Kuchnie w Wielkiej Brytanii.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Meals in Great Britain.
Wielka Brytania kuchnia i muzyka
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Czego unikać by zdrowo się odżywiać?
Ogólnie o kuchni Brytyjskiej
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Projekt PONAD PODZIAŁAMI ( BEyond diSTances )
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Is a traditional Irish dish mainly consisting of mashed potatoes with cabbage. (To tradycyjne Irlandzkie danie składające się z tłuczonych ziemniaków.
Kuchnia Wietnamska.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
WIELKA BRYTANIA.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
LODÓWKI.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
SZKOCJA. Z kim graniczy Szkocja od południa? a)z Anglią b)z Francją c)z Walią.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
Legenda litwińskich potraw
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Potrawy w Polsce 1.
 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnie w Wielkiej Brytanii.

Kuchnia Angielska- sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę) stanowiące podstawę tzw. Sunday roast. Innymi charakterystycznymi daniami są : ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).

Przykładowe Potrawy kuchni Angielskiej :Beef Wellington (wołowina Wellington)- polędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim.

Trifle- deser w postaci przełożonych warstwami ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców (Custard –inaczej sos angielski. Słodki sos używany jako dodatek do deserów, przyrządzany na bazie mleka i żółtek).

Pork pie - mięso wieprzowe zapiekane w cieście.

Full English breakfast- tradycyjne śniadanie angielskie, w którego skład najczęściej wchodzą smażony bekon, jajko sadzone lub jajecznica, kiełbaski, fasolka oraz tosty.

Sunday Roast -tradycyjne danie obiadowe, składające się z porcji pieczonego mięsa (najczęściej wołowiny, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny lub kurczaka) podanej z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, zestawem gotowanych warzyw, często z dodatkiem Yorkshire pudding oraz sosu (np. miętowego lub jabłkowego) (Yorkshire pudding- pieczona potrawa z ciasta z mleka, mąki i jajek).

Fish and chips- smażona ryba (zwykle dorsz lub łupacz) z porcją frytek, często podawane na wynos.

Kuchnia Szkocka- Szkockie produkty żywnościowe - wspaniałe mięso, ryby i dziczyzna, duży wybór wyrobów mleczarskich, najlepsze owoce w całej Europie oraz przyprawiające o zawrót głowy tradycyjne wypieki - zostały powtórnie docenione dopiero niedawno. Szkocka kuchnia znana jest z shortbread (maślane pieczywo chrupkie), kidney pie (zapiekanka z nerek) oraz haggis (owczy żołądek napełniony mieszaniną złożoną z posiekanych owczych podrobów (serce, płuca i wątroba), płatków owsianych, cebuli i przypraw, zaszyty i ugotowany. Kuchnia szkocka charakteryzuje się sporą ilością potraw zawierających owies.

Przykłady Potraw szkockich: Haggis- To nic innego jak danie wykonane z owczych podrobów, czyli wątroby, serc, płuc i tym podobnych rzeczy, a jego podstawowym składnikiem jest żołądek.

Black Pudding- Jego podstawowymi składnikami są bowiem łój i krew barania. Jak w prawie w każdym daniu i w tym kuchnia szkocka dołącza odrobinę owsianki, cebuli i zioła.

Jajka po szkocku- Najpierw są one gotowane na twardo, po to, aby zostać potem zawinięte w mąkę i mielone mięso z przyprawami. Następnie wysmarowywane są pianą ubitą z białek po to, aby obtoczyć całość w okruszkach z ciemnego chleba. Tak przygotowany specyfik smaży się w głębokim oleju na patelni przez pięć minut.

Carnachan -pudding owsiany składający się z mąki owsianej, malin, bitej śmietany i whisky.

Kuchnia Irlandzka -Typowe dla kuchni irlandzkiej są potrawy przygotowywane z ziemniaków, mleka i jego przetworów (jak masło), warzyw i mięsa oraz produkty zbożowe z owsa i pszenicy. Obecny sposób odżywania się Irlandczyków nie odbiega od powszechnej w Europie kuchni międzynarodowej, a w miastach popularne są restauracje etniczne. Kuchnia domowa w dalszym ciągu w większości opiera się na codziennie przygotowywanych potrawach ze świeżych produktów.

Przykłady potraw Irlandzkich: Irish stew (gulasz) Przykłady potraw Irlandzkich: Irish stew (gulasz). - W skład tradycyjnego gulaszu irlandzkiego wchodzi baranina lub cielęcina oraz ziemniaki, marchew, cebula i pietruszka.

Barmbrack(słodki chleb)-chleb z dodatkiem rodzynek popularny w Irlandii w okresie Halloween. Jest on słodszy niż zwykły chleb, ale nie tak słodki jak ciasto. Słodkiego smaku dodają rodzynki. Barmbrack podaje się zwykle z herbatą

Coddle-Potrawa składa się z warstwy gotowanych parówek wieprzowych i tłustego bekonu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami i cebulą w wywarze z plastrów bekonu i kiełbasek. Przyprawami są przeważnie sól, pieprz i pietruszka.

Irish coffee - kawa po Irlandzku z bitą śmietaną, wanilią, whisky, brązowego cukru i świeżo parzonej kawy.

Tradycyjne napoje Anglii, Szkocji i Irlandii Tradycyjne napoje Anglii, Szkocji i Irlandii. Herbata z mlekiem, Whisky z lodem

Najsłynniejsi Kucharze w Wielkiej Brytanii : Gordon Ramsay

Tak zwani „Kudłaci kucharze”

Jamie Oliver

Prezentację wykonały: Agnieszka Giza , Anna Mrugała i Kamila Suszek Dziękujemy za uwagę.