowiązek przestrzegania dotyczących jej przepisów. Firma ADM podchodzi do tych kwestii bardzo poważnie. [Przeczytaj treść slajdu]
Każda osoba ma prawo wiedzieć, w jaki sposób wykorzystywane są jej dane. Gdy gromadzimy dane osobowe — klientów, dostawców, pracowników — musimy poinformować ich o tym: jaka organizacja będzie zarządzać ich danymi w jaki sposób zamierzamy wykorzystać ich dane komu zamierzamy udostępnić lub przekazać ich dane jak długo będziemy przechowywać ich dane Musimy również poinformować ich, że mają prawo do: uzyskania dostępu do swoich danych zmiany lub usunięcia swoich danych zapewnienia możliwości przenoszenia danych, co oznacza, że ich dane nie mogą być przechowywane lub zablokowane w systemie lub aplikacji złożenia skargi do organu zajmującego się ochroną danych [Przeczytaj treść slajdu]
Wszyscy mamy do czynienia z danymi Dbaj o bezpieczeństwo komputera. Publikując dane lub wysyłając je w wiadomościach e-mail, postępuj zgodnie z wytycznymi. Chroń dane, rozmawiając z drugą osobą bezpośrednio lub przez telefon. Zgłaszaj swojemu kierownikowi, działowi ds. zgodności lub na infolinię ADM Way wszelkie przypadki naruszenia danych. [Przeczytaj treść slajdu]
PYTANIA? Punkty do omówienia: Czy ktoś ma jakieś pytania? Podsumowanie: Dzisiejsze szkolenie dobiegło końca. Dziękuję za uwagę i zaangażowanie. Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania lub wątpliwości, skontaktujcie się ze mną, swoim kierownikiem lub działem kadr. Życzę Wam miłej reszty dnia. Jeśli nie wpisaliście się na listę po wejściu na salę, zróbcie to teraz. [KONIEC]
Przypomnienia dla prowadzącego Należy przechowywać listy obecności w swoim miejscu pracy. Są one często sprawdzane podczas audytu wewnętrznego. Aby potwierdzić zaliczenie szkolenia przez jego uczestników, musisz przesłać raport ukończenia na stronę CourseMill. Instrukcje oraz plik .CSV, który będziesz musiał wykorzystać, można znaleźć w instrukcjach dla prowadzącego, w sekcji Manager Tools (Narzędzia kierownika) na stronie CourseMill: https://learningcenter.adm.com/admint/home.html W razie pytań prosimy o kontakt pod adresem e-mail trainingsummary@adm.com Dziękujemy za zadbanie o to, by cały zespół firmy ADM ukończył szkolenie w 100%!