JAK CZYTAĆ I ROZUMIEĆ SPRAWOZDANIA Z ANALIZ Opracowanie przez Clausa Steffen / CCT
Grubość, EN 12625-3 • Próbka umieszczana jest pomiędzy dwoma powierzchniami testującymi wyznaczony obszar obu powierzchni: 10cm²) • Powierzchnia górna opuszcza się z wyznaczoną prędkością – 2mm/sek oraz ciśnieniem - 2kPa
Grubość, EN 12625-3 Grubość pojedynczej warstwy = pomiar grubości pojedynczej warstwy papieru bazowego Grubość pojedynczego listka = pomiar grubości listka produktu końcowego Grubość 12 warstw zwoika = grubość 12 pojedynczych warstw/listków podzielona przez 12 Wynik to: µm ( 1,000 µm = 1 mm ) średnia co najmniej 3 pomiarów) Czym jest Grubość? Oddaje wrażenia dotykowe Im grubszy jest dany produkt tym mniej w nim listków i metrów przy takiej samej wadze Ręczniki papierowe są “pulchne” a duże rolki do dozowników – Jumbo role są ciasno nawinięte
Wytrzymałość na rozciąganie i wydłużenie, EN 12625-4 Wycinana jest próbka papieru o szerokości 50mm i 100mm długości swobodnej – nie naciągniętej (ręczniki papierowe: 50mm długości swobodnej) Próbka jest umieszczana pomiędzy dwoma klamrami Maszyna zaczyna ciągnąć próbkę z wyznaczoną prędkością 50mm/min
Wytrzymałość na rozciąganie i wydłużenie, EN 12625-4 Wytrzymałość na rozerwanie i wydłużenie mierzone są przy zerwaniu Wynik to: N/m / 1 warstwę lub jeden listek (2,3 warstwy) (wytrzymałość jest przeliczana na 1 metr szerokości) (średnia, z co najmniej 3 pomiarów) MD = kierunek podłużny CD = kierunek poprzeczny) kierunek zerwanie
Wytrzymałość na rozciąganie i wydłużenie, EN 12625-4 Wynik wydłużania to: % wydłużenie jest zazwyczaj odnotowywane w MD = kierunek podłużny wydłużenie przy zerwaniu = stosunek wzrostu długości (wydłużenie) testowanej próbki w momencie, kiedy maksymalna siła rozciągania jest osiągnięta podczas próby rozciągania, do długości próbki przed testem wydłużenie odzwierciedla grubość papieru (wysokie parametry wydłużania to wysoka « pulchność ») kierunek zerwanie
Wytrzymałość na rozciąganie na mokro, EN 12625-5 Taka sama procedura i wymiary próbek jak przy badaniu wytrzymałości na sucho Różnica: Próbki muszą być przygotowywane przed próbą przez ok. 10 min w temp. 105°C. Ma to na celu stworzenie procesu starzenia. Specjalna klamra typu FINCH lub podobny przyrząd jest potrzebny do zamaczania próbki przez 15 sekund. Następnie maszyna zaczyna rozciągać próbkę w sposób omówiony wcześniej. Pojemnik z wodą Klamra typu FINCH
Wytrzymałość na rozciąganie na mokro, EN 12625-5 Wytrzymałość na rozciąganie na mokro przy zerwaniu jest mierzona Wynik to: N/m / 1 warstwę lub jeden listek (2,3 warstwy) (wytrzymałość jest przeliczana na 1 metr szerokości) (średnia z co najmniej 3 pomiarów) MD = kierunek podłużny CD = kierunek poprzeczny Wytrzymałość na mokro odzwierciedla miękkość. (Im wyższy wynik pomiaru tym niższa miękkość) Pojemnik z wodą Klamra typu FINCH
Gramatura, EN 12625-6 Próbka o danej powierzchni jest wycinana (idealna to 100cm², wycięta przebijakiem) Gramatura mierzona jest bardzo dokładną wagą Wynik dzielony jest przez ilość warstw, dzielony przez powierzchnię w m²
Gramatura, EN 12625-6 Wynik to: g/m² (średnia z co najmniej 3 pomiarów)
Białość / białość (jasność), EN 12625-7 Próbka co najmniej 10 warstw, średnica >34mm Określone światło oświetla powierzchnię próbki a światło odbijające się jest mierzone. Dzięki specjalnym filtrom ultrafiolet UV jest eliminowany ze światła
Białość / białość (jasność), EN 12625-7 Białość: odzwierciedla jasność bez zawartości ultrafioletu (UV) Białość (jasność): odzwierciedla jasność z zawartością ultrafioletu (UV) Światło ultrafioletowe pozwala ustalić fluorescencję Fluorescencja: różnica pomiędzy białością a białością (jasnością) im wyższa zawartość naturalnych lub dodawanych rozjaśniaczy optycznych OBA tym wyższa fluorescencja. Wartości do 0,5% są widziane jako naturalna fluorescencja produktu. Masa włóknista pierwotna > 80 Makulatura biurowa < 80 Makulatura pozyskana z gospodarstw domowych < 70
