Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii Ignacy Gawłowski
Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka żółtek (około 14 żółtek) 1 kostka masła 5 dag drożdży 3-3,5 szklanki mąki smalec i olej do smażenia cukier puder potrzebny do zrobienia lukru
Tak wyglądają moje składniki:
Wykonanie: Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wrośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko podgrzewać (nie gotować) z masłem i cukrem. Pozostawić chwilę, aby przestygło.
Rozpuszczam mleko, masło, cukier
Wykonanie cd... Żółtka rozkręcać w misce i dodawać wyrośnięte drożdże oraz przestudzony rozczyn mleka z masłem, cukrem i mąkę. Wyrabiać ciasto pałką lub ręką, tak żeby odchodziło od miski. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować pączki.
Rozkręcam żółtka z rozczynem i mąką
Wykonanie cd – to naprawdę ciężka praca i strasznie gorąco… Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do chwili zarumienienia. Odsączone z tłuszczu pączki otoczyć w cukrze pudrze lub polukrować.
I już się smażą pączki…
Pączki gotowe – zaczynamy jeść
Prababcia podobno mówiła: Wartość kaloryczna, lepiej nie liczyć! Tylko jeść, uśmiechać się i oblizywać lukier!
Smacznego - życzy Ignacy!