Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Kuchnia Angielska- sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę) stanowiące podstawę tzw. Sunday roast. Innymi charakterystycznymi daniami są : ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).
Przykładowe Potrawy kuchni Angielskiej :Beef Wellington (wołowina Wellington)- polędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim.
Trifle- deser w postaci przełożonych warstwami ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców (Custard –inaczej sos angielski. Słodki sos używany jako dodatek do deserów, przyrządzany na bazie mleka i żółtek).
Pork pie - mięso wieprzowe zapiekane w cieście.
Full English breakfast- tradycyjne śniadanie angielskie, w którego skład najczęściej wchodzą smażony bekon, jajko sadzone lub jajecznica, kiełbaski, fasolka oraz tosty.
Sunday Roast -tradycyjne danie obiadowe, składające się z porcji pieczonego mięsa (najczęściej wołowiny, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny lub kurczaka) podanej z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, zestawem gotowanych warzyw, często z dodatkiem Yorkshire pudding oraz sosu (np. miętowego lub jabłkowego) (Yorkshire pudding- pieczona potrawa z ciasta z mleka, mąki i jajek).
Fish and chips- smażona ryba (zwykle dorsz lub łupacz) z porcją frytek, często podawane na wynos.
Kuchnia Szkocka- Szkockie produkty żywnościowe - wspaniałe mięso, ryby i dziczyzna, duży wybór wyrobów mleczarskich, najlepsze owoce w całej Europie oraz przyprawiające o zawrót głowy tradycyjne wypieki - zostały powtórnie docenione dopiero niedawno. Szkocka kuchnia znana jest z shortbread (maślane pieczywo chrupkie), kidney pie (zapiekanka z nerek) oraz haggis (owczy żołądek napełniony mieszaniną złożoną z posiekanych owczych podrobów (serce, płuca i wątroba), płatków owsianych, cebuli i przypraw, zaszyty i ugotowany. Kuchnia szkocka charakteryzuje się sporą ilością potraw zawierających owies.
Przykłady Potraw szkockich: Haggis- To nic innego jak danie wykonane z owczych podrobów, czyli wątroby, serc, płuc i tym podobnych rzeczy, a jego podstawowym składnikiem jest żołądek.
Black Pudding- Jego podstawowymi składnikami są bowiem łój i krew barania. Jak w prawie w każdym daniu i w tym kuchnia szkocka dołącza odrobinę owsianki, cebuli i zioła.
Jajka po szkocku- Najpierw są one gotowane na twardo, po to, aby zostać potem zawinięte w mąkę i mielone mięso z przyprawami. Następnie wysmarowywane są pianą ubitą z białek po to, aby obtoczyć całość w okruszkach z ciemnego chleba. Tak przygotowany specyfik smaży się w głębokim oleju na patelni przez pięć minut.
Carnachan -pudding owsiany składający się z mąki owsianej, malin, bitej śmietany i whisky.
Kuchnia Irlandzka -Typowe dla kuchni irlandzkiej są potrawy przygotowywane z ziemniaków, mleka i jego przetworów (jak masło), warzyw i mięsa oraz produkty zbożowe z owsa i pszenicy. Obecny sposób odżywania się Irlandczyków nie odbiega od powszechnej w Europie kuchni międzynarodowej, a w miastach popularne są restauracje etniczne. Kuchnia domowa w dalszym ciągu w większości opiera się na codziennie przygotowywanych potrawach ze świeżych produktów.
Przykłady potraw Irlandzkich: Irish stew (gulasz) Przykłady potraw Irlandzkich: Irish stew (gulasz). - W skład tradycyjnego gulaszu irlandzkiego wchodzi baranina lub cielęcina oraz ziemniaki, marchew, cebula i pietruszka.
Barmbrack(słodki chleb)-chleb z dodatkiem rodzynek popularny w Irlandii w okresie Halloween. Jest on słodszy niż zwykły chleb, ale nie tak słodki jak ciasto. Słodkiego smaku dodają rodzynki. Barmbrack podaje się zwykle z herbatą
Coddle-Potrawa składa się z warstwy gotowanych parówek wieprzowych i tłustego bekonu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami i cebulą w wywarze z plastrów bekonu i kiełbasek. Przyprawami są przeważnie sól, pieprz i pietruszka.
Irish coffee - kawa po Irlandzku z bitą śmietaną, wanilią, whisky, brązowego cukru i świeżo parzonej kawy.
Tradycyjne napoje Anglii, Szkocji i Irlandii Tradycyjne napoje Anglii, Szkocji i Irlandii. Herbata z mlekiem, Whisky z lodem
Najsłynniejsi Kucharze w Wielkiej Brytanii : Gordon Ramsay
Tak zwani „Kudłaci kucharze”
Jamie Oliver
Prezentację wykonały: Agnieszka Giza , Anna Mrugała i Kamila Suszek Dziękujemy za uwagę.