Wchłanianie wody (metoda koszykowa) EN 12625-8 automatyzacja tej metody przez Rolfa Brömme / Karlsruhe podczas CCT 2001 standardowe urządzenie we wszystkich zakładach MT od 2003
Wchłanianie wody, EN 12625-8 Wielkość próbki: 76 mm szerokości , wada dokładnie 5 gramów, Krok 1: Próbka jest owijana wokół luźnej rolki i umieszczana w koszyku ponad pojemnikiem z wodą
Wchłanianie wody, EN 12625-8 Krok 2: Po rozpoczęciu procesu skala ustawiona jest na zero Krok 3: Próbka zostaje zamoczona w wodzie za pomocą elektrycznego urządzenia na 30 sekund (prędkość: 800 mm/min)
Wchłanianie wody, EN 12625-8 Krok 4: Próbka jest wyciągana z wody za pomocą tego samego urządzenia elektrycznego (prędkość: 800 mm/min) • Krok 5: Po 60 sekundach wchlonięta woda jest warzona
Wchłanianie wody, EN 12625-8 Wyniki to: - Wchłanianie wody w % i wchłanianie wody w g/5g (średnia z co najmniej 3 pomiarów) Z powyższego można wyliczyć następujące dane: - Wchłanianie wody w g/m2 - Wydajność wchłaniania / listek -- Wydajność wchłaniania / zwoik
Prędkość wchłaniania, EDANA 150.4-99 Oryginalna metoda z przemysłu nie-tkackich zoptymalizowana przez CCT 2002 Rozmiar próbki: 100cm², 60 warstw (20 x 3-warstwowy wyrób 30 x 2-warstwowy wyrób...)
Prędkość wchłaniania, EDANA 150.4-99 Główne części urządzenia: stoper lejek dla płynu testującego (10ml 0.9% roztwór chlorku sodowego) zastawka elektromagnetyczna (wewnątrz) styki elektryczne
Prędkość wchłaniania, EDANA 150.4-99 10 ml testowanego płynu umieszczane jest w lejku • 60 warstw produktu umieszczane jest pod urządzeniem Po rozpoczęciu testu, zawór elektromagnetyczny otwiera się, testowany płyn staje się przewodnikiem pomiędzy stykami elektrycznymi, w tym momencie stoper jest uruchamiany
Prędkość wchłaniania, EDANA 150.4-99 Styki elektryczne rejestrują moment, kiedy testowany płyn jest całkowicie wchłonięty wtedy stoper zatrzymuje się ponownie Wynik to: sekundy / 10ml / 60 warstw (średnia z co najmniej 3 pomiarów)
Zawartość pozostałości ligniny Lignina jest naturalnym składnikiem drewna, który jest wymywany w procesie produkcji celulozy. Dzięki użyciu odczynnika można zbadać zawartość pozostałości ligniny. Czysta celuloza nie zawiera ligniny. Dzięki użyciu makulatury do produkcji można uzyskać większą zawartość ligniny w wyrobie; np. tzw. « Masy mechaniczne » - podłoże drzewne w gazetach. Masa chemotermomechaniczna również zawiera ligninę. Wynik to: % Od lewej do prawej 1: brakligniny, 100% VF 2: ~ 20% lignina 3: > 40% lignina
Zawartość popiołu, ISO 2144:1997 Zawartość popiołu w wyrobie zależy przede wszystkim od wypełniaczy i farb używanych w surowcu (makulaturze). Im wyższa zawartość popiołu tym gorszy proces wymywania podczas deinkingu. Czysta masa włóknista pierwotna ma naturalną zawartość popiołu < 0.5 % Aby określić zawartość popiołu w próbce, około 1g próbki spalany jest w specjalnym piecu. To co pozostaje to właśnie popiół. Wynik to: %. Wysoka zawartość popiołu zmniejsza wchłanianie
Rozwłóknianie, Thetford Dwie próbki do testu. Próbką może być listek papieru toaletowego. 500 ml wody w temperaturze 20 – 22 °C wkładana jest do Butelki a następnie szczelnie zamykana.
Rozwłóknianie, Thetford Próbki włożone do butelek umieszczane są w poziomym urządzeniu mieszającym. Urządzenie ustawione jest na 180 wstrząsów na minutę. Rozwłóknianie wyrobu sprawdzane jest co 30-, 60- and 90-seconds.
Rozwłóknianie, Thetford Badany płyn jest wylewany do miski z czarnym dnem. Wynik jest mierzony i wyrażony jako średnia obu próbek. System oceny: 0 = Prawie bez zmian 1 = połamane kocówki 2 = Próbka rozerwana na 3-4 kawałeczki 3 = Próbka rozerwana na kilka kawałków 4 = Większość kawałków jest wielkości monety 10-centowej Euro 5 = Dużo włókien. Kawałki wielkości 1-centowej monety Euro 6 = Większość włókien