Hawajskie pieczenie polskiego chleba

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Groch z kapustą i grzybami
Działania profilaktyczne prowadzone pod kierunkiem pani Iwony Fabisiak oraz pani Jolanty Banasik.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie r.
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
WIEM,CO JEM !.
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM „ŚNIADANIE DAJE MOC”
Doświadczenie z atramentem
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Legenda litwińskich potraw
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
W KUCHNI r..
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Hawajskie pieczenie polskiego chleba

Przygotuj następujące składniki: zakwas - najlepiej z piekarni :-) 1kg mąki pszennej 1 szklanka odrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki słonecznika lub dyni 3 szklanki wody 1 łyżka soli 1/6 kostki drożdży 3 łyżki octu 1 łyżka miodu od Dziadzia z Przemyśla

Etap I: przygotowanie zakwasu Pomoc młodszej siostry jest konieczna :-)

Etap I: przygotowanie zakwasu Zakwas + 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału + 1 szklanka wody – wszystko zamieszać i pozostawić na 12 godzin…

Etap I: przygotowanie zakwasu Nowy zakwas przygotowany do rośnięcia wygląda trochę jak masa z piasku i wody:)

Etap I: przygotowanie zakwasu Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe, spokojne miejsce i cierpliwie czekamy...

Etap II: przygotowanie ciasta Mieszamy 1/6 kostki drożdży z łyżką miodu i octem

Etap II: przygotowanie ciasta Dodajemy do zakwasu i mieszamy.....

Etap II: przygotowanie ciasta Dodajemy resztę składników: mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, otręby pszenne, ziarno słonecznika, itd.,-czyli samo zdrowie!!!!

Etap II: przygotowanie ciasta Tak to wygląda przed wymieszaniem:)

Etap II: przygotowanie ciasta A teraz trzeba to wszystko wymieszać!Najlepsza zabawa właśnie się zaczyna!

Etap II: przygotowanie ciasta Może połaskotać?

Etap II: przygotowanie ciasta Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek.

Etap II: przygotowanie ciasta Odstawiamy blaszki w ciepłe miejsce. My wykorzystujemy kaloryfer (jeśli jeszcze jest sezon grzewczy:)) i czekamy aż...

Etap II: przygotowanie ciasta wyrośnie…

Etap III: pieczenie Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 150oC i pieczemy przez 15 minut, a  później ustawiamy termometr na 170oC i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 10 minut…

Etap IV: podziwianie i smakowanie Tak wygląda upieczony chlebek. Szkoda, że nie możecie poczuć jak pachnie:( Trzeba się spieszyć bo za chwilkę już zniknie w naszych brzuszkach!

Etap IV: podziwianie i smakowanie Jeszcze ostatnie spojrzenie...ummm mniamm....

To naprawdę nie jest trudne.. spróbujcie sami. Życzymy Wam smacznego! Ola, Weronika, Agnieszka i Wojtek Hawajscy