Drinki bezalkoholowe (mocktaile)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sole w kuchni.
Advertisements

Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Czyli chemiczne dodatki do żywności.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
ŚREDNIOWIECZE A DZISIEJSZE CZASY. PODZIAŁ NA GRUPY SPOŁECZNE KIEDYŚ DZISIAJ -chłopi -bezdomni -mieszczanie/rzemieślnicy -normalni ludzie -szlachta/duchowni.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
KWASY Justyna Loryś.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
18 kwietnia 2016 (poniedziałek) Część humanistyczna 19 kwietnia 2016 (wtorek) Część matematyczno – przyrodnicza 20 kwietnia 2016 (środa) Język obcy nowożytny.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Nigdy nie zjeżdżamy na sankach w pobliżu dróg!!!
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
RZUTY WOLNE Szkolenie kandydatów na sędziów KURS 2011 Wydział Sędziowski Łódzki Związek Piłki Nożnej Opracował: Tomasz Radkiewicz.
II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „HandY” Healthy and Yummy Tomaszów Mazowiecki.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
„Na lipę” Autor wiersza: Jan Kochanowski Autorzy prezentacji: Łukasz Skierkowski i Witold Danisz.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
A RT C AFFE ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNYCH IM. KAROLA ADAMIECKIEGO W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Komunikacją nazywamy dział gospodarki zajmujący się przemieszczaniem w przestrzeni ludzi i ich wytworów. Jest więc to typ aktywności ludzkiej służący „skracaniu”
Op racowanie Bernarda Kowalska Spotkanie z pszczelarzem.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Napoje mające na celu uzupełnienie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Wykorzystywanie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „PRZERWA NA SOK” z I Liceum Ogólnokształcącego im. Generała Józefa Bema w Ostrołęce maj 2016r.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Autor: Julia Prochowska
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica
Przechowywanie żywności
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
SKO W NASZEJ SZKOLE Szkolna Kasa Oszczędności
Aperol Aperol to znany na całym świecie aperitif o unikalnym słodko – gorzkim smaku Jest połączeniem wyciągu z kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i.
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
1.
VI LO im. Juliusza Słowackiego w kielcach
1.
- Czyli drinki bezalkoholowe …
SZKOLNE MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „ŁASUCH”
WYJAZD W TEREN r. - Nowy Tomyśl.
Zbiórka elektroodpadów 30 stycznia 2019r. Przedszkole nr 56 w Gdyni
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
Sweet Waffles Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr. 1 w Wejherowie
VI LO im. Juliusza Słowackiego w kielcach
Tytuł prezentacji lorem ipsum lorem ipsum lorem ipsum lorem ipsum
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Drinki bezalkoholowe (mocktaile)

Mocktaile to inaczej drinki bezalkoholowe, otrzymywane są z wody pitnej nasyconej lub nienasyconej dwutlenkiem węgla z dodatkiem lub bez dodatków, środków słodzących oraz substancji smakowo zapachowych, tj: -soki owocowe -esencje spożywcze -barwniki -aromaty naturalne

Drinki bezalkoholowe są przyrządzane na podstawie owoców, soków owocowych oraz mleka słodkiego, kwaśnego lub śmietanki. Można je również przyrządzać z dodatkiem jaj, lodów, czekolady, coca-coli itp.

Serwowanie napojów bezalkoholowych Napoje te podaje się w wysokich szklankach z dodatkiem lodu konsumpcyjnego Podaje się na ozdobnej serwetce Kiedy jest przybranie, którego nie można zjeść należy podać dodatkowo talerzyk na odpadki Szkło stawia się z prawej strony konsumenta i nie wolno go dotykać w miejscu, gdzie styka się ono z ustami Kieliszki chwyta się za nóżki, a szklanki za dno Szkło dekoracją kierujemy w stronę gości, jeżeli ma uchwyt to kierujemy w prawą stronę

Garnirowanie koktajli Dekorowanie koktajli to bardzo kluczowy element sztuki barmańskiej. Dzięki temu koktajle będą się o wiele lepiej prezentować i smakować. Istnieje kilka głównych sposobów garnirowania drinków np : -Wisienki koktailowe (maraska) -Oliwki -Limonki i cytryny -Pomarańcze -Bita śmietana