Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Przygotuj następujące składniki: zakwas - najlepiej z piekarni :-) 1kg mąki pszennej 1 szklanka odrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki słonecznika lub dyni 3 szklanki wody 1 łyżka soli 1/6 kostki drożdży 3 łyżki octu 1 łyżka miodu od Dziadzia z Przemyśla
Etap I: przygotowanie zakwasu Pomoc młodszej siostry jest konieczna :-)
Etap I: przygotowanie zakwasu Zakwas + 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału + 1 szklanka wody – wszystko zamieszać i pozostawić na 12 godzin…
Etap I: przygotowanie zakwasu Nowy zakwas przygotowany do rośnięcia wygląda trochę jak masa z piasku i wody:)
Etap I: przygotowanie zakwasu Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe, spokojne miejsce i cierpliwie czekamy...
Etap II: przygotowanie ciasta Mieszamy 1/6 kostki drożdży z łyżką miodu i octem
Etap II: przygotowanie ciasta Dodajemy do zakwasu i mieszamy.....
Etap II: przygotowanie ciasta Dodajemy resztę składników: mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, otręby pszenne, ziarno słonecznika, itd.,-czyli samo zdrowie!!!!
Etap II: przygotowanie ciasta Tak to wygląda przed wymieszaniem:)
Etap II: przygotowanie ciasta A teraz trzeba to wszystko wymieszać!Najlepsza zabawa właśnie się zaczyna!
Etap II: przygotowanie ciasta Może połaskotać?
Etap II: przygotowanie ciasta Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Etap II: przygotowanie ciasta Odstawiamy blaszki w ciepłe miejsce. My wykorzystujemy kaloryfer (jeśli jeszcze jest sezon grzewczy:)) i czekamy aż...
Etap II: przygotowanie ciasta wyrośnie…
Etap III: pieczenie Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 150oC i pieczemy przez 15 minut, a później ustawiamy termometr na 170oC i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 10 minut…
Etap IV: podziwianie i smakowanie Tak wygląda upieczony chlebek. Szkoda, że nie możecie poczuć jak pachnie:( Trzeba się spieszyć bo za chwilkę już zniknie w naszych brzuszkach!
Etap IV: podziwianie i smakowanie Jeszcze ostatnie spojrzenie...ummm mniamm....
To naprawdę nie jest trudne.. spróbujcie sami. Życzymy Wam smacznego! Ola, Weronika, Agnieszka i Wojtek Hawajscy