Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
Mocktaile to inaczej drinki bezalkoholowe, otrzymywane są z wody pitnej nasyconej lub nienasyconej dwutlenkiem węgla z dodatkiem lub bez dodatków, środków słodzących oraz substancji smakowo zapachowych, tj: -soki owocowe -esencje spożywcze -barwniki -aromaty naturalne
Drinki bezalkoholowe są przyrządzane na podstawie owoców, soków owocowych oraz mleka słodkiego, kwaśnego lub śmietanki. Można je również przyrządzać z dodatkiem jaj, lodów, czekolady, coca-coli itp.
Serwowanie napojów bezalkoholowych Napoje te podaje się w wysokich szklankach z dodatkiem lodu konsumpcyjnego Podaje się na ozdobnej serwetce Kiedy jest przybranie, którego nie można zjeść należy podać dodatkowo talerzyk na odpadki Szkło stawia się z prawej strony konsumenta i nie wolno go dotykać w miejscu, gdzie styka się ono z ustami Kieliszki chwyta się za nóżki, a szklanki za dno Szkło dekoracją kierujemy w stronę gości, jeżeli ma uchwyt to kierujemy w prawą stronę
Garnirowanie koktajli Dekorowanie koktajli to bardzo kluczowy element sztuki barmańskiej. Dzięki temu koktajle będą się o wiele lepiej prezentować i smakować. Istnieje kilka głównych sposobów garnirowania drinków np : -Wisienki koktailowe (maraska) -Oliwki -Limonki i cytryny -Pomarańcze -Bita śmietana